Nieuwsbrief van 17 januari 2016

Analyse weekend 17 januari 2016

AEX-verwachting: de indicatoren staan er slecht bij.

De verwachting was “Wat pas op de plaats is mogelijk omdat de weekgrafiek nog op lijn C en op steun 410 staat. Ook bij de daggrafiek zijn er redenen voor wat pas op de plaats, ze staan daar al genoemd: de overspannen Boll-band, de divergentie in RSI etc. Dus: het zou kunnen. Maar ik geef het geen grote kans. Het geweld naar beneden is groot en vooral: er staat nog geen enkel bodempatroon. Vrijdagavond daalden VS en DAX nog een procent verder. Dus het lijkt dat die 100% Boll op 405 er wel  komt. Daar ergens bodemen? Misschien – maar dat kunnen we nu nog niet zien. Verder richting beneden 400 kan zomaar.” En we gingen inderdaad verder richting 400. Deze week van 411 naar 403. We kwamen vrijdag heel even beneden de 400. In de slotveiling was er een uptick van bijna twee punten. Daardoor bleven we alsnog hangen op de horizontale steunlijn op 403.

Daggrafiek AEX:

Dag

Op 8 december nam de daggrafiek afscheid van onze hoofdtrend, de lange termijn uptrend DD2. Sindadien konden we het nog een tijd redden binnen de later ontstane, minder sterke uptrend GG2.  Vorige week sloten we ook beneden trendlijn G en afgelopen woensdag waren we weer eens getuige van een bijzondere TA-gebeurtenis: de uitbraak onder G werd exact teruggetest met een stijging tot aan G bij 425,4. Dat hoort ook zo, maar ik denk dan toch altijd: hoe is het mogelijk. Na de terugtest van de doorbraak onder G zakken we nu hard verder. Alles volgens het boekje.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

Week

De weekgrafiek bleef vorige week nog net binnen uptrend CC2. Die uptrend is deze week verlaten. De steun op 410 is ook gebroken. Komende week kan de weekgrafiek steun vinden op de MA200 bij 394. En warempel: ook op lijn A. We dachten dat we die kwijtwaren, maar: daar is ie weer. Dat is een stevige canle. Eind november enbegindecember waren ze ook al zo groot.  Van 470 naar 410 is snel gegaan. Ook hier wat positieve divergentie in de RSI. En ja, we zijn nog net in uptrend CC2 en op horizontale steun 410.

Maandgrafiek AEX (log)

Maand

De maand is pas halverwege maar we kijken toch alvast. Al een tijd geleden wees ik u op de twee circels…… het begint steeds meer op een herhaling te lijken…. In 2008 leidde dit tot een krach naar 200…

Daggrafiek Bund

Dag Bund

Als de aandelen crashen vlucht men in obligaties. De Bund stijgt dan en de rente daalt. We zien de Bund zoals verwacht weer wat hoger. De stijging gaat geleidelijk en veel ruimte omhoog is er niet meer, de rente is al minimaal. Ook de Boll-band geeft wat weerstand maar de band is wel stijgend dus de Bund kan nog mee stijgen. Indicatoren stijgen mee.  Vorige top: 161,8.

Daggrafiek EUR/USD

Dag euro

Na lange daling bodemt de EUR sinds maart 2015. Er is nu een zijwaartse beweging. Na deze pauze kunnen we verder met de daling (meest waarschijnlijk) of omhoog draaien. Korte termijn wijst omhoog.

Verwachting: verwachting is lager. De indicatoren staan slecht. De vraag is in wat voor situatie we ons nu bevinden. We hebben een erg lange periode van uptrend achter de rug. Sedert de top bij 510 in april waren we aan het corrigeren langs de lijnen Z binnen de uptrend. De uptrend is nu verlaten. Zitten we dan nu in een downtrend? Dat durf ik nog niet te zeggen. De uptrend was erg krachtig. Een totale draai is dan wat minder waarschijnlijk. Als in de buurt van 400 een bodem wordt gevormd kunnen we ook zijwaarts  gaan bewegen. Hoe dan ook: voorlopig is de verwachting : lager. Niettemin is komende week wat bodemvorming mogelijk. We dalen immers al een tijd en de Boll-band staat wat gespannen.  Even wat steun bij 403? De weekgrafiek is dalend en de indicatoren staan zwak. Wel divergeert de RSI een beetje. Ook hier: we gaan verder naar beneden, maar eventueel wat bodemen deze week. Maandgrafiek: slecht. Indicatoren heel slecht. Op weg naar steun 374 in elk geval. Dus eindconclusie: verwachting komende periode lager, verwachting komende week ook vooral lager met de aantekening dat wat bodemen altijd kan, maar dat er nu nog geen bodemvorming te zien is.

De uptick van bijna twee punten in de slotveiling vrijdag heeft me verbaasd. Leert men het dan echt nooit? Alle oppompen van de futures, alle upticks, alle stijgingen op onverwachte momenten:  dat heeft over heel 2015 toch uiteindelijk tot niets geleid?

Een goede beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email