Nieuwsbrief van 18 augustus 2014

Vooruitzicht voor deze week: eerst korte termijn herstel en dan verdere daling. 

Analyse 18 augustus 2014

Before we were so rudely interrupted….. de laatste verwachting kreeg u halverwege juli. Daarna een onverwacht probleem: webmaster ondervond in het buitenland onverwacht technische problemen met de website en kon ook niet via mail aan u laten weten dat dat niet kon…  Dus onverwacht hoorde u helemaal niets van ons. Niet best en excuses daarvoor.

Half juli stonden we op 403 en daalden we op zoek naar een bodem. De verwachting voor die bodem  was: “Steunlijn D is bij 384. Ergens tussen 401 en 384 zal het worden.”
Welnu, het werd afgelopen weken 388.

Afgelopen vrijdag was een wilde dag: rond half vijf kwam er het bericht dat Oekraïnse soldaten schoten op Russische en verloren alle markten in een klap veel meer dan een procent. De AEX was daarbij een positieve uitzondering met “slechts” 1,3% daling, elders waren de klappen harder.

Deze wilde dag maakt de analyse lastig. Wat duidelijk op een bodem leek werd opeens onduidelijk.

Weekgrafiek AEX, in overzicht

20140815AEXwg

Op het overzichtsplaatje zien we vooral dat de indicatoren echt zwak staan. Een daling naar steunlijn D, volgende week bij 387, is minimaal de verwachting.

Weekgrafiek AEX, in detail

20140815AEXw

Op het detailplaatje zien we dat de candle van deze week eigenlijk reikte tot iets boven de 400 – totdat vrijdagmiddag de klap kwam. Zonder die klap was het een bodempatroon, en was lijn BM de te nemen weerstand. De indicatoren stonden dan ook minder negatief.

Daggrafiek AEX

20140815AEX

We zien een “island reversal” bodem bij 388. Vrijdag om 4 uur waren de indicatoren aan het stijgen en leek de bodem een positief vervolg te krijgen. Nu zijn ze na de klap matig.

Verwachting
We moeten het doen met de grafieken zoals die er uit zien na de klap. De weekgrafiek is dan hoe dan ook zwak en geeft de verwachting dat we in elk geval naar 387 kunnen zakken. Zonder de vrijdagklap was die grafiek ook zwak, daarover geen misverstand.

Het probleem zit bij de daggrafiek. Die was voor de korte termijn stijgend en het ziet ernaar uit dat we vrijdag te maken hadden met een incident. De VS herstelde ’savonds weer (whats new).
De combinatie van de daggrafiek zoals die er nu uitziet met de weekgrafiek geeft als verwachting: op weg naar 387.
Maar in mijn achterhoofd zit dat het maandag wel positief zal openen en dat een broos herstel voor de korte termijn, en dus voor de komende week, mogelijk blijft. Tenzij er weer een “incident” is…

Print Friendly, PDF & Email