Beursverwachting van 5 maart 2017

Analyse weekend 5 maart 2017

AEX verwachting: De eerste haarscheurtjes in de uptrend?

Daggrafiek AEX:

Lezers, de verwachting was: “Geen paniek. Verwachting is “aarzelend verder”. Topvorming nu nog niet duidelijk, even deze week afwachten. Er kan ook een nog zijwaartse beweging ontstaan. VS blijft steun geven.” Inderdaad, er is nog geen reden voor paniek. De door veel analisten aangeduide top was wat mij betreft nog niet duidelijk genoeg en niet bevestigd. Bovendien is de uptrend gewoon heel sterk. Over de indicatoren schreef ik: “De indicatoren zijn onduidelijk: ze staan nog steeds sterk, ze kunnen nu toch weer naar boven draaien of ze kunnen wat gaan dalen.” Deze kan vriezen, kan dooien – zin riep bij sommigen vragen op, en eigenlijk had ik daar wel rekening mee gehouden. Opmerkingen in de  sfeer “zo kan ik het ook” doen me eerlijkgezegd niet zo veel. Het is nu eenmaal zo dat een indicator omhoog beweegt, omlaag beweegt – of: aarzelt. De aarzeling duurt nooit lang, maar als het precies op vrijdag is dan is dat nu eenmaal zo.

We zien dat het patroon dat ik met de dikke blauwe lijnen heb aangegeven een vlag blijkt te zijn geweest. Dat is dan een constatering achteraf, ik heb het niet op tijd in de gaten gehad. Andere analisten zagen allerlei wigpatronen die ik niet duidelijk vond. Vóór de vlag stegen we van 446 naar 480 = 34 punten. Na de vlag kunnen we dus door van 488 naar 522. De vorige top op 510 zou dan dus eraan gaan en ik houd dat voor goed mogelijk bij deze kracht.

De indicatoren bewegen nu weer naar boven. In elk geval staan ze heel hoog en sterk. De enige vraag is nog of de RSI boven 70 kan komen en wederom overbought weet te raken.

Daggrafiek AEX 2015:

Hier zien we de AEX van begin 2015. Het lijkt opvallend veel op het patroon begin dit jaar. Ook daar een vlag – bij de blauwe pijl – en een forse stijging, die daarna nog even verder ging.

Weekgrafiek AEX:

Wow. Ijzersterk. In elk geval op weg naar 510 en wellicht 520. Indicatoren precies hetzelfde als in de daggrafiek, dat zie je niet vaak. Ook hier: komt RSI boven 70? Bij de daggrafiek kan je nog twijfelen, bij de weekgrafiek lijkt de kracht groot genoeg.

Maandgrafiek AEX (log):

Dat zul je nu altijd zien….. alles prachtig maar toch wat aarzeling in de maandgrafiek. De huidige stijging is wat vlakker dan die van 2003-2007. Daar raakte de RSI overbought, hier niet. We zien nu met name bij de RSI dat deze achterblijft. Ook achterblijft tov de recente top van zomer 2015, er is divergentie. Ook DI blijft achter.

Verwachting Bij de rentes zagen we een bijzondere beweging: men ging uit de Duitse veilige Bund en in de onveilige Italiaanse rente. Kortom: ook de rentemarkt geeft aan dat men bereid is risico te nemen, men voelt zich veilig. Korte termijn alles ijzersterk, op weg naar in ieder geval 510 maar waarschijnlijk 520. Echter, de maandgrafiek geeft aan dat het ergens bij 520-530 wel eens op kan zijn.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email