Nieuwsbrief van 13 september 2015

Analyse weekend 13 september2015

AEX-verwachting deze week: het ziet er beroerd uit.

Lezers, de verwachting was:  “Bij deze indicatoren geef ik lagere koersen de meeste kans. Ik ben geen onheilsprofeet maar een tweede paniekdag lijkt me mogelijk”.  De paniek bleef uit, onrustig was het wel. Maar vergeleken met de chaos ervoor koelt het wel wat af. De eerste drie dagen probeerde men steeds hoge koersen op te zoeken met plussen van wel 2,2%. Op woensdag werd zelfs de 451 aangetikt! Maar elke dag werd een flink deel van de winst ook weer ingeleverd.  En dan weet je dat het moment komt dat de kopers er mee ophouden.  En dus kwam de verwachting gewoon uit: lager. Niet veel, slechts 2,5 punt eraf op weekbasis, maar wel weer een grafiek die er nog zwakker uitziet….

Daggrafiek: de rommelige groep candles waar we al een tijd mee kampen begint patronen te laten zien. We kunnen een soort stijgende wig zien die al aan de onderkant is verlaten, een berensignaal. Of een stijgende (ook bearish dus) vlag waar we nog net binnen zijn gebleven. Intussen zijn we weer beneden kanaallijn D gekomen. Onze oorspronkelijke uptrend. Qua Fibonacci is het ook al niet best. De 50% retracement van de daling, die op 453,5 ligt, werd niet eens bereikt. We zijn nu weer beneden de 38% retracement en lijken weer naar 0 % te gaan, ofwel de 402.

Het goede nieuws is dat de steun 430 het heeft gehouden. We zien dat de kruising van de onderste lijn van de vlag met deze horizontale steunlijn nabij is. Het zal me niet verbazen als we door die crossing naar beneden gaan.

De indicatoren staan weer beroerd.

Weekgrafiek AEX (gewoon) in detail

2015 13 sep AEXw Detail

Het is allemaal niet best. Wel vonden we voor de derde keer nu al steun op lijn BM. Hoewel ”steun” ….  het is meer dat de daling daar deze week stopte, er is geen sprake van een bodempatroon en opveren.  In detail kunnen we zien dat de candle van deze week slecht is. Het is een soort hanging man maar dan niet als top. Het is in elk geval geen gunstige candle.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

2015 13 sep AEXDe daling zet voort. De druk op lijn BM neemt toe. De RSI en de niet getoonde MACD zijn nog zwakker maar de Stochastics lijkt te bodemen. Ik heb kanaal CC2 een naam gegeven. Daarbinnen loopt nog lijn C3. Ik vermoed dat we steun zullen vinden op C3 bij 410. Daar loopt ook een oude horizontale steun. De 402 was een overshoot.

Laten we deze week eens kijken hoe het met de leidende markt, de VS, staat. De grafieken van DOW en S&P verschillen, ik kies voor de S&P als de brede markt-index.  (De DOW heeft de naam maar is eigenlijk een vreemd samengestelde index).

Maandgrafiek S&P (log)

2015 13 sep S&P m

We zijn aan het begin van de maand, eigenlijk te vroeg voor de laatste candle. We zien een heftige stijging langs lijn A vanaf 1982 tot 2000. Dan een periode zijwaarts en vanaf 2009 na de kredietcrisis nog heftiger omhoog langs lijn B. Het zijn me stijgingen. Niet normaal als je het mij vraagt. De S&P heeft een aantal toppen op 2130 gezet en is nu uit de uptrend B gevallen. Maar we weten nog niet of dit een tijdelijke correctie is en we binnenkort weer verdergaan. Er is nog geen patroon van lagere toppen en lagere bodems.  RSI is nog boven de 50.

Weekgrafiek S&P (gewoon)

2015 13 sep S&Pw

De candle van deze week is bij de S&P veel beter dan bij de AEX. Verder is het grote plaatje hetzelfde. Uptrend verlaten, indicatoren zwak maar ook hier nog geen patroon van lagere toppen en lagere bodems.

Verwachting Na al deze plaatjes is de verwachting kort. Alles staat beroerd maar staat ook op een – tijdelijke – steun. De richting is verder naar beneden. Korte termijn – deze week – nog wat opveren kan. Maandag begint men vast weer met frisse moed en stijgen maar. Begin van de week zal  430 er nog wel staan. Maar eind van de week is lastig te zeggen. O ja dat rentebesluit deze week in de VS… eigenlijk denk ik dat de beweging al geweest is. Zou wel eens kalm kunnen verlopen.

Een goede beursweek toegewenst! – Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email