Nieuwsbrief van 30 juni 2014

Analyse AEX 30 juni 2014:

Vooruitzicht voor deze week: meeste kans op wat verdere daling, maar niet te gek.

Lezers, vorige week gaf de daggrafiek aan dat we aan het corrigeren waren en gaf de weekgrafiek aan dat de trend nog intact was.  Door die combinatie was er ruimte voor twijfel. Ik verwachtte wat correctie, maar met het oog op de goede weekgrafiek waarschijnlijk toch weer een hoger slot aan het eind van de  week.  Fout, de correctie bleek sterker en we verloren: van 418 naar 411.

Weekgrafiek AEX

20140627AEXw

De weekgrafiek is duidelijk veranderd: er staat nu een top en de indicatoren zijn dalend. De indicatoren staan wel nog hoog dus wat dat betreft kan de stijging ook weer worden opgepakt.

Daggrafiek AEX  

20140627AEX

Donderdag steun gevonden op 408,8 en de week 2 punten hoger afgerond op 410,8. Het punt om in de gaten te houden is dus de steun op 408,8.

Daggrafiek DAX

20140627DAX

Lijkt sterk op de AEX, ook hier tussentijds steun gevonden deze week. De indicatoren zijn ook sterk vergelijkbaar met die van de AEX. Maar er is ook een groot verschil: de Dax staat met de bijna 10.000 punten fors hoger dan de toppen van 2000 en 2007 die bij 8000 punten lagen. De AEX staat flink onder de toppen uit 2000 en 2007. Dat komt doordat de DAX een herbeleggingsindex is: het uitgekeerde dividend wordt meegerekend.

De omgeving

De VS publiceerde behoorlijk slechte economische cijfers over het eerste kwartaal. Maar men blijft optimistisch: het kwam alleen door de koude winter. De Nasdaq had nergens last van en laat een stevig stijgende grafiek zien. De S&P500 corrigeerde een beetje maar blijft stijgend. Kortom: Europa corrigeerde deze week duidelijk, de VS nauwelijks.

Verwachting

Laat ik de voors en tegens maar op een rij zetten. De daggrafiek heeft steun op 408,8. De grafiek is echter dalend en de indicatoren staan zwak: de daggrafiek geeft meeste kans op verder dalen. De weekgrafiek kent nu een top en de indicatoren dalen: dat duidt op lagere koersen. De weekgrafiek bevindt zich echter nog in de uptrend en de indicatoren staan nog hoog: dat betekent dat herstel mogelijk blijft. De omgeving: Europa zelfde als AEX, VS duidelijk sterker. Dit alles afwegend: meeste kans op wat verdere daling, maar niet te gek.

ARCHIEF Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde posities in te nemen.

 

Print Friendly, PDF & Email