Nieuwsbrief van 28 februari 2016

Analyse weekend 28 februari 2016

AEX-verwachting: deze week omhoog en daarna de volgende klap?

Daggrafiek AEX:

Dag

Lezers, de verwachting eerst hoger maar daarna oppassen want het blijt zwak kwam gedeeltelijk uit. Ja, het ging eerst hoger en ja het zakte daarna woensdag flink onderuit tot liefst 405. Maar donderdag en vrijdag ging het nog harder omhoog zodat we de week uitgingen met toch nog 10 punten winst. En weer was het een wilde week. Dit weekend ligt mijn softwareprogramma eruit wegens een grote onderhoudsbeurt. Ik ben daardoor gehandicapt bij de analyse. Ik moet het doen met wat plaatjes die ik gister nog net op tijd heb opgeslagen. Over de daggrafiek kan ik deze keer kort zijn: die is nu positief geworden. De candles hebben de vaart erin en zijn aangekomen bij het 50%-herstelniveau van de laatste daling. Met name de indicatoren liggen er nu fraai bij, ze geven aan dat (flink) hogere koersen nu mogelijk zijn. De RSI en de stochastics willen verder naar boven waarbij de RSI een oude weerstand nadert. Ook de DI draait naar positief. Eerste weerstand is nu het 50%-Fib niveau op 426,7; vervolgens trendlijn G bij 430 en dan het cardinale punt: de bovenste Boll-band bij nu 433 en daar ligt dus ook de vorige top. Komt de AEX boven die top op 433,9 dan is het patroon van lager toppen doorbroken. Een negatief punt is ook dat de laatste groep candles een stijgende wig vormt, ik heb die niet ingetekend want het is al te vol. Komen we maandag boven het hoogste punt van vrijdag – 426 – dan is de wig ongeldig. En vaak gebeurt dat op maandag. Komen we echter beneden 415 dan breken we naar beneden uit de wig en wordt alles weer anders. Letten op 415 dus.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

Week

De weekgrafiek vind ik deze keer lastiger. Ja, de indicatoren draaien naar boven en de candles willen omhoog, maar de weekgrafiek maakt toch duidelijk dat we nog in een dalend patroon zitten en vooral dat de indicatoren nog steeds behoorlijk zwak zijn.

Maandgrafiek AEX (log)

Maand

Maandag is de maand pas om. Maar laten we alvast kijken. Het is en blijft een bijzondere grafiek. Ik handhaaf de verwachting dat we uit het lange wigpatroon BB2 naar beneden zullen uitbreken. En wel: binnenkort. De candle van februari is tot nu toe heel bijzonder. Die candle geeft in elk geval aan dat men nog NIET wil uitbreken. Hwt eordt een enorme hammer, is gestegen van de belangrijke steun op 374 naar nu liefst 422. Hoe is het mogelijk. Maar ik vraag wel uw aandacht voor de indicatoren: beroerd. Men mag het proberen met die hammer, men wil niet dalen, maar het lijkt een verloren strijd…

Maandgrafiek AEX MACD (log)

Maand MACD

De MACD heeft gecrosst en lijkt op weg naar 0, of kan men nog een keertje even naar boven draaien? De Coppock gaat binnenkort negatief.

Verwachting Op grond van de daggrafiek is de korte termijn verwachting duidelijk hoger. Dus komende week waarschijnlijk hoger. Daarbij letten we op de grenzen van de wig, boven 426 of onder 415. Onderliggend is het nog zwak in de weekgrafiek. Stijgt de daggrafiek komende week zoals verwacht dan verbetert echter de weekgrafiek ook weer. Dan wordt alles weer wat positiever. Maar ik zie de maandgrafiek niet snel verbeteren. En dus blijf ik rekening houden met een klap. Dit weekend vergadert de G20. De vraag is welk land nog verder kan gaan stimuleren. Tot nu toe helpt het niet, maar wij gaan door. Duitslands minister Schauble heeft al gezegd: niet doen, stoppen met die schuldeneconomie. Ik denk dat hij gelijk heeft. Bund blijft hoog (rente te laag), EUR/USD blijft schommelen rond 1,10.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email