Nieuwsbrief van 15 november 2015

Analyse weekend 15 november 2015

AEX-verwachting: op zoek naar lagere niveau’s:

Lezers, de verwachting was:  “Ik kan het niet anders zeggen: de grafiek wil omhoog maar een keer afkoelen moet ook. U mag dat vaag vinden maar ik kan er niet meer van maken.”

Het werd flink afkoelen, 3,5% eraf.

Daggrafiek AEX:

Dag

Het steile kanaal ab is weggehaald, daar konden we niet inblijven. Bij de pijl zijn we afgestuit op het MA 200 en op lijn Z. Beide feiten zijn belangrijk. Het ziet er naar uit dat we dus beneden MA 200 blijven en het belang van lijn Z als weerstand is groter geworden.

De Fibonacci-niveau’s zijn ook van belang. De uitbraak boven niveau 62% – en dus in principe op weg naar 100% bij 505 – bleek niet houdbaar. We kwamen vrijdag meteen weer onder 50% . Maar warempel: het slot vrijdag was exact op 50%. Bij zulke preciezie sta ik zelf altijd verbaasd te kijken. Vanuit de candle’s hebben we nu een echte top. Een lagere top in de daling onder lijn Z. We staan momenteel voor de hamvraag: blijven we in stijgend kanaal DD2, onze tijdenlange hoofdtrend, of neemt Z-ZZ de overhand? Maar zelfs als we onder D komen blijven we nog altijd in de nieuwe, zwakere uptrend GG2. De indicatoren hebben een klap gehad maar ze staan nog redelijk neutraal. De niet getoonde MACD maakt echter een negatieve crossing. Voorlopig dienen we Z-ZZ  of Z-Z3 nog steeds te beschouwen al s een normale correctie binnen een overheersende uptrend.

Weekgrafiek AEX (gewoon):

Week

De candle van deze week vormt een bearish engulfing toppatroon. Het patroon geldt pas na bevestiging komende week. De engulfing lijkt de negatieve crossing van de MA 20 met de MA 50 te bevestigen.  De uptrend blijft echter intact en duidelijke steun is er op 447. De indicatoren staan redelijk neutraal.

Verwachting We stegen veel te hard en ik zat al tijden te wachten op een correctie. Tot nu toe moeten we echter spreken van precies dat: “correctie”. De uptrend is immers intact. De vraag is natuurlijk of de correctie kan overgaan in een downtrend.  Daar is echter nog geen sprake van. Renteverhoging of niet, afzwakkende economie of niet, het blijft: TINA (There is no alternative for aandelen), de rente is veel te laag. Gezien de huidige beweging naar beneden zullen we begin van de week waarschijnlijk nog wat lager gaan. Horizontale steun is er bij 447 in weekgrafiek en 446 in de daggrafiek. Daar loopt ook lijn D volgende week…… Verwachting is dat we die 446 wel zullen zien. De VS daalde vrijdag verder en de aanslagen in Parijs zullen ook niet helpen. De vraag is wat er dan bij 446 gebeurt.  Vanuit de technische analyse zou de uptrend het moeten houden. Vanuit het gezond verstand zie ik dat anders. Maar dit is de TA.

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Print Friendly, PDF & Email