Nieuwsbrief van 10 januari 2016

Analyse weekend 10 januari 2016

AEX-verwachting: de bodem is bijna bereikt

Daggrafiek AEX

De verwachting was “De maandgrafiek is stijgend maar binnen een wig. De wig nadert zijn voltooiing. Steun 418 is dan cruciaal. De maandgrafiek zegt dat we die steun binnenkort gaan opzoeken. De weekgrafiek is positiever, voor de korte termijn positief als we met weerstand 447 kunnen afrekenen. De daggrafiek zegt weinig. Licht negatief voor komende week, maar het is de eerste week van het nieuwe jaar. Conclusie: daggrafiek stuurloos, weekgrafiek in lange, gezonde uptrend maar nu na een lagere top een hogere bodem en dat is dus onduidelijkheid. Maandgrafiek lange tijd stijgend maar wel binnen een wig. De maandgrafiek vind ik ongunstig. Al met al zou je verwachten: een positief begin van 2016 is mogelijk, maar er hangt onweer boven de beurs.” Welnu, u heeft intussen begrepen dat we een unieke week achter de rug hebben. Ik had  in elk geval voor maandag nog rekening gehouden met positieve koersen, want dat doet men bijna altijd op de eerste dag van het nieuwe jaar. Maar nu dus niet. De gewone man zal zeggen: paniek in China en dus gingen we onderuit. Maar u weet: de maandgrafiek toonde een gevaarlijke wig die op zijn einde liep, het wachten was op de klap, een uitbraak naar beneden, richting 418. Wat mij betreft is de verwachting “onweer” uitgekomen. Maar eerder dan ik dacht.

Dag

De daggrafiek wijst naar beneden. Qua Fibonacci zijn we op weg naar de 100%, de vorige bodem bij 405. Er zijn deze week gaps ontstaan, ik heb er geen lijnen bij gezet want er zijn al zoveel lijnen. Als we gaan stijgen zullen we op de gaps gaan letten. De indicatoren staan – uiteraard – allemaal zwak. De RSI bevindt zich in een dalend kanaal. De niet-getoonde MACD maakt een tweede negatieve crossing en wel een crossing beneden de nullijn. Dat is niet best. Niettemin zijn er ook redenen om aan een opleving te denken. – de grafiek verlaat de onderste Bollinger-band. Dat “kan” niet dus we zullen wat terug omhoog moeten. – de RSI vertoont positieve divergentie. – er zijn gaps ontstaan die gevuld moeten worden. – normaal daalt het niet in een rechte lijn, er zijn altijd kopers die een kans ruiken.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

Week

Zo. Dat is een stevige canle. Eind november enbegindecember waren ze ook al zo groot.  Van 470 naar 410 is snel gegaan. Ook hier wat positieve divergentie in de RSI. En ja, we zijn nog net in uptrend CC2 en op horizontale steun 410.

Verwachting Wat pas op de plaats is mogelijk omdat de weekgrafiek nog op lijn C en op steun 410 staat. Ook bij de daggrafiek zijn er redenen voor wat pas op de plaats, ze staan daar al genoemd: de overspannen Boll-band, de divergentie in RSI etc. Dus: het zou kunnen. Maar ik geef het geen grote kans. Het geweld naar beneden is groot en vooral: er staat nog geen enkel bodempatroon. Vrijdagavond daalden VS en DAX nog een procent verder. Dus het lijkt dat die 100% Boll op 405 er wel  komt. Daar ergens bodemen? Misschien – maar dat kunnen we nu nog niet zien. Verder richting beneden 400 kan zomaar.

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email