Puts verkopen met de CI-index

Hoe vind ik de beste aandelen om puts op te verkopen ? (Susan van VectorVest)

Ik koop en verkoop al vele jaren aandelenopties. Ik ben een investeerder. Ja, u leest het goed, ik gebruik opties als investeringsstrategie, niet alleen maar om te handelen.
Het geheim is dat ik puts schrijf op aandelen die ik graag wil bezitten. Er zijn twee uitkomsten mogelijk: ik koop het aandeel met korting (ten opzichte van de huidige koers) of ik behoud de optiepremie. Ik gebruik deze strategie al jaren, op aandelen die ik toch graag wil hebben.

Een andere manier om (iedere maand) geld te verdienen met het schrijven van puts, is het vinden van aandelen die geleidelijk en zoveel mogelijk voorspelbaar stijgen. Ik verkoop (schrijf) puts voor premie. De hamvraag is: hoe vind ik dan die aandelen die geleidelijk stijgen?

Ik leg graag iets uit over de CI, wat staat voor “Comfort Index”. De tweede unieke (gepatenteerde) indicator in het VectorVest-systeem. Mijn favoriet is de VST-indicator.

De CI is in het Engels gedefinieerd als “a stock’s ability to withstand severe, and/or lengthy, price declines”. Vrij vertaald: hoe goed is een aandeel bestand tegen langdurige en/of zware dalingen. Het wordt gemeten op een schaal van 0 tot 2, net als andere indicatoren van VectorVest. Boven de 1 is gunstig, onder de 1 is ongunstig. Dat is het.

Kijkend naar een grafiek van een aandeel met een hoge CI, zien we dat deze aandelen zonder al te veel volatiliteit van linksonder naar rechtsboven bewegen. Hieronder ziet u enkele voorbeelden: (grafiek van de laatst 12 maanden):

4 aandelen, uit de Europese database, met de hoogste Comfort Index

De grafieken zien er ideaal uit voor het verkopen van putopties. Uiteraard kunt u andere fundamentele of technische indicatoren nemen om de beste te selecteren. Een gouden regel die mij al veel geld heeft opgeleverd (lees: bespaard!) : voordat ik een put schrijf, check ik altijd eerst de CI.

Als u ook wil analyseren hoe uw huidige aandelenportefeuille bestand is tegen zwaar weer, via de CI, klik voor een Gratis AandelenAnalyse op deze link, geef de ticker code en ik stuur u direct de CI .

Vrijblijvend kennismaken met VectorVest?

Er vinden elke maand gratis seminars plaats op diverse plaatsen in Nederland en België. De voertaal is Nederlands. Toegang, koffie, thee en parkeren zijn gratis, maar aanmelding is verplicht via deze link.

Tot de volgende keer,

Susan from VectorVest

Print Friendly, PDF & Email