Nieuwsbrief van 6 december 2015

Analyse weekend 6 december 2015

AEX-verwachting: korte termijn herstel en dan verder omlaag naar 440

Lezers, wat een puinhoop heeft Draghi er van gemaakt. De uitspraken die hij had gedaan over wat er te wachten stond waren duidelijk. De hele markt verwachtte renteverlaging en waarschijnlijk ook nog uitbreiding van het inkoopprogramma. En dan verlaagt hij donderdag de rente niet (wel de depositorente) en breidt de inkoop niet uit (maar verlengt wel de looptijd).  Een verwachtingenmanagement van de allerslechtste soort. De markt reageerde met een crash. De verwachting voor AEX en Bund kwam dus niet uit. De AEX ging onderuit, de Bund ging onderuit (stijgende rente) en vooral: de euro steeg 2,5 procent. Die duurdere euro kan de AEX nog lager gaan zetten. Kortom, wat een puinhoop.

Daggrafiek Bund

Dag Bund

De Bund had deze week al moeite met weerstand 158,58. Maar in principe was na wat aarzeling een vervolg richting vorige top op 160 toch het meest waarschijnlijk scenario. Nee dus, donderdag onderuit. De candle van vrijdag heeft steun gevonden op de horizontale steun 155,31, tevens op de MA 200 en ook nog op de Bollinger bands. Er is hier dus steun. Maar de indicatoren die fraai stonden hebben een flinke tik gehad en wijzen nu op verdere daling. Meest waarschijnlijk is steun en wat herstel begin van de week. Maar dan verwacht ik weerstand van de middellijn van de Bollinger bands.

Daggrafiek AEX

Dag

Voorlopig komt de AEX niet door de horizontale weerstanden op 470 en 472 en door de MA200. Exit eindejaarsrally. In tegenstelling tot de Bund is de candle van vrijdag ook nog zwak. Vrijdagavond was er echter duidelijk herstel in de VS en bij de DAXfuture. Hoe dan ook, er staat een lagere top bij 472 en de dalende trend volgens de lijnen Z/Z4 en Z2 lijkt bevestigd. Er is echter ook een bijzonderheid: de candle van vrijdag vond wel precies steun op onze langdurig stijgende trendlijn D!  We zien daar een kruising van D en horizontale steun 446, een kruising waar een grafiek toch vaak tussendoor piept…

De indicatoren staan nu zwak. De RSI, waarvan ik vorige week bij de positieve verwachting wel aantekende dat de divergentie in de RSI een aandachtspuntje was, bevindt zich nu in een dalend kanaal. De candel van vrijdag is buiten de Boll-band en we moeten dus rekening houden met wat herstel op de steun 446.

Daggrafiek DAX

Dag Dax

Minder negatief dan de AEX. Horizontale steun gevonden, binnen Boll-band gebleven. Indicatoren minder erg dan bij AEX, maar niet goed. Net als AEX zowel binnen lange uptrendlijnen als binnen korte downtrendlijnen. Correctie binnen uptrend dus en herstel blijft mogelijk.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

Week

Nu al een maand aan het prutsen tussen 472 en 447. Wat een gerommel. Meeste kans dat het rommelig blijft. Indicatoren redelijk, geen paniek. 447 niet cruciaal, daaronder loopt nog trendlijn BM op nu 436.

Maandgrafiek EURO/USD (log)

Maand euro

De felle daling vanaf mei 2014 is opgevangen op 1,05. De 1,05 heeft het nu drie keer gehouden en de beweging is nu zijwaarts tussen 1,05 en 1,15. De RSI is zwaar oversold geweest maar draait nu naar boven. Korte termijn verder herstel dus.

Verwachting De verwachting is een voorzichtig herstel begin van de week. Maar in de loop van de week lijkt 440 toch de richting. Komen we alweer een keer onder stijgende trendlijn D. De duurdere euro zal ook niet helpen. En dan mogen we ons voorbereiden op het  rentebesluit in de VS op 15/16 december. Kijken of Yellen het beter doet. Hier wordt algemeen een verhoging van de rente verwacht. Dat zal weer druk op de euro gaan geven. Yellen zal de rente wel moeten verhogen, ze heeft nogmaals verklaard dat de economie in de VS het aankan en bovendien is het verschil tussen korte en lange rente nu groot. Intussen verschijnen steeds meer analyses dat de economie van de VS aan het einde van de groeicyclus staat en dat recessie in 2016 mogelijk is. Als Yellen nu de rente niet verhoogt dan valt er straks ook niks te verlagen.

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email