Nieuwsbrief van 20 december 2015

Analyse weekend 20 december 2015

AEX-verwachting: Eindejaarsrally omlaag, koersdoel 423

Lezers, wat ben ik blij dat het gedoe met Draghi en Yellen achter de rug is. We kunnen nu weer gewoon grafieken kijken. Zolang ik de markt volg is er in de normale perioden er altijd wel iets dat in het brandpunt staat. “Beleggers maken zich zorgen over de dollarkoers” “Beleggers maken zich zorgen over de olieprijs” “Beleggers maken zich zorgen over China” …  Vandaag zou ik dat ene “iets” niet kunnen benoemen. Ik denk dat men na de Draghi/Yellen pauze even zoekende is.  Maar dat gaat vast niet lang duren. Die normale dagelijkse zorgen – en hoop – zorgen voor de normale bewegingen. Maar dat wekenlang wachten op  Draghi en Yellen, dat is gelukkig voorbij. We weten nu waar we staan. Voor zover ik het kan beoordelen is nu alles wel bekend. De economische situatie in de VS, in Europa en in de emerging markets. De lage olieprijs. De lage rente, ook na deze kleine stap in de VS.  De sterke dollar. En dat alles levert op: AEX 434. Toch nog 10 puntjes verdiend dit jaar.

De verwachting was vanuit de TA gezien: lagere koersen. Maar het rentebesluit van Yellen zou beslissend zijn.  En dat was het ook, de voortgaande daling die maandag nog flink doorzette naar 421 werd gestopt. Yellen deed wat ze had aangekondigd. Draghi had ook iets aangekondigd, maar hij deed het niet. Het beeld dat men nu heeft is dat Draghi gebluft heeft. Hij hoopte door zijn belofte de andere bestuurders van de ECB mee te krijgen. Maar dat lukte hem niet….

Voorspeld was dat de markten positief zouden reageren op eindelijk de duidelijkheid over de renteverhoging. En dat deden ze ook. Zo steeg de DAX 3% op een dag. Maar donderdag en vrijdag ging men weer inleveren. Eerder schreef ik hier dat een renteverhoging in een matige economie een giftige cocktail is. Dat ziet de markt ook. Maar Yellen had weinig keus.

Daggrafiek AEX:

Dag

Dit is wat we na alle geweld overhouden. Een week waarin we 5 punten stegen. Maar toch een lagere top neerzetten.  De laatste drie candles geven een lagere top bij 443 aan, een island reversal. De middellijn van Boll bood weerstand. De 38% van Fib bood weerstand. Maar vooral: onze hoofdtrendlijn D bood weerstand. Vorige week schreef ik: “Normaal zou je maandag steun verwachten van lijn Z2”. Ik had wat beter moeten kijken, het werd niet zozeer Z2 maar vooral lijn G die steun bood.

Wat is het oordeel over de daggrafiek? We hebben onze hoofdtrend, stijgende trend DD2 verlaten en we hebben deze week dat verlaten van de trend met een lagere top teruggetest. Is dat nu dan duidelijk?  Nee. We hebben gezien dat uptrend DD2 heel sterk is en de AEX kan teruglokken. We zijn in elk geval binnen de tweede uptrend, de minder steile groene GG2 gebleven. En dus zijn we stijgend in GG2 maar corrigerend binnen de lijnen ZZ2. Voor de korte termijn is het beeld na de lagere top zwak. De indicatoren zijn lastig te beoordelen. Ze staan matig en als ze op dit punt naar beneden draaien dan gaat het flink mis. Maar ze kunnen ook nog omhoog draaien. De Boll-bands zijn erg breed maar in elk geval: dalend. Steun is er nu van 62%-Fibniveau op 431. U weet dat ik loer naar het circeltje rond de kruising G en Z2. Echt een punt om doorheen te krakken. En het circeltje geeft een cruciaal punt aan: blijven we boven lijn GG2 dan blijven we nog in de – minder steile – uptrend. Gaan we door de circel dan verlaten we na DD2 ook de uptrend GG2 en worden de lijnen Z de dalende hoofdtrend. Van ZZ2 schuiven we dan door naar Z2Z5 met dezelfde richting.

Weekgrafiek AEX (detail):

Week Detail

Veel beweging deze week, maar er resteert een twijfelende candle.

Weekgrafiek AEX (gewoon):

Week

Uptrend, maar momenteel corrigerend. De hele grote trend BB2 is voorlopig nog wel intact. Momenteel spelen we met de middellijn BM. Binnen BB2 zien we de versnelling CC2C3. Voorlopig is ook die intact dus we moeten steun verwachten bij C3 (volgende week 423) of C (413). De beweging is naar beneden en de indicatoren staan zwak.

Daggrafiek Bund:

Dag Bund

De verwachting was:  de Bund speelt nu met de weerstand van de middellijn. Ik denk dat we nog iets hoger kunnen maar ik vermoed niet tot de bovenste Boll.  Welnu, het lukte de Bund niet meteen door de middellijn te gaan. De Bund ondervond daar weerstand en zakte naar steun op MA200 en de Boll. Daar heeft de Bund krachten verzameld en nu zien we een sterkere poging naar boven. De indicatoren draaien naar boven. De Bund kan verder richting 160 en wellicht de bovenkant van de Boll.

Daggrafiek EUR/USD:

Dag euro

De EUR/USD vond steun bij 1,08 en de middellijn van Boll. Omdat de indicatoren vrij goed staan en de Boll naar boven is gericht geef ik het iets meer kans dat deze steun het houdt.  Dan gaan we weer richting 1,10. Zo niet, dan wordt het spannend.

Verwachting Daggrafiek en weekgrafiek zijn zwak. Vrijdagavond zakte de VS ook nog naar -2%.  We zijn op weg naar C3 in de weekgrafiek, volgende week op 423. En laat het nu zo zijn dat bij 423 in de daggrafiek het circeltje staat. Het circeltje waar we ook uptrend GG2  in de daggrafiek verlaten… Wat mij betreft wordt het de week van de cirkel.

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email