Nieuwsbrief van 1 november 2015

Analyse weekend 1 november 2015

AEX-verwachting: Een klap naar beneden, maar deze week nog niet

Lezers, de verwachting was:  “De weekgrafiek is positief, daar ga ik niet op afdingen. De daggrafiek is ook positief maar wat afkoeling zou normaal zijn. Vrijdagochtend sloegen we een gap tussen 458 en 462. Het is geen break-away-gap, et is een gap dat op den duur gevuld kan worden. Dat hoeft niet meteen maandag. Het lijkt me mogelijk dat de RSI inderdaad de overbought-zone gaat opzoeken, maar eerst gas terug is ook daar logisch.

Kortom, waarschijnlijk lijkt me dat we deze week eerst nog hoger gaan en dan ergens bij 472-475 een topje zetten. In het eindejaars-rallygeweld is er kans dat het maar een kort topje wordt, daarna wil de markt waarschijnlijk nog hoger. De vraag is dus of we na het topje nog het gap bij 460 gaan vullen of niet. Het zal erom hangen. ”

Welnu, tot een topje bij 472-475 kwamen we niet. De hele week bleven we hangen onder het 62%-Fibniveau bij 466. En ja, woensdag werd het gap op 458 precies gevuld waarna we donderdag weer hoger konden. Allemaal volgens het boekje maar al met al een rustige, wat aarzelende week.

Maandgrafiek AEX (log)

Maand

Een fraaie candle van oktober.  Een candle die steunt op de horizontale steun 418. Dus die steun telt voorlopig. Vanuit de grafiek is een vervolg naar boven logisch: we stijgen boven lijn B en de maandcandle is goed. De indicatoren zijn echter net als bij de DOW duidelijk achterblijvend. De niet-getoonde MACD heeft neerwaarts gecrosst. Moeten we toch een beetje oppassen? Wordt 490-500 te hoog gegrepen?

Ik heb twee circels neergezet en u ziet bij de twee pijlen een zelfde candlepatroon als  het huidige. Ook toen in april 2008 waren de indicatoren zwakjes ondanks de fraaie maandcandle. De maand erna was er een topje en daarna crashte de zaak van 487 naar 200….. Dat hoeft nu niet te gebeuren. Maar: het kan.

Maandgrafiek DOW (log)

Maand DOW

Ik richt me tegenwoordig wat meer op de DOW dan de S&P. De S&P geeft als brede index een beter beeld van de VS-markt dan de vreemd samengestelde DOW, maar de Europese markt kijkt toch vooral naar de DOW en die grafiek komt daardoor meer overeen met de AEX.

De DOW staat momenteel nog ietsje lager dan het slot van 2014. De AEX staat boven dat slot. Maar de DOW is met een indrukwekkende race bezig EN het slot van 2014 was vlak bij het all-time high. De AEX is nog ver van zijn high. Hoe dan ook: dit is een krachtige grafiek. Een sterk bodempatroon en bezig met een uitbraak boven lijn A en daarna boven de all-time high. Dus dat zal wel een hoog slot worden in december. De RSI draait ook naar boven. Minpunt is dat de stochastics en DI wel zwakjes staan. Ik weet even niet hoe ik dat moet duiden. Toch een vermoeidheid zo vlak bij de top?

Weekgrafiek AEX (gewoon)

Week

De candle van deze week is klein en voor u wellicht nauwelijks te zien. Het is een pauze-candle, we zijn wat “zijwaarts aan het corrigeren”, dwz niet corrigeren naar beneden maar afkoelen via een pauze in de tijd.

De candle van deze week kan op een top duiden maar ik verwacht het niet. De indicatoren draaien weer wat verder omhoog en de uptrend blijft krachtig. De RSI breekt de schuine weerstand.   Er is horizontale weerstand op 472 en 480 en van  lijn C2 op ongeveer 476.

Daggrafiek AEX

Dag

We stijgen erg hard in een smal kanaal. De indicatorens staan hoog en dus vooral sterk. De richting is dus omhoog. De stochastics draait omhoog, de RSI niet. Er staan nogal wat gapjes in de stijging vanaf 400. Was het laastse gap een exhaustion-gap? De weerstand bij 466 van het 62%-Fibniveau en van een belangrijke horizontale weerstand op datzelfde niveau moet worden gebroken.

Verwachting De verwachting is hoger want het meeste wijst omhoog. November is meestal een heel goede maand en we beginnen maandag met nieuw geld. Dan ben je al snel boven die 466-weerstand, ook al zakte de VS vrijdagavond wat weg. Zonder het november-effect zou ik denken dat een top nu toch snel nadert. Maar ik geef het november-effect veel gewicht en de DOW is ook nog aan het racen. Intussen nadert in de VS een renteverhoging, koelt overal de economie af, is er oorlog in Syrië en een stevige vluchtelingencrisis. Een renteverhoging in een stagnerende wereldeconomie lijkt mij zeer slecht nieuws voor de aandelenmarkten. Het lijkt mij een kwestie van tijd voordat de zaak klapt, zoals in april 2008. Maar waarschijnlijk dus niet komende week.

Een goede beursweek toegewenst! – Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email