Nieuwsbrief van 23 augustus 2015

Analyse weekend 23 augustus 2015

AEX-verwachting deze week: het kan nog verder omlaag

Daggrafiek AEX

2015 23 aug AEX

Vorige week 4,5 % eraf, deze week 6,5 %. We sloten vorig jaar op 424, ik heb daar nu maar een grijze stippellijn gezet. Het lijkt erop dat onder lijn Z2 een kleine vlag werd gezet, waarna we hard verder afstortten. Het doel van die vlag is nu wel bereikt. Het snijpunt van G2 en Z2 werd gebruikt om ook onder G2 te komen. We sloten vorige week op 474. De verwachting was vorige week: “alles wijst op lager. Maar de uptrend blijft intact dus de martkt zal ook zoeken naar steun. Steun is er op MA 200 bij 468 in de daggrafiek en lijn A bij 464 in de weekgrafiek. Verder is er horizontale steun op 472, 5. Het lastige is altijd dat bij nog lagere koersen deze week de indicatoren verder verzwakken en steun vinden dus moeilijker wordt.” Eigenlijk dacht ik dat 460 voor afgelopen week wel de bodem zou zijn. Maar de markt zakte door alle steunen en sloot op 443!

Daggrafiek nu: indicatoren zwak en verder dalend. RSI gaat oversold zone in. Nog geen draai in de indicatoren te zien. Nog geen enkel bodempatroon in de candles te zien. Echte steun is er nu bij lijn D, de trendlijn van de langetermijn uptrend sinsds mei 2012. Onze hoofdtrend. Volgende week bij ongeveer 434. Een waarschijnlijk scenario kan zijn: even pauze bij 434. Even wat opveren bij die steunlijn in de indicatoren. Om daarna weer even hard verder te dalen richting 420.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

2015 23 aug AEXw

Vorige week moest ik al melden dat de vlag met koersdoel 544 ongeldig was geworden. Dat lijn C onder druk stond, dat ik verwachtte dat we er doorheen zouden zakken. Ik meldde u “De uptrend is duidelijk intact. Maar de candles van de laatste drie weken vormen een duidelijk toppatroon en de indicatoren staan nu echt zwak.“ Het beeld nu is dat de indicatoren verder verzwakt zijn. Geen bodempatroon in de candles, maar dat kan natuurlijk wel komen. Steun van lijn BM bij 430 volgende week. De grote uptrend in de weekgrafiek is boven lijn B vanaf 2009. Die loopt nu bij 360, daar blijven we echt wel boven. Van lijn BM durf ik niet te zeggen of die het houdt. Zolang hij niet gebroken is, geldt hij. Maw: we mogen voorlopig aannemen dat hij het wel houdt.

Verwachting Het zal wel niet in een rechte streep doordalen. Er is nog geen bodem te zien maar ergens zal het toch weer moeten opveren. Al is het maar tijdelijk. Ik neem aan dat we de 434 of 430 wel zullen zien komende week. Kunnen we daar opveren?

Tenslotte: vele weken heb ik me verbaasd over de hoge koersen bij de lage economische groei en de lage grondstofprijzen. Een beurs hooggezet door monetaire steun. Maar de crash van deze week verbaast me ook. Wat een geweld. Het lijkt een enorme crisis waarbij vooral bijzonder is: niemand weet precies waarom. Het is een crisis zonder naam! China? Brazilië? Rusland? Olie? Korea? De meeste mensen wijzen naar de devaluatie van de Yuan, de valutaoorlog die steeds verder om zich heen grijpt.

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email