Beursverwachting van 31 januari 2021

Verwachting vorige week
De DOW aarzelt. Dat zal voelbaar zijn. Maar de Nasdaq aarzelt niet. Bij de AEX overweegt het positieve: hogere koersen zijn in aantocht. ASML blijft de AEX omhoogtrekken. Lastiger is om te verwachten wat er volgende week gebeurt. Positief overheerst maar de indicatoren staan zo hoog dat ze eigenlijk wel eens zullen moeten afkoelen.

Beursverwachting voor komende week: (zondag 31 januari  2021)

AEX (daggrafiek):

De afkoeling kwam er. In de VS is onrust door een nieuw fenomeen: op social media sporen beleggers elkaar aan een bepaald (kansloos) aandeel hoger te zetten. Dit gebeurde bij het aandeel van de winkelketen Gamestop. Hedgefunds die short zaten in dit verouderde aandeel zagen zich genoodzaakt hun aandelen terug te kopen tegen hoge prijzen. Er ontstond een shortsqueeze en het aandeel steeg 1000%. Hedgefunds verloren hier miljarden (!) aan en gingen failliet. Idealistische broker Robin Hood – waar deze actieve beleggers zaten – legde de handel in Gamestop stil en dat roept dan weer de vraag op of dat zomaar kan. Later deed Interactive Brokers dit ook. De activistische beleggers werden vervolgens geweerd van platforms zoals Facebook. Ik weet niet of dit gedoe mede oorzaak is geweest van de correctie deze week maar ik vermoed van wel. Tenslotte voegde vrijdag Elon Musk het woord “Bitcoin” toe aan zijn naam op Twitter. Gevolg: Bitcoin steeg 13% …. Later ebde dit effect weer weg.

Maandag brak de AEX door het gevormde toppatroontje. Maar op dezelfde hoogte bij 668 was de koek meteen op en de AEX zakte maandag 10 punten terug naar 658. Het bleek het begin van een correctie. Donderdag vond de AEX steun op 632 en op lijn Q. Gelukkig werd vrijdag geen gebruik gemaakt van dit snijpunt om nog verder te dalen. Sterk stijgend kanaal RR2 kan weg.

Voorlopig staat de top nu op 668 en is de uitbraak boven trendlijn B3 mislukt. In maart deed de TA zijn werk: de mislukte uitbraak boven B3 werd gevolgd door een doorzakken tot onder trendlijn B tot 390 toe. Als we die regel nu weer toepassen dan kunnen we nu onder B zakken ergens rond de 480. Er is ook nog een gap 573 – 584 dat nooit is gevuld. Maar we bekijken het stap voor stap en het zou me allemaal verbazen. Op weg naar de 580 zijn er veel steunlijnen en de eerste daarvan op 632 die houdt het tot nu toe.

De indicatoren zijn redelijk, alleen de Stochastics daalt wat ver.

AEX (weekgrafiek):

Qua candle is de schade in de weekgrafiek veel groter dan in de daggrafiek. Dit is echt een lelijke candle. Een mislukte uitbraak en nu grote druk op 632. Lijkt op weg naar de steun van het gap op 617. Het goede nieuws is dat de indicatoren nog prima staan.

AEX (maandgrafiek):

In januari steeg de AEX uiteindelijk van 625 naar 637. Veel is het niet (hoewel 12×12=144 AEX punten per jaar) en de candle van januari is ook nog eens een candle die het begin van een toppatroon kan zijn. Daar staat tegenover dat de AEX in een keurige uptrend is en dat de indicatoren gewoon prima staan. De steun in de maandgrafiek is op 604.

Dow Jones (weekgrafiek):

De DOW heeft een top gezet rond trendlijn F en dus nog beneden de trendlijn E3. Lijntje P zal het wel niet houden, de DOW is op weg naar steun 29.500 of steun 28.980. Alles vergelijkbaar met de AEX. En ook hier de indicatoren nog gewoon prima.

Dow Jones (maandgrafiek):

Een negatief candletje voor de eerste maand van het jaar. Maar een keurige grafiek met mooie indicatoren.

Nasdaq (weekgrafiek):

Ondanks de lagere koersen wist de Nasdaq zelfs in kanaal RR2 te blijven, een kanaal dat erg sterk stijgt. Wat van deze grafiek te zeggen? Hij is supersterk, de indicatoren staan zeer hoog maar er kan heus wel even wat meer af.

Nasdaq (maandgrafiek):

Een aarzelende candle voor januari, in een verder fantastische grafiek. Indicatoren erg hoog, even wat lager mag altijd.

ASML (weekgrafiek):

ASML zette heel netjes een top bij trendlijn B. ASML zou terug kunnen naar lijn A maar de indicatoren staan zo goed dat ik dat niet verwacht. Er is ook nog steun van middellijntje AM dat rond 420 loopt. Maar zelfs dat lijkt al ver, ASML wil toch vooral omhoog. Overigens stijgt kanaal AB te hard, dat kan niet al te lang zo doorgaan.

Bitcoin (weekgrafiek):

Ook deze week hield de 30.000 het. De push die Elon Musk aan Bitcoin gaf zakte weer in en dit leidde vrijdag tot een candle die niet echt op kracht duidt. Kans dus dat we de 30.000 weer gaan opzoeken. Indicatoren neutraal maar slapjes.

Verwachting:
Voor de komende week is het waarschijnlijk dat we nog wat verder corrigeren. Dat is dan vooral het verhaal van de candles want de indicatoren zijn gewoon goed. Daarom hoeft de bodem ook niet ver weg te zijn. De DOW kan in de weekgrafiek naar 29.500 of 28.980. De AEX kan in de weekgrafiek naar 632 of 617. We zullen gewoon even rustig moeten aanzien waar het gaat bodemen. Tot nu toe hield 632 het maar de druk daarop lijkt toch wat groot, ook gezien de DOW.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email