Beursverwachting van 7 maart 2021

Verwachting vorige week:
Overal staan nu duidelijke toppatronen, dat is een feit. Maar het blijven sterke grafieken met hoge MACD’s. De andere indicatoren geven aan dat het nog wat lager kan. Kortom: we moeten even zien waar de bodem gaat komen. Wat mij betreft is er nu nog weinig aan de hand. Er is nog steeds geen alternatief voor het kopen van aandelen.

Beursverwachting voor komende week: (Gepubliceerd: zondag 7 maart 2021)

AEX (maandgrafiek):

Vorige week was ik de maandgrafieken vergeten. We zijn nu een week verder, de beginnende candle van maart moet u daarom maar wegdenken, die kan nog veranderen. De stand van de indicatoren zal door de afgelopen week niet veel veranderd zijn.

In de maandgrafiek zien we een verschil tussen candles en indicatoren. De candles van januari en februari hebben allemaal het lichaam onderin de candle. Met andere woorden: de koers kwam hoger maar viel terug. Dit komt doordat de weerstand van trendlijn A2 en van 692 en 703 (de alltime high) goed voelbaar is. Een pauze hier of een correctie hier zou logisch zijn.

De indicatoren daarentegen staan gewoon prima. Niks te hoog, gewoon mooi hoog. De MACD breekt zelfs uit boven dalende lijn P. Conclusie: even een pauze of correctie kan, maar de kracht omhoog is en blijft aanzienlijk.

AEX (daggrafiek):

De beurzen zijn de hele week enorm beweeglijk geweest. Vrijdag spande de kroon. Met name in de VS: daar ging het voortdurend van min naar plus. Vrijdag waren de banencijfers in de VS goed. Dus enerzijds goed voor aandelen maar omdat de rente hierdoor steeg ook weer slecht voor aandelen. Resultaat: chaos.

Bij de daggrafiek is belangrijk dat de VS in de avond alsnog een rally omhoog maakte. De AEX-future slot daardoor aanzienlijk hoger dan we hier in de daggrafiek zien: op 664. Dat levert dan een heel andere candle op en waarschijnlijk ook nog eens naar boven draaiende indicatoren.

De AEX probeert boven trendlijn B3 te blijven. Maar de AEX zet ook een lelijk kop-schouderpatroon neer. Dat wijst op een daling richting de 620. De indicatoren staan zwak en duiden dus op koersdruk.

AEX (weekgrafiek):

Als we het plaatje zo zien dan is het matig. Een duidelijk toppatroon. Een test van de uitbraak boven B3 maar het kan zijn dat B3 het niet gaat houden. Indicatoren dalend maar MACD wel nog steeds erg hoog en dat is goed.

Denken we het slot op 664 dan verandert het beeld van de candles in een terugtest die geslaagd lijkt te zijn. Dan kunnen we weer voorzichtig omhoog kijken.

Dow Jones (logaritmisch):

Ook hier de lichamen wat onderin in de candle – maar verder gewoon uitstekend bij goede indicatoren. Dit geeft moed.

Dow Jones (weekgrafiek):

Een prima candle. De DOW wil niet lager dan lijn F en vindt daar steun. De DOW wil weer een uitbraakpoging wagen. De indicatoren staan goed maar zijn wel dalend: de uitbraak wordt niet eenvoudig.

Nasdaq (maandgrafiek):

April 2020 uitgebroken boven AM2. Juli 2020 uitgebroken boven B2. Die uitbraak is teruggetest en nu stijgen we weer. De candles van januari en februari hebben het lichaam onderin maar verder is alles uitstekend: zeer goede indicatoren.

Nasdaq (weekgrafiek):

Ai ai ai. Het sentiment voor de tech. aandelen is slecht. De DOW doet het wel goed: beleggers stappen over naar de gewone economie nu die weer gaat groeien. Deze week vond de Nasdaq steun op de 12.470: daar wilde hij niet onder blijven. Maar de richting is naar beneden en de indicatoren dalen ook. Het enige goede nieuws: de indicatoren zijn wel nog steeds in de positieve zone, dus met moeite zou de steun op 12.470 het kunnen houden. Met moeite, maar met de heel hoge MACD zou het mogelijk kunnen zijn.

Nasdaq (daggrafiek):

De candle van vrijdag is goed. Deze vond (heel precies, wat werkt TA toch goed) steun op 12.180 en sloot boven de 12.450. Daarmee is het beeld van de candles gunstig.

De indicatoren staan beroerd. Die geven aan dat we de 12.180 nog een keer gaan zien en dat we er ook onder kunnen gaan.

Verwachting:
De verwachting is lastig. Duidelijk is de draai van beleggers naar gewone aandelen. De DOW doet het gewoon goed en kan hoger. De Nasdaq heeft het op dit moment zwaar, de maandgrafiek is voor de lange termijn wel goed. Ik verwacht voor alle beurzen maandag een goede opening na de rally in de VS op vrijdagavond. Dan wordt ook de Nasdaq weer wat beter maar de indicatoren voor de korte termijn wijzen beslist op gevaar voor de Nasdaq.

De AEX is behoorlijk afhankelijk van ASML en ASML daalt mee met de tech aandelen. Bovendien daalt ASML omdat het aandeel te zwaar woog in de AEX en daarom per maart in weging terug moet. Daarmee heeft de AEX het moeilijk, moeilijker dan de DAX. De kop-schouder in de daggrafiek is dreigend. De weekgrafiek is zwak maar misschien net goed als we het slot op 664 rekenen. De maandgrafiek is sterk maar heeft duidelijk moeite nu de weerstanden naderen.

Samengevat: lange termijn is goed, aandelen blijven aantrekkelijk. Korte termijn goed voor DOW maar heel spannend voor Nasdaq en AEX. Het hangt erom. Vrij veel hangt af van maandag en voor maandag ben ik optimistisch voor de opening. De vraag is vervolgens of die stand kan houden.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email