Nieuwsbrief van 5 oktober 2014

Analyse weekend 5 oktober 2014

Daggrafiek

AEX Lijn Z3 kan weg – was ook te steil. Kortom, op iets dergelijks zat ik eigenlijk al lang te wachten, moest een keer gebeuren. Een hele forse klap donderdag. Met een  gapje naar beneden (nog voor het rentebesluit) braken we met volle kracht door de belangrijke steun op 413 en de steun op 408,6. Daarmee werd meteen ook al het koersdoel gehaald van een kop-schouder-patroon dat met name op 4-uur-basis goed zichtbaar was. Officieel vormt de herstel-candle van vrijdag nu een bodempatroon.

20141005AEX

Weekgrafiek AEX
Opmerkelijk genoeg valt de schade in de weekgrafiek heel erg mee. Uptrend ruim intact – dat is niet het verrassende – maar vooral de indicatoren nog aan de goede kant.  De weekgrafiek vond precies steun op lijn Bm, de middellijn van de uptrend. Bodemen op Bm is mogelijk, al houd ik zeker rekening met op termijn verder dalen naar lijn D bij die nu rond 392 loopt.

20141005AEXw

Weekgrafiek EUR/USD
De EUR/USD kreeg een hele flinke klap. Na een dubbele top op bijna 1,40 is het heel snel naar 1,25 gegaan. De indicatoren staan extreem negatief en nog niets wijst op herstel. Historisch gezien staan we nog steeds hoog. Kan dus rustig nog lager. Gaat men dan in plaats van “dure euro” opeens weer spreken over eurocrisis? In dat geval kunnen we voor de indices nog wat verwachten….

20141005EURw

De omgeving
De DAX was vrijdag dicht. Dat herstel komt dus maandag. De S&P en de DOW hebben vrijdag duidelijke bodempatronen gezet, veel duidelijker dan in Europa. De S&P zelfs op een steunlijn. Herstel deze week lijkt dus mogelijk maar wel een kanttekening: de indicatoren zijn nu duidelijk zwakker geworden. Een beperkt herstel?

Verwachting
Ik lees bij andere analisten dat er een bodem staat en dat we weer kunnen herstellen.  Ik geloof er nog niet zo veel van, de klap van donderdag was heel hard. Het kan best maandag en eventueel dinsdag wat aantrekken, maar ik ga er van uit dat in elk geval de bodem van donderdag – 406 – nog wat aanstampen behoeft – als ie al houdt.  In elk geval in de daggrafiek zijn de indicatoren zwak genoeg daarvoor.  De wekgrafiek lijkt mij op weg naar Bm. Verder vraag ik me toch echt af of de euro alleen maar als voordelig “goedkoop ” zal worden beoordeeld…

Twee opmerkingen
1) twee weken geleden sprong de AEX op vrijdag in de slotveiling scherp omhoog door een mega-order in ING. Typfoutje? Degene die dat gedaan heeft was maandag bij opening (ING grootste daler) alweer 20 miljoen kwijt… foutje bedankt?  Intussen zitten wij te kijken naar een behoorlijk “valse” jaartop bij 426…
2) Vergeleken met vorige jaren merk ik zelf dat de analyses korter zijn geworden. Ik ervaar het niet als luiheid maar wel als ervaring: ik kijk naar de grafiek en zie eigenlijk meteen: oh, die kant… waarbij het uiteraard een verwachting blijft die niet uit kan komen. Maar veel woorden veranderen daar niets aan.

Print Friendly, PDF & Email