Nieuwsbrief van 4 oktober 2015

Analyse weekend 4 oktober 2015

AEX-verwachting deze week: Nu een bodem en daarna de volgende klap?

Analyse weekend 3okt 15 Lezers, de verwachting was:  “Het verwachte steunzoeken in de zone 410-420 is begonnen. Voorlopig is de onderkant van de candle van vrijdag op 417 de steun. De daggrafiek wil op korte termijn hoger, naar 430, de weekgrafiek is nog dalend en zoekt nog naar steun bij 414 of 410. Kortom, het wil wat hoger voor korte termijn maar de richting is voorlopig nog dalend. Wel gaat de vaart uit de daling. Een korte herstelfase is dus mogelijk”. Bij de maandgrafiek schreef ik nog: ”Gezien de kracht van de daling in de afgelopen twee maanden komen we echt wel op die 405. Dat lijkt me het duidelijke deel van de verwachting”. De verwachting kwam opnieuw uit. De verwachting komt al wekenlang uit, het zal ook wel weer een keer mis gaan want verwachten blijft lastig. We kwamen laag tot 405 en hoog tot 429 en per saldo veranderde er heel weinig: het lichaam van de weekcandle is klein, een twijfelcandle, een zgn doji.

Maandgrafiek AEX (Logaritmisch)

 Maand

De maand eindigde woensdag. Vorige week liet ik alvast de maandgrafiek zien, we stonden toen op 422,80. Deze vrijdag sloten we op…. 422,58. Een minimaal verschil, dus ik laat u gewoon dezelfde maandgrafiek zien met daaronder een herhaling van de conclusie. De maandgrafiek is op zich duidelijk, de conclusie is wat lastiger. We vinden momenteel steun op steunlijn 418. De steun van lijn B loopt volgende maand bij ongeveer 405.  De indicatoren dalen, de niet-getoonde MACD heeft een crossing gemaakt, maar  bijna alle indicatoren staan wel nog in hun positieve zone. “Meest logisch in deze maandgrafiek lijkt tijdelijk steun vinden rond die 418”. Alleen deze conclusie wijzig ik nu. Bij herbeoordeling van de candles lijkt steun rond 402 meer waarschijnlijk. Dat betekent dan wel dat we – eventueel via een zijwaartse periode – uit lijn B schuiven. Een licht herstel in de dalende indicatoren past daarbij, het bekende: even opveren. ((Vervolgens dan wat verder dalen naar lijn B bij 405)). Gezien de kracht van de daling in de afgelopen twee maanden komen we echt wel op die 405. Dat lijkt me het duidelijke deel van de verwachting. Vervolgens is dan de spannende vraag: houdt B het of niet. Argumenten voor:

  1. Lijn B is de trendlijn;
  2. De indicatoren staan nog redelijk sterk dus boven B blijven is mogelijk;
  3. Eerste retracement van de stijging 195 – 510 is de 391, dus even overshoot naar 391 en dan steun op 402 kan goed.

Maar er zijn ook argumenten om te verwachten dat B het niet houdt:

  1. Wigpatroon BB2 is al lang, start maart 2009, het nadert zijn einde.
  2. Als regel wordt een wig verlaten na 7 raakpunten. Met de recente 402 erbij hebben we er nu voorlopig 8. Als 402 het niet houdt dan hebben we er dus precies 7 gehad.
  3. Tweede retracement van de stijging 195 – 510 is de 50% bij 364.
  4. Het historisch verloop duidt op een correctie van zo’n 350 tot 400 punten.

Voorlopi g lijkt de 364 goed haalbaar. (Lees: ergens tussen de steunlijn op 374 en de 50% op 354).

Weekgrafiek AEX (gewoon) in detail

Week Detail

De laatste weken zien we steeds dalende candles, die steeds kleiner worden. Deze week zien we voor het eerst een heel kleine (0,2 punt….) groene candle. De daling neemt af, grafiek zoekt steun op lijn C of lijn C3 bij 415 of de horizontale steun 410.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

Week

De indicatoren in de weekgrafiek zijn uitermate zwak, echt uitermate zwak. Dat voorspelt niets goeds.  Vanuit de candles gezien kan lijn C het houden a ls steun. Dan blijft de uptrend CC2 intact. Momenteel zijn we immers nog steeds “in uptrend”  al voelt dat zeker niet zo. Vanuit de indicatoren lijkt de druk op C wel erg groot.

Daggrafiek AEX in detail

Dag Detail

Een totale chaos aan lijntjes. Rond de 440 de oorspronkelijke wig en/of vlag. Nieuw voor u zijn de lijnen a en b vanaf de 450. We dalen nl momenteel in kanaal ab. Dus we dalen door zolang we niet boven a komen. Onderin rond 422 ziet u twee groene lijntjes: zie ik daar opnieuw een bearish vlag?

Belangrijk in de detailgrafiek zijn de Fibonacci-lijnen. Na de daling van 505 naar 402 is er nauwelijks sprake van herstel.  We kwamen niet echt tot 50% en bivakkeren nu al geruime tijd onder de 38%. Op weg terug naar 0% bij 402 dus.

Daggrafiek AEX

Dag Detail

De gewone daggrafiek is de enige grafiek die iets positiefs laat zien. Veel mensen kijken alleen naar de daggrafiek, u zult dus veel positieve commentaren lezen deze week. De daggrafiek doet moeite om te bodemen en warempel: de indicatoren draaien voorzichtig naar boven.  De RSI geeft daarbij positieve divergentie. Echter, de indicatoren staan nog steeds dermate laag dat ik het hele plaatje toch vooral bestempel als: zwak.

Daggrafiek DAX

Dag Detail

De daggrafiek van de DAX is veel minder chaotsch dan die van de AEX. Hier veel minder lijnen. Een duidelijke vlag.  En nu onderin misschien weer bezig met de vorming van een vlag.  De duidelijke vlag is natuurlijk van belang voor onze analyse: volgens de vlag bij DAX en AEX kunnenwe nog flink lager.

Verwachting Lezers, ik meen warempel dat ik deze week weer mijn best heb gedaan. Een overvloed aan plaatjes en analyse. Ik vermoed dat de analyse voor u wel duidelijk is: we zijn steun aan het zoeken.  Er is een bodemingsproces gaande.  Daarom is de verwachting voor komende week ook in principe: licht herstel. Maar het is bodemen in een zwaar negatieve omgeving. Elk moment kan een nieuwe klap komen en ja: dat kan ook nog deze week!

En tenslotte:

  1. Vrijdag was het belangrijke banencijfer in de VS. Het cijfer was slecht. Het daarop volgende industriecijfer VS was ook slecht. ‘s Ochtends was het industriecijfer China ook slecht. Na het banencijfer klapten de markten van + 2% naar min. De VS opende ook meer dan een procent negatief. Maar zoals zo heel vaak: in de avond herstel en toch een slot van plus een procent. Ja, slechte economie maar dus geen: renteverhoging.
  2. We openen maandag dus waarschijnlijk meteen een stuk hoger. En dan gaat men het toch echt weer proberen: eindejaarsrally! De grote banken en beleggers zullen er alles aan doen. Het is de laatste jaren steeds gelukt dus waarom nu niet. Als we echt een positieve week krijgen worden de indicatoren ook wat beter. We wachten maar af.
  3. Autoschandalen, lage grondstoffen en overal afnemende economische cijfers. De 6 a 7 jaar opgaande conjunctuur loopt op zijn einde, tijd voor een “normale” recessie. Saai is het niet, zoveel is zeker. Het blijft een erg volatiele markt.

Een goede beursweek toegewenst! – Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email