Nieuwsbrief van 4 mei 2014

Analyse AEX weekend 4 mei 2014

Weekgrafiek

20140502AEXw

De AEX steeg deze week van 396,8 naar 399,2. Dat betekent 2,4 punt en dat komt overeen met mijn verwachting van wat blijven stijgen. Altijd plezierig als het begin wat verwachting betreft goed is.

De candle van afgelopen week is erg fraai. Hij lijkt zeer positief. Maar dat komt deels doordat we de week met een lagere opening begonnen. Niettemin: de candle is positief. En hij bevestigt de bodem op 391,6 waar we de laatste drie weken steun vinden. Daar staat nu een goed bodempatroon.

Voor de rest blijft de grote lijn in de analyse natuurlijk hetzelfde als de vorige week. Sedert maart 2009 stijgt de AEX binnen kanaal B-B2. Binnen B-B2 is een versnelling van de trend  opgetreden: kanaal C-C2. Binnen C-C2 is nogmaals een versnelling van de trend  opgetreden: de AEX stijgt momenteel enthousiast binnen kanaal D-D2.  De ervaring leert dat de derde versnelling vaak de laatste is. Bij ongeveer 420 kunnen we uit een jarenlang dalend patroon breken. Zover is het nog niet: voorlopig geldt lijn A dus als een jarenlange weerstandslijn.

De indicatoren staan redelijk. De RSI lijkt toch boven steunlijn s te willen blijven. De rest is matig, Stochastics in principe negatief gecrosst.

Daggrafiek

20140502AEX

Vorige week was ik wel erg kort over de daggrafiek: de trend is stijgend, maar de laatste (dubbele!) top op 408 is niet uitgenomen en de indicatoren zijn zwak. Ik vergat echter het neerwaartse gap van 401-399 te bespreken. Dat was een fout, al kon u de blauwe stippellijntjes ervan wel zien. Op het moment dat het gap optrad voelde het als een break-away-gap: weg hier…  We zien deze week in de daggrafiek dat het gap een grote rol speelt, de bovenkant vormt weerstand. Als het goed is komen we maandag boven die 401…

De omgeving
Het banencijfer vrijdagmiddag in de VS was erg sterk.  Non-farm payrolls, het blijft een prachtig woord. De reactie van de markt was echter negatief.  Vrees voor renteverhoging in VS en vooral: vrees voor de Oekraine.

Verwachting
De trend van de AEX is stijgend maar er is aarzeling. We eindigden in december op 402. Het is nu al mei en we staan nog steeds wat lager. De Dow Jones staat wel op topniveau maar komt nog niet over de recente toppen  heen. Vergeleken met vorige week ben ik voorzichtiger overde DOW, er lijkt weer een korte neerwaarste cyclus aangevangen. De DAX is stijgend maar kampt met 4 recente toppen boven dit niveau.
Al met al is de verwachting voor de AEX hetzelfde: rustig wat doorstijgen, dit vooral op grond van de weekgrafiek. Maar het moge duidelijk zijn dat een fout in de Oekraine alles omver kan gooien. Tot het referendum eind mei blijft het daar spannend. Daarna waarschijnlijk ook.

Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde posities in te nemen.

Voorgaande nieuwsbrieven nog eens doorlezen?

Print Friendly, PDF & Email