Voorspelbaarheid van aandelen

Wie wil er nou niet dat ene aandeel kopen, dat in de startblokken staat om omhoog te schieten?

Als dat lukt, dan gaan beleggers er op verschillende manieren mee om. Sommigen worden een beetje zenuwachtig en zijn bang om de winst weer kwijt te raken, dus verkopen ze (veel te) snel. Anderen verkopen op het moment dat het aandeel op zijn retour dreigt te gaan. En sommigen onder ons houden het aandeel vast en vergeten de opwinding van toen ze het aandeel kochten.

Gelukkig hoeft een aandeel niet direct in koers te stijgen (of te dalen in geval van short) om er profijt van te hebben. Je kunt een aandeel uitzoeken dat goede cijfers (earnings) laat zien, een lucratieve manier om een goed dividendrendement te behalen. Dit is aan te raden voor langere termijnposities, en een appeltje voor de dorst op pensioengerechtigde leeftijd.

Zo handelde ik in puts op SLV toen deze bekende zilver-tracker grote hoogten bereikte en de markt opgewonden was … waarna de angst kwam toen het (onomkeerbaar) duikelde.
Daarnaast heb ik voor de lange termijn aandelen in bezit die in waarde stijgen en jaar in jaar uit goede dividenden uitkeren. Het centrale thema: consistentie en voorspelbaarheid van jaarcijfers (earnings) en dividenduitkeringen.

VectorVest heeft haar eigen unieke indicator “Relative Safety”. Zoals de meeste indicatoren, beweegt deze op een schaal van 0 tot 2; meer dan 1 is gunstig en lager dan 1 is ongunstig of zwak.

Een voor de hand liggend voorbeeld is het aandeel Berkshire Hathaway. Hoe doet het vlaggeschip van Warren Buffett het op deze indicator ? Zoals je hieronder ziet, is de waarde van Berkshire’s RS 1.25, wat zeer goed is.
Ik bekeek de top drie aandelen gerangschikt op RS en kom een bekende naam tegen:

Alphabet (Google) had op dit moment een Relative Safety van 1.46; een uitstekende rating.
Wellicht wil je de RS bekijken van aandelen van je eigen portefeuille ?  Kijk gerust (gratis) hier en test maximaal vijf aandelen op consistentie en voorspelbaarheid. Dit is een van de beste beslissingen die je in mijn ogen kunt nemen voor je portefeuille op lange termijn.

Susan van VectorVest

Print Friendly, PDF & Email