Nieuwsbrief van 3 mei 2015

Verwachting AEX: sell in may and go away?

Analyse weekend  3 mei 2015

Daggrafiek AEX

20150503AEX

De onverwacht scherpe daling deze week werd veroorzaakt door de EUR/USD en het tegenvallen van de groei in de VS. Het rentebesluit in de VS duidde niet op een snelle renteverhoging en de dollar zakte weg. Daardoor steeg de Euro na een dubbele bodem op 1,05 naar 1,12. En dat is voor Europese aandelen vervelend.
Niet onbelangrijk: de immer dalende beweging in de rentes stopte ook abrupt. Hier werden in veel grafieken de dalende trends gebroken. Rentestijging in Europa?

De AEX kent een dubbele top op 410, is nu gestopt op steunlijn 487 (bodems uit 2007/2008) en trendlijn Q2. Maar een bodempatroon staat er nog niet. De sterk stijgende trendlijn T is gebroken. De daggrafiek bewoog vorige week tussen de nauwer wordende lijnen V en W en uit dat patroon moest een uitbraak komen, naar boven of naar beneden. De indicatoren zijn in een klap wel heel erg verzwakt. De RSI divergeerde al bij de tweede top op 510. De niet-getoonde MACD is dalend maar wel nog positief.

Weekgrafiek AEX

20150503AEXw

Lijnen T en T2 heb ik hernoemd naar C en C2, dit vanwege verwarring met T in daggrafiek.
Als er nu nog geen top staat in de weekgrafiek dan weet ik het niet meer. Met andere woorden: de uptrend was erg sterk maar nu staat er toch echt een top.
De maand is om, de maandgrafiek heeft in april een lelijke candle die duidt op een beginnende top.
Complicatie in de weekgrafiek vormt trendlijn B2. Niet zomaar een lijn, maar de hoofdtrend sinds 2009. Vindt de AEX hier steun? Zoniet, dan zou er sprake zijn van een valse uitbraak uit kanaal BB2. In dat geval moeten we volgens de boekjes rekening houden met een daling onder trendlijn B, ofwel  onder 350. Ik noteer het maar…..

De indicatoren in de weekgrafiek kregen ook een klap. Ze staan nog wel in de positieve zone. De MACD staat zelfs nog erg hoog en heeft nog niet gecrosst.

Daggrafiek DAX

20150503DAX

De Dax heeft het kop-schouder-patroon afgerond en we zijn gedaald beneden de neklijn van dit patroon.  Even een herstel tot de neklijn is mogelijk. Het koersdoel  van dit patroon ligt echter beneden de 11.000 bij het rode lijntje. Bij de DAX zijn de indicatoren flink zwak en duiden op (veel) verdere daling.

Verwachting
Eigenlijk moeten we momenteel vooral naar de EUR/USD kijken. Daar wordt het grote spel gespeeld. Zo te zien kan de euro nog wel wat verder herstellen en wij dus nog lager. Blijft de euro op dit niveau dan is men overigens ook niet blij.
Ergens in de komende week zal er ook wel wat herstel kunnen zijn. De AEX zou dan ook een kop-schouder gaan vormen, tenzij we boven de 510 komen. De daggrafiek van de AEX is nog steeds niet echt negatief, de richting is nog steeds naar boven, al is het niet meer boven de zo sterk stijgende lijn T. Veel aandelen binnen de AEX zijn nu wel echt aan het dalen, de AEX zelf loopt op een of andere manier achter.
Vrijdag waren wij dicht maar steeg de VS en die grafieken blijven goed. Maar ik hecht daar weinig belang aan, zij zijn blij met de zwakkere dollar, wij niet.
Met de top in de weekgrafiek en de dalende DAX is de verwachting voor komende week lager. Sell in may?

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Print Friendly, PDF & Email