Waar zet ik mijn stop-loss?

Het gebruik van een stop-loss is een must om uw posities te beschermen tegen een grote daling. Het geeft ook een zekere rust, omdat u weet dat de positie “beschermd” is. Er zijn ook beleggers die dat niet doen omdat ze bang zijn dat hun positie op een ongewenst moment wordt verkocht.  Weer anderen beschermen hun positie liever met een gekochte putoptie.

Maar hoe bepaal je het juiste niveau van je stop-loss?

VectorVest berekent voor elk aandeel een eigen stop-loss, elke dag met behulp van een de volgende formule: een voortschrijdend gemiddelde van dertien weken en “adjusted for fundamentals”.

Hoe werkt dat dan precies?

Ten eerste is dertien weken (65 handelsdagen) een kwart van een jaar. Met deze termijn voorkomt u dat u tijdens een heftige intraday-beweging ongewenst wordt uitgestopt.

Ten tweede betekent de aanduiding “adjusted for fundamentals” dat VectorVest de fundamentele waarden  van het aandeel meeweegt bij de berekening van het stop-lossniveau. Als het aandeel een goede prijswaardering op lange termijn heeft, evenals consistentie en voorspelbaarheid van de financiële prestaties, wordt het stoplossniveau lager gelegd dan het niveau van het voortschrijdend gemiddelde van 65 dagen. Omgekeerd, als de fundamenten zwak zijn, zal het stop-lossniveau krapper zijn dan het voortschrijdend gemiddelde.

Een voorbeeld

Bekijk bijvoorbeeld de grafiek van NN Group in de afgelopen vijf maanden. In het begin daalde de stoploss in lijn met de koers, omdat de fundamenten van het aandeel sterk zijn. Als het aandeel weer stijgt, volgt het stop-loss de oplopende koers op gepaste afstand.

De stoploss van VectorVest is in feite een zeer slimme, dynamische en dus unieke stop-loss.

Zoals ik al zei, wordt de stop-loss voor elk aandeel elke dag opnieuw berekend en bijgewerkt.
Een laatste punt om te vermelden is dat wanneer een aandelenkoers door de stoploss zakt, het aandeel een sell-aanbeveling krijgt.

Nog een voorbeeld

Kijk bijvoorbeeld eens naar Gemalto NV en zie hieronder dat de koers onder de stop-loss van VectorVest is gezakt. Automatisch volgt dan een sell-aanbeveling aan de rechterkant in onderstaande plaatje. Negeer die aanbeveling nooit!

Wilt u de werking van de stop-loss zelf eens uittesten op uw eigen aandelenportefeuille?

Neem dan een vrijblijvend proefabonnement op VectorVestvan 30 dagen. Het is helemaal gratis als u een gratis seminar bezoekt en u zegt dat u via Eurofuture komt. Wel uw creditcard tonen voor de juiste registratie van uw gegevens. Er wordt niets afgeboekt, maar is nodig voor de administratie.

Bijgaand een overzicht van de komende seminars in Nederland en België.

Hartelijke groeten,

Susan Hayes Culleton van VectorVest

Print Friendly, PDF & Email