Nieuwsbrief van 29 november 2015

Analyse weekend 29 november 2015

AEX-verwachting: hoger!

Lezers, de verwachting was dat het meeste omhoog wijst maar dat het de vraag is hoe hard dat zal gaan. De verwachting kwam uit in die zin dat er drie punten bijkwamen. De verwachting dat dat op een kalme manier zou gaan kwam niet uit. Maandag en dinsdag gingen we eerst hard naar beneden tot 456 door het vliegtuig-incident in Syrië – of was het in Turkije? Maar daarna wist de uptrend zich stevig te herpakken.

Daggrafiek Bund

Dag Bund

Eerst kijken we op verzoek van een klant naar de Bund. De Bund is de future op de duitse 10-jarige staatslening.  Stijging van de Bund – de obligatiekoers stijgt – betekent dat de rente daalt. De handel in de Bund-future is zeer groot, de AEX is er een speldenkop bij. Ik kan u de Bund sterk aanbevelen, de grafiek is verschoond van de vele gaps die de AEX onhandelbaar maken. De Bund beweegt vaak mooi regelmatig. Hetzelfde geldt voor de Schatz-future op duitse obligaties van 1,75 – 2,25 jaar, zeg maar: 2 jaar. Echter, de laatste drie jaren is er een probleem: de rente staat op vrijwel nul en dus de Bund op vrijwel max. Hoe negatief kan de rente worden, hoe hoog kan de Bund nog stijgen? Mij is dat niet duidelijk dus ik sta aan de zijlijn, maar zie de Bund wel rustig verder oplopen. Uw suggestie hoe ver dit nog kan is welkom. Intussen is ook duidelijk dat eens de rente weer zal gaan stijgen en de Bund dus zal crashen, hopelijk ook in een mooie regelmatige beweging.  Eind april leek het zover: er was paniek op de rentemarkten en de Bund stortte in. Maar intussen staan we weer bijna bij de top op 160 van begin april. Dat spoort dan met de algemene verwachting dat de rente nog jarenlang laag kan blijven. De oorzaak is vooral de stimulering door de centrale banken, met daarbij kalme economie, geen inflatie.  De Bund is in april uit zijn lange uptrend gezakt maar is daarna aan een nieuwe uptrend begonnen. De indicatoren staan zeer sterk. De Bollingerbands krullen naar boven. We zijn weer op weg naar 160.

Weekgrafiek Bund

Week Bund

Een boeiende grafiek. Uptrend AA2 versnelde naar uptrend BB2. De derde versnelling werd CC2. Een zeer steile trend, de RSI lange tijd overbought.  We zien dat vaak, een derde versnelling die ook de laatste is. We zijn nu weer in uptrend BB2. Indicatoren goed, we kunnen verder omhoog.

Daggrafiek Schatz

Dag Schatz

Ooit zo´n mooie trend gezien?

Daggrafiek AEX in detail

Dag Detail

Aan de analyse zijn de Bollinger-bands toegevoegd. Zij zijn nuttig voor de analyse maar het totale plaatje wordt daardoor nog lastiger voor u te lezen. Daarom hierboven eerst een detail-opname.

Daggrafiek AEX

Dag

Het dieptepunt 456 dinsdag was precies op trendlijntje Q. Die lijn krijgt daardoor wat meer waarde. Er staat weer een iets hogere bodem.  De top blijft echter gelijk: de 472 die vorige week ook een aantal keer de top was.  Het lichaam van de candle van vrijdag bewoog precies tussen de lijnen 470 en 472. Is 472 daarmee nu een forse weerstand geworden? Nee. De druk op 472 blijft bestaan en lijn Q en 472 vormen een driehoek waarvan de verwachting is: doorbraak naar boven. Normaalgesproken doet de markt dat meteen op maandag. De indicatoren staan vrij goed. Opmerkelijk is wel dat de RSI voor de horizontale weerstand op 80 staat.  Bij het aantikken van de 472 begin november stond de RSI boven die 80. Deze divergentie in de RSI is een aandachtspuntje, maar de meeste factoren wijzen toch naar boven.  De Bollingerbands zijn licht stijgend en er is ruimte naar boven.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

Week

Kalmpjes. Bodem gezet op 450 en nu bij weerstand 472. Indicatoren licht positief, meeste kans op verder stijgen. De echte weerstand is lijn C2 bij 479. Met daarbij de horizontale weerstand op 480.

Maandgrafiek AEX (log)

Maand

De maand is maandag om. We kunnen wel alvast kijken. De candles stijgen, de indicatoren bepaald niet. Een onverwachte draai blijft mogelijk.

Verwachting: De verwachting is een verder vervolg naar boven. Zeker nu Draghi volgende week verdere verruiming gaat aankondigen. Kan hij de zaak door de weerstand bij 480 drukken?

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email