Opties

Wat is een optie?

Een optie is een recht om een onderliggende waarde te kopen of verkopen of een plicht om de onderliggende waarde af te nemen of te leveren. De onderliggende waarde kan een aandeel zijn, maar bijvoorbeeld ook een index of valuta. Met opties kunt u vanwege het hefboomeffect met een relatief kleine investering een hoog rendement behalen. Opties zijn ook een nuttig beleggingsinstrument om de risico’s in uw portefeuille af te dekken.

Callopties en putopties kopen

Bij een calloptie koopt u het recht om de onderliggende waarde gedurende een bepaalde tijd voor een bepaald bedrag te kopen. Voor dit recht betaalt u een premie die wordt uitgedrukt in de beurskoers van het optiecontract. De onderliggende waarde van een contract bestaat meestal uit 100 aandelen (indexopties of valutaopties kennen weer een andere contractgrootte). Met de aanschaf van een calloptie speculeert u op een stijging van de onderliggende waarde. Hoe meer deze in waarde toeneemt, hoe meer de waarde van uw optiecontract toeneemt.

Een optiecontract loopt altijd af op de expiratiedatum, deze is vastgelegd in het contract. De expiratie vindt bij maandopties plaats op de derde vrijdag van de maand (of een dag eerder als de vrijdag geen beursdag is). Als u bijvoorbeeld één contract C ING DEC 2014 6 koopt, heeft u het recht om 100 aandelen ING tot en met de derde vrijdag van december 2014 voor 6 euro per aandeel aan te schaffen.

Print Friendly, PDF & Email