Beursverwachting van 9 december 2018

Beursverwachting weekend 9 december 2018

De verwachting was: “Bijzonder, de positieve DOW (Nasdaq steeg ook, maar blijft gevaarlijk eruit zien) geeft de markt waarschijnlijk moed. Maar aan de AEX is dat nog niet te zien. Het zou hier kunnen bodemen, maar de grafiek blijft voorlopig gevaarlijk. Een klap kan nog steeds. Wegblijven en afwachten. Wereldtop dit weekend belangrijk.”

Daggrafiek AEX:

Het werd opnieuw een wilde week. Maandag opende het flink hoog op 530 omdat er door de wereldtop optimisme was gekomen over de handelsoorlog. Maar vanaf de hoge opening gleed het terug, vooral toen ‘s middags de VS ook alles weer begon in te leveren. Woensdag werd bekend gemaakt dat een topvrouw van het Chinese Huawei op zaterdag was gearresteerd. Dat gaf een harde zet naar beneden. Gespannen Brexit-overleg in Engeland deed de rest.

De AEX sloot de week op 504. Maar na dat slot zakte de VS nog flink weg. De AEX-future verloor na half zes nog 3 punten en dat viel dan nog mee vergeleken met de DAX-future. Virtueel staat de AEX nu dus op 501. Als het niet minder is.

De daggrafiek probeert sedert eind oktober te bodemen rond de 505. De daling van deze week was echter wel erg fel voor een “bodemingsproces”. En het wordt nog erger met een virtuele AEX op 500. Bij de indicatoren kan men nog volhouden dat de RSI aan het bodemen is. De RSI blijft bij alle neerwaarts geweld gewoon nog boven de 30. En staat nu ietsje hoger dan bij dezelfde koers een maand geleden. De Stochastics en de DM echter bodemen nog niet, die wijzen gewoon naar beneden. Het kan dus nog lager.

Weekgrafiek AEX:

De weekgrafiek sluit opnieuw beneden de steile trendlijn C. Zoals vaker gezegd is dat geen drama. Kanaal CC2 loopt gewoon te steil om het lang vol te houden. De echte trendlijn B is nog ver weg.

De weekgrafiek is natuurlijk zwak. De indicatoren staan uiteraard laag maar je kan beweren dat ze zich voorbereiden op uitbodemen. Ook heeft de grafiek steun van de MA200, die ving inderdaad  deze week de daling op. Pas boven 520 zou instappen te overwegen zijn.

Weekgrafiek Shell:

Deze week kijken we eens niet naar DOW of olie of EUR/USD. We kijken eens naar drie bekende aandelen, waarbij Shell en ING behoorlijke invloed hebben op de AEX. Boskalis staat in de Midkap. Wat vertellen ons deze aandelen?

Shell beweegt al sinds 2001 zijwaarts. Zijwaarts binnen wijde grenzen: tussen 31,4 en 16,6. De fantasie is er uit. De olieprijs beweegt veel meer dan Shell. En dan vooral naar beneden. Dat Shell de olieprijs volgt kan men moeilijk volhouden.
Vanaf 2016 bevindt Shell zich – binnen de grote zijwaartse beweging – in een stijgend kanaaltje. Deze week vond Shell exact steun op het stijgende trendlijntje. Daaronder heeft Shell steun van de MA200. Ook hier geldt: de indicatoren staan zwak maar zouden hier kunnen bodemen. Conclusie: Shell probeert te bodemen op trendlijntje/ MA200. Maar het staat zwak en we moeten eerst maar eens zien op die bodems het houden.

Weekgrafiek ING:

ING beweegt sinds maart 2009, zo in de naweeën van de bankencrisis, in een stijgende trend. Binnen die stijgende trend werd in Januari dit jaar een top gezet en sindsdien daalt ING al het hele jaar. In oktober bereikte ING de onderkant van het trendkanaal. Na wat herstel staan we nu weer precies op de onderkant.

Gaat die trend het houden? Het is mogelijk. Sinds april daalt ING verder en verder maar blijven de indicatoren stabiel. Dat geeft wat vertrouwen. Bovendien heeft ING ook nog de horizontale steun op 9,73 als alternatief in de buurt. Conclusie: ook ING staat zwak. Het probeert te bodemen. Die bodem staat nu nog niet. Dus blijven oppassen. Pas koopwaardig boven 11,6.

Weekgrafiek Boskalis:

Ook Boskalis ging na de crisis stijgen. Er ontstond vanaf oktober 2009 stijgend kanaal PP2. Februari 2016 werd dat kanaal verlaten bij indicatoren die op die van Shell nu lijken. Bij Shell kan dit dus ook nog gebeuren. Vanaf 2016 daalt Boskalis in kanaal AB. Januari 2018 werd een top gezet op 32,60 en begon een nog snellere daling in het blauwe kanaal CD. De indicatoren staan beroerd, geen enkel teken van een bodem. Deze week vond Boskalis nog steun op de horizontale steunlijn 21,45.
En nu? De candle van afgelopen week is lelijk. De druk op steun 21,45 is met deze indicatoren behoorlijk. Als 21,45 het niet houdt dan is er bij 20,30 steun van lijn B. Dan kunnen we zien of kanaal AB in stand blijft. Zoniet, dan wordt lijn D het doel maar dat doel zou wel dramatisch laag zijn.
Conclusie: voorlopig zwak, afblijven, pas koopwaardig boven steunlijn 27,50 , en liefst boven lijn A. Dat gaat nog een flinke tijd duren. MA200 dalend, uiteraard.

Verwachting
Geen positieve berichten. VS had ook een slechte week. Handelsoorlog, arrestatie, aandelen die duur zijn en in de VS gekocht zijn met geleend geld, angst dat de rente ooit gaat stijgen (dat gebeurt overigens niet zolang men vanuit aandelen in obligaties vlucht), angst dat de economie niet veel beter kan dan ie nu al is. Grootste angst op dit moment: mislukt overleg in Engeland, een harde Brexit. Die angst zal maandag maximaal zijn, ik denk niet dat we maandag stijgen zoals dat op maandag anders wel vaak gebeurt. Een Black Monday lijkt me waarschijnlijker. Alles lijkt opeens zwak. Olie steeg niet echt na OPEC-overleg. Bitcoin had opnieuw een beroerde week. Heel beroerd.

Verwachting is dat we komende week koersen beneden 500 zien. Vrijdag zagen we die al even. We  mogen het nog steeds zoeken naar een bodem noemen. Maar dan staat die bodem er in elk geval nog niet.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email