Nieuwsbrief van 14 februari 2016

Analyse weekend 14 februari 2016

AEX-verwachting: de ellende is nog niet voorbij

Daggrafiek AEX:

Dag

Lezers, de verwachting was: “Gaan we weer naar de 0% op 394? In wezen is dat de verwachting volgens Fibonacci. Bij de huidige daggrafiek en weekgrafiek hoeft het verder niet, we kunnen ook zijwaarts gaan modderen. In feite is dat op basis van dag- en weekgrafiek de verwachting: onrustig doormodderen. De VS lijkt dat te bevestigen. Maar ik houd mijn hart vast. ALS we maandag slecht openen en een island reversal krijgen dan is zeker dat de DAX helemaal door het putje gaat. De Bund wijst daar al op. Bij paniek op de DAX hebben we een Black Monday te pakken.”

En het werd een black Monday, op maandag 15 punten eraf. Niet met een gap overigens, dus officieel geen island reversal maar het effect is hetzelfde. Dieptepunt van de week werd 378. Ik mag hier opschrijven dat ik al enkele maanden meende dat we richting de 380 gingen. Mijn vertrouwen in de technische analyse – en in mijn interpretatie daarvan – blijft dus overeind.

Laten we eerst eens kijken naar lijn A.  In november 2014 – januari 2015 wisten we ons boven deze lijn te vestigen. In de maandgrafiek is lijn A een dalende lijn waarbij de gehele AEX in een negatieve sfeer zit zolang we onder lijn A bivakkeren. Nu, een jaar na januari 2015, zijn we weer onder lijn A gekomen. Als we hier wat bodemen komen we er vast ook wel weer boven, maar toch: de trend is dalend en we gaan als dat zo doorgaat zullen we vast ook weer onder A komen. Vrijdag was er een herstel precies tot: lijn A.  Wanneer we de komende weken blijvend beneden A komen dan is dat slecht omdat de AEX weer in negatief lange-termijn scenario zit, maar het is temeer slecht omdat we dan een valse uitbraak boven A hebben gehad. En valse uitbraken geven extra kracht naar beneden volgens het boekje waar ik op vertrouw. Niet best dus.

De AEX heeft een lagere bodem op 378 gezet. Ik heb de Fibonacci-lijnen getekend vanf de  daling op 475. Dat is altijd een keuze, je zou ook de laatste top op 433 kunnen nemen maar 475-378 lijkt mij een geheel te vormen.  Er staat een bodem dus volgens Fibonacci zou een eerste herstel kunnen tot 38% op 415. De RSI raakte NIET oversold in deze daling en draait nu wat naar boven, dat geeft steun aan een herstelscenario. Maar Stochastics, DI, MACD en Coppock zijn allemaal nog uitermate zwak en de ADX geeft aan dat we een trend hebben, naar beneden wel te verstaan. Horizontale weerstand op 403 en 406. De onderste Boll-band en de Middellijn van Boll zijn stevig dalend. In principe kunnen we opveren bij de onderste Boll-band maar de kians dat de candles met de onderste Boll meedalen is groter.

We moeten concluderen dat uptrend DD2 en ook GG2 in de daggrafiek definitief zijn verlaten. Ik heb die lijnen dunner gemaakt en de blauwe lijnen van D nu zwart, zodat we ZZ beter zien. Wat we eerst nog een correctie konden noemen binnen een uptrend is dus nu echt een dalende trend geworden.

Daggrafiek AEX met MACD:

Dag MACD

De MACD en Coppock zijn uitermate zwak.  Kanttekening is alleen dat bij herstel de MACD traag reageert.

Daggrafiek DAX:

Dag Dax

Nu weer vergelijkbaar met de AEX. RSI hier wel even oversold geweest. RSI hier zwakker. De dikke horizontale lijn is een erg belangrijke steunlijn uit de weekgrafiek van de DAX. Ai, we ziten er net onder.

Daggrafiek Bund:

Dag Bund

Er is weer een hogere – idiote- top gezet. RSI overbought geweest. Dus stevige uptrend. Het kan deze week wat lager maar reken niet op veel.  Veel hoger kan het ook niet denk ik. Wegblijven.

Weekgrafiek AEX (gewoon):

Week

De weekgrafiek geeft GEEN bodem aan. Ik kan deze candle geen hammer noemen. De indicatoren staan beroerd. We kunnen opnieuw naar 380. Uptrendje CC2 verlaten. Weekgrafiek wel nog steeds in uptrend BB2. Belangrijke steun dus van lijn B op nu 470.

Verwachting De daggrafiek geeft aan dat even wat rebound mogelijk is. Dat zou dan begin van de week moeten zijn, want in principe is de daggrafiek nog negatief en de weekgrafiek zeker. Verwachting voor eind van de week zou dan lager zijn. Maar er speelt nog iets anders. China is de hele week dicht geweest. Iedereen vraagt zich af wat China zondagnacht gaat doen. Hoe sterk werkt de “crash” die we hier hadden daar door? Als China stevig wegzakt – Japan had een beroerde week – dan beginnen we maandag gewoon negatief en  is de rebound verleden tijd.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email