Beursverwachting van 24 januari 2021

Verwachting vorige week:
De AEX is bezig uit te breken. De VS en DAX hielpen deze week niet maar het beeld blijft ook daar positief en verder stijgen heeft voor de AEX toch de meeste kans.

Beursverwachting voor komende week: (zondag 24 januari  2021)

AEX (daggrafiek):

De verwachting “hoger” kwam opnieuw uit. Het is een lange reeks “hoger” die uitkomt en het einde is nog niet in zicht. Deze week kwamen er negen punten bij, meer dan een procent dus. Op de verschillende beursfora wordt het stil, steeds meer shortliefhebbers laten weten het bijltje erbij neer te moeten gooien.

Ik heb de lay-out van de grafieken wat rustiger gemaakt. De indicatoren worden kleiner weergegeven, dat geeft meer ruimte om bij de candles de trend te laten zien. We zien dan dat de AEX donderdag een top-candle heeft neergezet. Deze candle draagt de omineuze naam “gravestone doji” en omdat er tussen deze candle en de candle van woensdag en vrijdag een gapje is mogen we spreken van een “island reversal”- toppatroon. Bijzondere namen voor een potentieel omkeerpatroon.

Evenals vorige week was vrijdag een slechte dag. Ten opzichte van donderdag ging er in de ochtend een procent vanaf. Maar er volgde in de middag flink herstel en in de avond sloot de AEX zelfs alsnog een puntje in de plus (maar dat is in deze grafiek niet te zien). De candle van vrijdag is een hammer en geeft een bodem op 656 aan. De AEX wilde bij die 656 weer weg.

De recente stijging van de AEX levert het nieuwe trendkanaal RR2 op.

Technisch zien we:

  • Een potentieel omkeerpatroon

  • Een bodempatroon op 656

  • Een stijgend kanaal RR2

  • Prima indicatoren die echter zo hoog staan dat een keer corrigeren altijd kan.

Al met al blijft de situatie dan toch overwegend positief. De AEX zou het toppatroon ongedaan kunnen maken.

AEX (weekgrafiek):

IJzersterk. Een ongekende stijging. De weekcandle is gewoon goed. De AEX probeert uit te breken. Het is nog te vroeg om de uitbraak definitief te noemen. De indicatoren staan maximaal hoog. Dus heel sterk en een verdere stijging is goed mogelijk. Maar bij “maximaal” hoort wel dat we tussentijds ook even terug kunnen.

Dow Jones:

De DOW aarzelt. Nu twee weken lang een candle die lager is dan de sterke candle van de eerste week van dit jaar (een eerste week die nota bene wel lager begon). Het zijn bovendien negatieve candles omdat het lichaam onderin de candle zit. Het lukt de DOW niet om uit te breken boven lijn F en daarboven is dan nog de weerstand van de echte trendlijn E3.
Onderliggend is de DOW natuurlijk sterk en staan de indicatoren hoog. Maar ook hier zo hoog dat er ook wel even wat af kan.

Nasdaq:

Hier geen aarzeling. Een heel sterke week. Tech rules.

ASML:

ASML kwam met cijfers en zoals gewoonlijk werden die goed ontvangen. Adviesverhogingen waren het gevolg. ASML verdiende miljarden in 2020. ASML is nu meer waard dan Shell of Unilever. Het fonds weegt nu te zwaar in de AEX (de AEX stijgt vooral dankzij ASML) en bij de herweging in maart zal ASML terug moeten. Dat kan dan wat koersdruk opleveren.
ASML stijgt absurd in kanaal AB. De candle van deze week stijgt krachtig maar is precies gestopt bij B. De indicatoren staan prima, een uitbraak lijkt aanstaande.

Bitcoin:

Bitcoin heeft bij 40.000 een lagere top gezet. De MACD staat zeer hoog maar daalt nu wat. De Stochastics herstelde wat maar is in principe dalend, RSI blijft vrij goed. Bitcoin zou even nog wat lager kunnen.

Verwachting:
De DOW aarzelt. Dat zal voelbaar zijn. Maar de Nasdaq aarzelt niet. Bij de AEX overweegt het positieve: hogere koersen zijn in aantocht. ASML blijft de AEX omhoog trekken. Lastiger is om te verwachten wat er volgende week gebeurt. Positief overheerst maar de indicatoren staan zo hoog dat ze eigenlijk wel eens zullen moeten afkoelen.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email