Nieuwsbrief 3 januari 2016

Analyse weekend 3 januari 2016

AEX-verwachting: er hangt onweer boven de beurs

Daggrafiek AEX

Dag

De verwachting was “Het meeste wijst nu omhoog dus de verwachting wordt daarmee positief. Ik teken daar wel bij aan dat het een chaosgrafiek is. Eigenlijk springt het alle kanten op. Die volatiliteit zal wel blijven, zeker ook met deze geopolitieke omstandigheden. De indicatoren zijn ook maar matigjes.” Chaos bleef het, het ging weer alle kanten op. Om uiteindelijk 2 punten lager te sluiten. De verwachting hoger kwam niet uit, de zwakke indicatoren en de chaos wonnen het. Intussen heeft de markt weer zijn focus gevonden: de lage olieprijs. Vanaf 420 is de beweging momenteel omhoog. De laatste candles vormen echter een toppatroon.We moeten nog zien of dit patroon wordt voortgezet. Het kan blijven bij een terugtest van het doorbreken van de middelijn van Bollinger. Normaal zouden we 4 januari als eerste dag van het jaar toch omhoog moeten gaan.  De indicatoren staan redelijk, de RSI zit wel nog in het dalend kanaal. Steun is er van de middellijn van Bollinger en van 50% Fib op 439. Horizontale weerstand is er op 446 en bij 454 van de Bollingerband. Zonder het toppatroon zou ik verwachten: wat hoger. Met het toppatroon erbij ligt de nadruk op de heel korte termijn naar beneden. Al met al zou ik nu wat lager verwachten. Maar het zou wel verrassend zijn als we 4 januari geen duwtje krijgen.

Weekgrafiek AEX (gewoon)

WeekUptrend. Indicatoren staan redelijk. Hogere bodem gezet  op lijn C3. Heeft moeite met de weerstand bij 447. Een aarzelend plaatje.  Ik zou zeggen de positieve factoren overheersen. Als het lukt om boven 447 te komen dan wordt alles een stuk zonniger. Lukt dat meteen op 4 januari? Zou toch eigenlijk moeten.

Maandgrafiek AEX (log)

Maand

De candle van december is negatief, aarzelend, maar negatief. De bodem op horizontale steun 418 is meteen gevolgd door een top bij 447. Dat is een smalle range. De indicatoren staan niet sterk, de niet getoonde MACD heeft neerwaarts gecrosst.  Wigpatroon BB2 loopt op zijn einde, een uitbraak naar beneden lijkt mogelijk. Dan moeten we dus door de steun bij 418. Als dat gebeurt gaan we naar 374 en als dat niveau het niet houdt dan wordt het tamelijk beroerd.

Verwachting De maandgrafiek is stijgend maar binnen een wig. De wig nadert zijn voltooiing. Steun 418 is dan cruciaal. De maandgrafiek zegt dat we die steun binnenkort gaan opzoeken. De weekgrafiek is positiever, voor de korte termijn positief als we met weerstand 447 kunnen afrekenen. De daggrafiek zegt weinig. Licht negatief voor komende week, maar het is de eerste week van het nieuwe jaar. Conclusie: daggrafiek stuurloos, weekgrafiek in lange, gezonde uptrend maar nu na een lagere top een hogere bodem en dat is dus onduidelijkheid. Maandgrafiek lange tijd stijgend maar wel binnen een wig. De maandgrafiek vind ik ongunstig. Al met al zou je verwachten: een positief begin van 2016 is mogelijk, maar er hangt onweer boven de beurs.

Een goede beursweek toegewenst!

– Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

 Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_556865bbc8c6f_bestsellers” cat_id=”6″ name=”link” sub_id=”” title=”Beleggingsboeken” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email