Laat de grafiek uw koopmoment bepalen!

Mensen vragen geregeld aan mij : “Wat moet ik zoeken in een grafiek, om een snelle analyse te maken ?” en “Wat moet ik echt weten van een aandeel ? ”.

De meeste mensen hebben geen zin of tijd in (langdurige) cursussen in technische analyse.

Ik kijk naar drie zaken. Ik heb een template bewaard in mijn VectorVest Europe software, zodat mijn grafiek er altijd zo uitziet als ik klik op “View Graph”. Een voorbeeld: Nationale Nederlanden Group NV (1 jaarsgrafiek).

1. Earnings per Share

De eerste (fundamentele) indicator: EPS (Earnings per Share).
Een oude regel op de aandelenbeurs geldt onverminderd: “Share Prices follow Earnings.”
Als een aandeel steeds meer winst boekt, dan wordt het meer waard en stijgt dus de koers. Miljoenen beleggers over de wereld kijken naar EPS. VectorVest heeft echter een gepatenteerde indicator, waarbij recente resultaten (earnings performance) worden afgezet tegen de voorspelde resultaten (fiscal or calendar year earnings forecasts). Ik zie als medium-term investor graag geleidelijk sijgende en consistente bedrijfsresultaten.

2. Relative Timing

Het tweede wat ik wil weten is de score van het aandeel op “Relative Timing”. Ook dit is een unieke VectorVest-indicator. Het analyseert korte termijn koersontwikkeling en laat zien als er een momentum is. (Bekijk zelf eens de Relative Timing van je favoriete aandeel via een Gratis Aandelenanalyserapport). Deze indicator doet het erg goed bij het “timen” van moment van aankoop. De RT is net als bij andere VectorVest-indicatoren eenvoudig te lezen: het is een waarde tussen 0 en 2. Zodra RT stijgt en de waarde 1 passeert, is er een significant momentum van “ongunstig” naar “gunstig”. Kijk maar eens naar twee punten in de grafiek van NN waar RT de waarde 1 doorbrak, in augustus 2016 en april 2017. Op beide momenten was er al een beetje momentum, waarna de koers nog flink steeg. Het kruispunt door de 1,00 bleek een mooi instapmoment te zijn.

3. Steun en Weerstand

De gouden regel! Het is belangrijk en gemakkelijk te zien waar kopers en verkopers (massaal) instapten en uitstapten. Bij een (sterke) steun stopt de koers met inzakken, steunt op een bepaalde koers, en veert dan weer op. Een aandeel kan ook “zijn hoofd stoten” tegen weerstandsniveaus, waar kopers stoppen met kopen en winst wordt genomen.

Soms wordt het lastig te zien, wanneer een scherm gevuld is met veel lijnen en indicatoren.
VectorVest heeft een filter welke steunen en weerstanden automatisch herkent, en geeft aan als een aandeel in een bandbreedte blijft hangen. Ik gebruik steunen en weerstanden om mijn risico’s te beperken. Veel beleggers plaatsen namelijk stop losses, dus als een steun wordt doorbroken, komen er veel verkooporders waardoor de koers verder zakt.

Technische analyse vind ik fascinerend en kan er uren over spreken! Toch heb ik net als andere beleggers behoefte aan eenvoud: een paar indicatoren die een lange lijst kandidaten terugbrengen tot een short list, waarop ik verdere analyse doe waarna ik een keuze maak om een aandeel te kopen (of verkopen).

Ben je benieuwd hoe unieke VectorVest-indicatoren eruit zien voor je favoriete aandeel, analyseer dat eens gratis: klik hier.

Met vriendelijke groet,

Susan Hayes Culleton van VectorVest

Wilt u vrijblijvend kennismaken met VectorVest?

In oktober vinden er weer gratis seminars in Nederland en België plaats om kennis te maken met VectorVest. Toegang, koffie/thee en parkeren zijn gratis, maar u moet zich wel van te voren registreren via deze link.
Ga maar eens vrijblijvend kijken, u zult onder de indruk zijn van de mogelijkheden van dit softwareprogramma als ondersteuning van uw beleggingsbeslissingen.
De seminars van Tom van Noyen zijn altijd zeer leerzaam.
Kijk hier voor een overzicht van data en de locaties van de seminars.

Print Friendly, PDF & Email