Nieuwsbrief van 7 februari 2016

Analyse weekend 7 februari 2016

AEX-verwachting: Maandag Black Monday?

Daggrafiek AEX:

Dag

Nou, wie had dat gedacht. Vorige week zag in elk geval de daggrafiek er optimistisch uit. Stijgend, weer boven lijn G gekomen en indicatoren naar boven draaiend. Ja, de maandgrafiek was beslist nog zwak en de weekgrafiek had een duidelijke bodem maar wel zwakke indicatoren. Al met al verwachtte ik dat door verdere stijging die indicatoren ook wel zouden verbeteren. Voor het eerst in maanden liet ik mijn negatieve scenario los. En pats. Als excuus kan ik alleen zeggen dat ik wel nog schreef: “ Hoe dan ook: het patroon is momenteel nog dalend: lagere toppen, lagere bodems. De laatste top is 449, pas daarboven wordt het anders”.

Vrijdagavond zakte de VS nog verder  -  Nasdaq – 3,5% vooral door Linkedin dat genadeloos onderuit ging – en we staan nu op 413,3. In de daggrafiek zie ik iets gevaarlijks. Stel dat we maandag met een gapje naar beneden openen, beneden de 409. Bv door weer eens een slecht Azië. Stel, stel. Dan hebben we een island reversal te pakken. Het lijkt me mogelijk. Een flink negatief patroon. In de wolk candles van het island zien we ook met enige moeite een kop-schouder die wijst op … 390.

Maar zonder gekheid, wat zien we verder in deze daggrafiek. Een lagere top, dat is zeker. Een top op 433. Precies bij de Boll-band en precies op 50% Fib. herstel van de laatste daling. Dat is dus een duidelijke top. De middellijn van Boll lijkt geen steun te geven. Wel is er een woud van steunlijntjes. De uptrend GG2 is wederom verlaten. En dan de indicatoren. Bij de RSI zien we het stijgende lijntje van positieve divergentie. Dat blijft zo: de RSI heeft stijgende bodems. Dat kan ons redden. Maar de RSI zet ook rond het 50-niveau een hogere top bij een lagere top in de grafiek: en dat noemen we reversal. En dat is weer negatief. De Stoch en DI zijn negatief. De MACD en Coppock zijn echter redelijk goed.

Daggrafiek DAX:

Dag Dax

Ai ai ai. Uitermate zwak. Veel zwakker deze keer dan de AEX. Boll wijst naar beneden, indicatoren uiterst zwak. Door steun, nieuwe steun is nu net beneden 9000.

Daggrafiek Bund:

Dag Bund

De Bund wordt steeds gekker. Men blijft in obligaties vluchten. De indicatoren slepen er vermoeid achteraan. Maar met een RSI die na jaren van stijging toch erin slaagt om wederom overbought te raken moeten we nog steeds oppassen met de shorts. Ooit krijgenwe onze kans. Het is geen goed teken, deze krankzinnige Bund.

Daggrafiek EUR/USD:

Dag euro

Voorlopig oppassen. Na twee felle stijgingen blijft het plaatje zijwaarts. Meest waarschijnlijk is nog steeds dat daarna de daling terugkomt. Weet u nog, Griekenland?

Weekgrafiek AEX (gewoon):

Week

De weekgrafiek vind ik lastig. Nu weer een heftig toppatroon, pas twee weken geleden een sterke bodem op de MA200 en lijn A. Indicatoren staan laag maar zijn wel bezig met wat herstel. We sloten vrijdag nog net op uptrend C… Kijk je van links naar rechts dan is het nog steeds: uptrend.

Weekgrafiek AEX  met MACD:

Dag MACD

Erg zwakke indicatoren, Coppock daalt en MACD heeft negatief gecrosst in de negatieve zone.

Verwachting We hebben al weken een daggrafiek die alle kanten op vliegt met gap na gap. De weekgrafiek is wat dat betreft veel rustiger maar op dit moment ook moeilijk te lezen. Een top en bodem vlak bij elkaar. De VS kreeg ook klappen maar een dubbele bodem is daar mogelijk. Waarna de stijging weer zou kunnen worden opgepakt.

De daggrafiek is vanaf de bodem op 394 50% hersteld geweest en levert nu weer in. Gaan we weer naar de 0% op 394? In wezen is dat de verwachting volgens Fib. Bij de huidige daggrafiek en weekgrafiek hoeft het verder niet, we kunnen ook zijwaarts gaan modderen. In feite is dat op basis van dag- en weekgrafiek de verwachting: onrustig doormodderen. De VS lijkt dat te bevestigen.

Maar ik houd mijn hart vast. ALS we maandag slecht openen en een island reversal krijgen dan is zeker dat de DAX helemaal door het putje gaat. De Bund wijst daar al op. Bij paniek op de DAX hebben we een Black Monday te pakken. Het sentiment is slecht, bij elke stijging komen de verkopers. Maar als u het programma Beurswatch heeft gehoord dan kunt u rustig slapen. Alle aandelen zijn koopwaardig. Dat zeggen de analisten in dat programma elke week dus het zal zo zijn. Alaaf!

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email