Update Aandelenportefeuille

Naar Aandelen portefeuille

Update Eurofuture Aandelenportefeuille

Beste belangstellenden voor de testfase van de Eurofuture-Portefeuilles,

Graag houden we u op de hoogte van de voortgang. In dit Klantenbericht gaat het alleen over de aandelenportefeuille. Bij onze “aandelen”-portefeuille ligt tot nu toe de focus vooral op trackers (ETF’s) en beleggingsfondsen. De reden daarvoor is duidelijk: individuele aandelen zijn veel meer beweeglijk. Daar zijn uiteraard mooie “ritjes” in te maken maar voor onze klanten waarvan we menen dat die rustig willen beleggen richten we ons toch vooral op de meer stabiele groeiers.

Timing
Onze timing voor de start van de aandelenportefeuille is in zekere zin “volkomen verkeerd”. De AEX heeft sinds de Coronacrisis in maart 2020 een herstel van 70% laten zien. Vooral sinds afgelopen november de vaccins in zicht kwamen is de stijging aanzienlijk. Dat geldt niet alleen voor de AEX maar voor alle markten. Daar komt dan nog bij dat vooral de Nasdaq het uitstekend doet. Ook wij richten ons vooral op sectoren als nieuwe technologie, blockchain en biotechnologie en hebben dus een uitstekende stijging gemist.

De trackers en beleggingsfondsen die wij onderzoeken laten momenteel allemaal dit soort grafieken zien:

WisdomTree Cloud Computing

U ziet dat we zijn ingestapt bij de uitbraak boven de vorige top maar dan nog: we zijn we erg hoog ingestapt. Instappen na november was leuker geweest.

De meningen over de huidige markten zijn verdeeld, zoals dat bij meningen ook hoort te zijn. Sommigen menen dat het logisch is dat de markten stijgen op verwachtingen van een betere economie na de vaccinaties. Anderen menen dat we kijken naar een bubbel van ongekende omvang: gestimuleerd door gratis geld dat over de banken wordt uitgestort en rentes die kunstmatig negatief worden gehouden stijgen aandelen naar een belachelijk niveau. En daar kan alleen maar een crisis op volgen als het kaartenhuis ineenstort. Feit is dat op dit moment wereldwijd de shortposities groter zijn dan de longposities. Maar dat wil nog niet zeggen dat de shorters gelijk krijgen, de markt gaat graag tegen zoiets in.

Wij werken niet met meningen maar met grafieken. En we zien alleen maar heel hoge grafieken. Het lijkt erop dat dit niet het moment is om met 30.000 euro in te stappen. Misschien moeten we in deze fase toch ook kijken naar “ritjes” in individuele aandelen. Maar waarschijnlijk moeten we gewoon geduld hebben, er komen later nog heel veel kansen.

Beleggingsfondsen
Trackers zijn in de mode. Trackers volgen een index en hebben geen verborgen kosten. In- en uitstappen is makkelijk. Er zijn enorm veel indices voor allerlei specialistische sectoren zoals blockchain en nieuwe energie en daar zijn dan weer trackers op. Die trackers zoeken wij voor u op en ze doen het goed.
Beleggingsfondsen rekenen meer kosten omdat ze actief worden beheerd. Meestal doen ze het niet beter dan trackers. Maar in “wilde” sectoren zoals kunstmatige intelligentie en robotica kunnen wij ons toch voorstellen dat een fondsmanager betere aandelen kiest dan degene die toevallig in de index en dus in de tracker zitten.
De keuze is verder voor ons eenvoudig: we kijken gewoon welke grafiek het beter doet. Bij twijfel vinden we een fonds toch veiliger.

Met de grafieken van beleggingsfondsen hebben we echter een probleem: onze software Prorealtime heeft geen beleggingsfondsen. Wij werken met Binck omdat we denken dat veel van onze klanten dat ook doen. Binck biedt Protrader aan als software en van alle beleggingsfondsen die bij Binck te koop zijn kunnen we via Protrader grafieken maken. Dat zijn we momenteel aan het doen. Ons huiswerk voor de komende periode is dus het zoeken naar geschikte beleggingsfondsen bij Binck (dat is een hele puzzel) en via studie van de grafieken komen tot een selectie van voor ons geschikte fondsen. We vinden dit soort grafieken:

Het is bijna om gek van te worden. We zijn net te laat. Wachten dus maar.

Stand van zaken portefeuille
De grafiek van WisdomTree Cloud Computing heeft u hierboven al gezien. We tonen nu de andere grafieken uit onze huidige portefeuille.

Idexx Labaratories:

L&G Artificial Intelligence:

VanEck Video gaming:

Tot zover dit bericht.

Met vriendelijke groet,

Franciscus Roorda

Reageert u gerust als u dat wilt naar  Franciscus@eurofuture.nl

Naar Aandelen portefeuille

Disclaimer
De signalen uit ons systeem zijn geen beleggingsadviezen, maar zijn bedoeld om u op uw verzoek te informeren over de aandelen die wij volgen op basis van de systeem-signalen. U bepaalt zelf of – en in welke mate- u onze koop- en verkoopsignalen wilt volgen op uw eigen demorekening.

Print Friendly, PDF & Email