Nieuwsbrief van 30 augustus 2015

Analyse weekend 30 augustus 2015

AEX-verwachting deze week: pas op voor de stijging!

Daggrafiek AEX: 2015 30 aug AEX Na twee heel slechte weken – van 500 naar 443 – openden we de week maandag met een echte crash. Totale capitulatie. De automatische handel op Wall Street die sinds de “Flash crash” gelukkig beveiligd is, werd 1200 keer automatisch stilgelegd (in verschillende aandelen dan wel). We knalden naar 402!! En de crash was overal op het nieuws. Waarna een krachtig herstel volgde en we de week zelfs iets hoger sloten! Op 446. Met deze krankzinnige week achter ons kijken we naar een vreemde daggrafiek. De meeste mensen concentreren zich op die daggrafiek en hij biedt weinig duidelijkheid, vind ik. Het is vooral chaos. Donderdag en vrijdag waren kalm, de rust lijkt een beetje terug. We zullen straks zien dat de weekgrafiek en de maandgrafiek duidelijker zijn. Feitelijk: de daggrafiek is terug in uptrend GG2 en DD2. Het gap uit eind 2014 in de cirkel bij 400-410 is warempel opeens gevuld!! Enige weken geleden schreeg ik met enige humor: er wacht nog een gap….  Bij de eerste pijl vond de grafiek steun op het MA 200. Bij de tweede pijl gingen we er hard doorheen.De daggrafiek koerst beneden zijn MA200. Maar is nog binnen de uptrend.

Weekgrafiek AEX (gewoon) 2015 30 aug AEXw Veel makkelijker te lezen dan de chaotische daggrafiek. We zijn gewoon in uptrend BB2. Het lichaam van de weekcandle vond steun op middellijn BM. De meeste analisten vinden de candle van deze week een flinke hammer:  we willen niet bij 400 zijn. En dat klopt ook, ze hebben gelijk. Maar ook: de beweging vanaf  500 is voorlopig nog naar beneden gericht en vooral: de indicatoren staan zwak.

Maandgrafiek AEX (log) 2015 30 aug AEXm Maandag is de maand pas om, maar we kijken alvast. Tja. BB2 is wigvormig. We moeten vroeg of laat uit die wig. Naar beneden eruit heeft bij een wig de meeste kans. Wie steun ziet in de laatste weekcandle moet toch ook even hier kijken. De maandcandle is toch vooral dalend. De indicatoren dalen, maar staan wel nog hoog dus nog sterk.

Verwachting En nu? Overal wordt de nadruk gelegd op het krachtige herstel na de zwarte maandag. We kunnen zo weer op het pad naar 560 komen lees ik.  De economie van VS en Europa is goed en de rest van de wereld hebben we niet hard nodig. De lage grondstofprijzen zijn niet het gevolg van vraaguitval maar van groot aanbod (schalie)!  (Geldt dat dan ook voor koper, zilver, graan, koffie, suiker?) Het is een mogelijkheid.  Problemen in China, Rusland, Brazilië en Turkije? Dat is maar een deel van de wereld. Soit. Wij gaan gewoon door. Zelf zie ik het anders.  Ik zie vanuit de TA toch vooral een grafiek die een enorme klap heeft gehad en indicatoren die flink verzwakt zijn. Ja, ze proberen nu naar boven te draaien, dat is waar. Maar gaat dat ook lukken? Fundamenteel denk ik dat maandag flinke haarscheurtjes zichtbaar werden. De centrale banken proberen met krankzinnig veel geld en nul-rente de economie op gang te krijgen. Dat lukt nauwelijks. We zien alleen hoge aandelenkoersen.  Maar geen stevige economie. De schuldenlasten zijn wereldwijd weer giga. Men heeft niets van 2008 geleerd. Ik vermoed dat maandag het systeem op zijn grondvesten schudde. En dat dat weer kan gebeuren. En dan nog harder. Eens zullen we de schulden moeten saneren. En niet doorschuiven naar de volgende generatie. Al die partijen die dit jaar dag in dag uit probeerden de markt hoger te tillen waren maandag in een klap alle werk kwijt. En alle geld! Altijd maar weer in lunchtijd een puntje bij de AEX erbij zetten, u leest het bij Ad Nooten elke dag. Altijd maar weer bij elke weerstand even een sprongetje omhoog. Altijd maar weer in de slotveiling nog even een puntje erbij rommelen. En maandag alles kwijt. Even was er gerechtigheid. Ik denk dat ze onverantwoord bezig zijn.

Volgende week Lastig te zeggen. Men is nu in de herstelmood. Misschien wordt het een rustige week. De daggrafiek is gestopt bij weerstand 446. En bij lijn Z2. En dan volgt lijn G2. Vrij veel weerstanden dus. Er kan altijd een top komen dus. En dan 430. Een goede beursweek toegewenst! – Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email