Nieuwsbrief van 13 december 2015

Analyse weekend 13 december 2015

AEX-verwachting: Helaas op weg naar lagere koersen (405-410)

Lezers, de verwachting was “De verwachting is een voorzichtig herstel begin van de week. Maar in de loop van de week lijkt 440 toch de richting. Komen we alweer een keer onder stijgende trendlijn D”. De verwachting is uitgekomen. Maandag begon met herstel. Waar we vrijdag sloten op 447 daar gingen we maandag goed omhoog tot 454. Maar diezelfde maandag begon ook de verwachte daling al. Vanaf de 454 vielen we terug naar een slot nog maar net boven 450. En vandaar daalden we elke dag verder tot een laag slot op 429. Donderdag sloten we op 438, vlak bij de verwachte 440. En vrijdag gingen er nog eens 9 punten af. Een week tussen 454 en 429 – dat is fors.

Daggrafiek AEX

Dag

Vorige week sloten we nog net op lijn D, de belangrijkste lijn in onze grafiek. D is de lijn onder de bodems van de langetermijn uptrend DD2. Zoals verwacht hield lijn D het niet en kwamen we alweer onder kanaal DD2. De derde keer sinds augustus. Twee keer wist de uptrend te herstellen. Maar drie keer is scheepsrecht? Dat zou kunnen, want de indicatoren staan nu flink beroerd. De RSI gaat de oversold-zone in. Alle indicatoren staan negatief. Ook debelangrijke MACD. Na de eerdere negatieve crossing gaat deze nu ook nog de negatieve zone in (niet getoond). Dat voorspelt voor de komende weken weinig goeds. Over het herstel van 405 naar 472 heb ik de Fib-lijnen gezet. We zijn keihard terugezakt vanaf de 472 naar nu al 429. Daarmee staan we nu al beneden de 62%-retracement en is een 100%-retracement naar die 405-bodem in principe de verwachting.

De AEX sloot vrijdag beneden de steun op 430. Intraday werd er steun gevonden precies op lijn Z2. In theorie is een tijdelijk herstel boven lijn Z2 nu mogelijk. Het gaat immers al vele dagen recht naar beneden. De AEX nadert nu lijn G, de onderkant van het minder snel dan DD2 stijgende uptrendkanaal GG2. Ik heb een circeltje gezet bij de kruising van G met Z2, gaat de AEX door die kruising naar beneden piepen? U ziet daar ook een stippellijn bij 424,5…. Dat is het slot van vorig jaar…. We hebben nu dit jaar 4 punten gewonnen… De AEX duwt de Boll-band hard naar beneden. Dat kan in principe nog even zo doorgaan.

Daggrafiek Bund

Dag Bund

Voor de Bund verwachtte ik steun van de Boll-band en MA 200 waarna weerstand kon volgen bij de middellijn van Boll. Die steun kwam uit en de Bund speelt nu met de weerstand van de middellijn. Ik denk dat we nog iets hoger kunnen maar ik vermoed niet tot de bovenste Boll.

Daggrafiek EUR/USD

Dag euro

Heel boeiend allemaal. Er zijn twee mogelijkheden: 1. Drie keer steun gevonden bij 1,05. Nu is het tijd om geleidelijk over te gaan naar een stijging. 2. Er is een zijwaartse fase 1,05 – 1,15. Na die zijwaartse fase wordt de daling gewoon voortgezet.

Ja, dat is een lastige. Vorige week neigde ik naar die stijging, maar ik begin er aan te twijfelen. Zeker is dat we pas boven 1,15 aan echte stijging mogen denken. Wat niet wil zeggen dat we op korte termijn niet wat verder omhoog kunnen.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

Week

Ik hoop dat u ziet dat er nog steeds een duidelijke uptrend staat. Er kan dus elk moment een bodem komen en een vervolg naar boven. Lukt Yellen dat? De korte termijn is stevig dalend. Er is steun van C3 en daarna van C. Tevens steun op 410. Geziend de vaart naar beneden, de matige indicatoren (de MACD crosst negatief en dat beneden de nul…) lijkt 410 goed mogelijk komende periode. Ook dan zitten we nog in de uptrend.

Weekgrafiek BUND (gewoon)

Week Bund

Hoe dan ook stijgend,  maar de vaart lijkt er bij de indicatoren wat uit.

Weekgrafiek EUR/USD (gewoon)

Week Euro

In deze weekgrafiek denk ik wel dat we naar die 1,15 gaan, immers de indicatoren draaien mooi naar boven. En dan bij 1,15 maar eens zien. Daggrafiek neig ik naar tijdelijk herstel, weekgrafiek neig ik naar steviger herstel. Meeste analisten verwachten uiteindelijk toch weer daling.

Verwachting Tja. Het wordt een echte Draghi-crisis. Fibonacci zegt dat 405 mogelijk is, weekgrafiek zegt dat 410 mogelijk is komende periode (hoeft niet meteen volgende week te zijn). De vaart naar beneden zit er in, maar hersteldagen moeten er ook zijn. Normaal zou je maandag steun verwachten van lijn Z2. Vrijdagavond was VS echter niet best. Beslissend zal  deze week Yellen zijn. Ik zie niet in hoe een renteverhoging positief kan zijn. Hoe dan ook, vanuit TA zijn we op weg naar lagere koersen.

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email