Nieuwsbrief van 31 januari 2016

Analyse weekend 31 januari 2016

AEX-verwachting: is dit dan eindelijk de draai omhoog?

Daggrafiek AEX:

Dag

De verwachting was voorzichtig, het beeld was nog zwakjes. We sloten vorige week op 419 en dinsdag stonden we even op 410 en leek de zwakte bevestigd te worden. Maar de rest van de week herstelde men flink, tot 431 en vrijdagavond stond de future zelfs op 433.

De AEX bevindt zich nog in correctie-trend ZZ5. De Boll-banden zijn nog dalend. Maar binnen die negativiteit zijn we nu omhoog aan het koersen. De AEX heeft deze week de middellijn van Boll en het 38%-Fib-niveau uitgenomen. We zijn op weg naar 50% en de bovenste – dalende – Boll-band.

Wapenfeit: de AEX is wederom boven uptrendlijn G gekomen. We bevinden ons dus weer binnen GG2 en ZZ5 tegelijk. Hoe dan ook: het patroon is momenteel nog dalend: lagere toppen, lagere bodems. De laatste top is 449, pas daarboven wordt het anders. Belangrijk deze week is het herstel in de indicatoren. Bij de RSI is het dalende kanaal verwijderd en heb ik de positieve divergentie ingetekend. De RSI wijst nu omhoog en de stochastics staat ook goed.

Daggrafiek AEX met MACD:

Dag MACD

Laat ik deze week de “niet-getoonde” MACD maar wel tonen, het is een kleine moeite. Standaard is dit mijn tweede scherm, met MACD, Coppock en ADX. De MACD is een betrouwbare indicator, wel altijd wat traag. De MACD is ook duidelijk naar boven gedraaid. Wel staat de indicator nog in zijn negatieve zone. De Coppock crosst bijna naar positief. Trendindicator ADX staat redelijk. Met ADX doe ik niet veel. Duidelijk is: RSI, Stoch, MACD en Coppock zijn stijgend.

Weekgrafiek AEX (gewoon):

Week

De bodem is duidelijk, de indicatoren worden beter. MA 200 was de bodem. In de weekgrafiek staan MACD en Coppock nog laag. RSI en stoch staan ook laag, maar de richting is omhoog. Ook hier positieve divergentie bij de RSI.

Maandgrafiek AEX (log):

Maand

Tja, die maandcandle. Wat moeten we hier van vinden? Het herstel in de laatste week brengt het lichaam terug binnen de uptrend, binnen de wig. De paniek is omgezet in een hammer. Blijft een negatieve candle, dat wel. De beurs wil echter binnen de uptrend blijven. De indicatoren vertellen hier een ander verhaal. Die zijn matig. De MACD en de Coppock zijn hier nog dalend, waarbij in dit geval de MACD wel in de positieve zone staat.

Verwachting We mogen voor komende week hoger verwachten, dat is duidelijk. Het is mogelijk dat dit een draaipunt is. Ik heb lang gedacht dat 370 de richting was. Het was weer een week van matige cijfers. Gister bleek de economie in de VS afgekoeld naar 0,7% groei op jaarbasis. Iedereen blij. Minder kans op renteverhoging door Yellen. En in Japan werd de rente deze week officieel negatief. Het is maar waar je vrolijk van wordt. De wereldhandel blijft dalen. Ooit klapt de boel, maar nu even niet. De AEX stijgt binnen een nog zwak plaatje. Door die stijging kan het plaatje zelf beter worden. Dit kan zomaar de draai naar een rally worden. Ik ben benieuwd.

Een goede beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email