Nieuwsbrief van 17 mei 2015

Verwachting AEX: een vervolg naar beneden is het meest waarschijnlijk

 Analyse weekend  17 mei 2015

Daggrafiek AEX

20150517AEX

Lezers, of het nu ASML is, of zoals deze week Mittal, Ahold en DSM, er is altijd wel iets waardoor de AEX het beter doet dan de rest. Opmerkelijk. Het nieuws dat Griekenland uitstel van betaling vraagt maakte geen enkele indruk. Toch denk ik dat een faillissement wel hard zal aankomen. Kennelijk gaat men ervan uit dat dat niet gebeurt. Hoe dan ook, de AEX wist deze week 0,2 puntjes te stijgen.

Van de vier grafieken in deze analyse is de daggrafiek van de AEX het lastigst te lezen. Geeft in elk geval de indruk bezig te zijn met een kop-schouder patroon, al zijn we dan wel al een keer op 470 dus hard onder de neklijn bij 480 geweest. Eigenlijk is het patroon daardoor niet meer geldig. De indicatoren zijn echter lastig. Ze staan zwak, maar lijken binnenkort naar boven te willen draaien.

Negatief is dat de AEX vrijdag sloot beneden de gaplijn op 492. Ik zou denken dat dedaggrafiek nog wat hoger kan, tot 496, om daar de lagere top te zetten en dan misschien de kop-schouder af te maken. Vorige week kwam de verwachting uit dat de weerstand van het gap op 492,2 makkelijk kon worden genomen maar dat de bovenkant van het gap op 496 lastig zou zijn.

Weekgrafiek AEX
20150517AEXw

Vorige week schreef ik dat ik in de weekcandle geen bodem, geen hammer zag. Ik kreeg daarin gelijk, want er volgde geen stijging deze week. De candle van deze week geeft twijfel aan op dit niveau. Met de top erboven en de dalende indicatoren is een vervolg naar beneden het meest logisch. Minimaal naar lijn B2 bij 482 of anders weer naar 470.

Daggrafiek DAX
20150517DAX

De DAX week deze week toch weer af van de AEX. Nu zijn ze weer verschillend. De DAX daalde deze week wel en kwam weer onder de neklijn van het kop-schouder patroon. Ik beschouw dit patroon als geldig, al zijn we vorige week even boven de neklijn geweest. Vorige week vrijdag deed de markt namelijk de uiterste best om boven die lijn het weekend in te gaan, zoveel was wel duidelijk. Dat geld zijn ze nu weer kwijt.
Vanaf de top daalt de DAX wel erg sterk in een nauw kanaal. Maar na de sterke stijging kan die te scherpe daling nog even doorgaan. Eigenlijk is het kanaal te klein en te stijl. Indicatoren zwak.
Hemelvaartsdag was overigens een feest voor de professionele handel. De DAX opende 1% in de min. Maar men had het rijk alleen en zette de DAX liefst 2% in de plus bij het slot. Scheelt toch weer 3% op een dag. Helaas, vrijdag kregen ze het deksel op de neus.

Weekgrafiek DAX

20150517DAXw

Simpel. Weekgrafiek is dalend. Indicatoren zijn zwakjes. Op weg naar lijn W bij 11000.

Verwachting
Dagelijks kijk ik naar de daggrafiek van de AEX en juist die is lastig. Kan best nog een keer richting 496 of zelfs 500. Kijk ik naar alle vier de grafieken hier boven dan is het eenvoudiger. Een vervolg naar beneden is het meest waarschijnlijk. En de rente blijft stijgen verwacht ik.
De lagere verwachting geldt niet voor de VS. De DOW en S&P staan weer op record (!) en willen nog hoger. De Nasdaq blijf wat achter.

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde posities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email