Nieuwsbrief van 10 mei 2014

Analyse AEX weekend 18 mei 2014

Weekgrafiek

20140516AEXw

Lezers, de verwachting was “rustig wat doorstijgen”. We stonden 4 mei op 399,2. We kwamen tot 405,5 op 13 mei en sloten vrijdag op… 399,6. Toch maar weer mooi 0,4 punt erbij in twee weken tijd.

De weekgrafiek is nauwelijks veranderd. Twee weken gelden stond er een mooie groene candle. Nu een kleine blauwe. We kunnen dus even wat dalen binnen de stijgende trend. Maar de indicatoren staan juist wat sterker dan twee weken geleden.

Daggrafiek

20140516AEX

Het moge duidelijk zijn dat de trend stijgend is, kanaal DD2 beweegt van linksonder naar rechtsboven op uw scherm. Het lijkt erop dat er daarbinnen alweer een nieuw kanaaltje is ontstaan: EE2 dat wat langzamer stijgt. Binnen de stijgende trend van DD2 of EE2 zijn we momenteel wat aan het corrigeren. De indicatoren staan wel sterk maar bewegen ook naar beneden toe.

De omgeving

De DAX zette wederom een top op hetzelfde niveau. De DAX blijft in de buurt van die toppen en lijkt er eigenlijk doorheen te willen. De DOW zette een hogere top. Maar door de correctie daarna staat de DOW nu toch net iets lager dan het slot van 2013. Er waren erg veel macrocijfers, het beeld blijft een geringe groei in Europa en meer groei in de VS. De Oekraine was vrij rustig de laatste week maar juist dit weekend is er zaterdagnacht gevochten.
De aandelenmarkten staan hoog maar zijn niet overgewaardeerd. Er is wel wat sprake van hoogtevrees maar obligaties vormen geen zinnig alternatief.

Verwachting

De analyse luidt dat we momenteel wat dalen binnen een stijgende trend. Dan is het lastig om te zeggen waar we over twee weken kunnen staan. Ergens zal er een bodem moeten worden gevonden om dan weer verder te stijgen. Met name bij de DAX houd ik de indruk dat hij eigenlijk wil uitbreken. Al met al verwacht ik dan toch dat we over twee weken weer wat hoger staan. Als de DAX uitbreekt dan misschien zelfs stevig hoger.
Cruciaal in die verwachting is dan wel dat we een vrij hoge bodem gaan zetten. Gebeurt dat niet dan wordt het opeens een duidelijke correctie. We moeten dus wachten op die bodem voor we iets doen.

Print Friendly, PDF & Email