Analyse weekend 23 juli 2017
Lezers, de verwachting was: “We zullen de week wel weer positief beginnen. Een hardnekkige traditie. Voor de rest van de week ziet het er ook goed uit. Toch verwacht ik na de uitbraak uit de vlag nog geen knalfeest. De indicatoren blijven me teveel achter. Zoals altijd: stijging van de koersen zal ook leiden tot verbetering in de indicatoren. Maar toch… de zwakte is gesignaleerd. Eigenlijk verwacht ik de zoveelste mislukte uitbraak boven trendlijn B2. En dan een kalme zomer. Zoiets ongeveer. Volgende week weten we weer meer.”
Welnu, de uitbraak uit de vlag kwam. Waarbij maandag meteen al een tegenvallende dag werd: wel een uitbraak en meteen weer terug. De zwakte was nog groter dan ik dacht. Dinsdag weer terug in de vlag. Einde feest zou je denken. Maar dan toch nog: woensdag en donderdag flink omhoog: hoppa donderdag toch maar mooi 530, precies bij de trendlijn B2. De reden voor de vreugde was niet technisch van aard: het was de toesprak van Draghi.
En daar, bij de trendlijn, daar hield het op. Donderdag hielden we de 530 niet vast, vrijdag zakten we weg naar 522.
Daggrafiek AEX:
De daggrafiek laat dus een slappe uitbraak uit de vlag TU zien. Een uitbraak die exact gestopt is bij de trendlijn B2. We zijn weer terug bij de bovenkant van de vlag. En we staan op de horizontale steunlijn 522. Vanuit de technische analyse geldt nu als conclusie: de terugkeer naar de bovenkant van de vlag is een test, na deze terugtest kan de stijging weer doorgaan. Dat is de theorie, dus dat houden we in het achterhoofd. Dezelfde technische analyse leert ons ook dat we in 2015 en in 2017 geprobeerd hebben boven trendlijn B2 te komen en dat dat niet gelukt is. Daarmee geldt B2 als een stevige weerstand. En dus lijken we gevangen tussen de vlag en B2.
Na een mislukte uitbraak boven een trendlijn kan een harde daling volgen tot zelfs beneden de onderste trendlijn. In 2015 is dat niet gebeurd, er volgde toen een hogere bodem. Of we na de recente mislukte uitbraak van mei 2017 hard naar beneden gaan valt nog niet te zeggen: tot nu toe volgde ook deze tweede keer een hogere bodem. Dat is de meest recente bodem 507, bij de tweede letter U. Kort gezegd: na de mislukte uitbraken ging het niet hard onderuit, het lijkt er eerder op dat de markt gewoon blijft proberen uit te breken. Dat houden we dus ook in het achterhoofd.
Zoals verwacht zijn de indicatoren gestegen. Maar als je het mij vraagt zijn ze bezig met een lagere top. De RSI is afgeketst op de oude weerstandslijn bij RSI 62.
Weekgrafiek AEX:
Een heel matige candle deze week. Niet wat je noemt een lekkere uitbraak. Indicatoren twijfelachtig.
Weekgrafiek DOW in overzicht:
Ik hoop dat u zich realiseert dat de DOW heel hoog staat. Record na record. De AEX is nog lang niet op zijn topniveau van 700 in 2000. De DOW dus wel.
Sinds de bodem in 2009 – bent u daar ingestapt? – stijgt de DOW keihard in kanaal EE2. Na een zijwaartse periode 2014-2016, waarbij we buiten EE2 kwamen, bracht nog sterker stijgend rood kanaal VW ons terug in EE2. De felle stijging vlak na de letter V begon in november 2016: meteen na de verkiezing van Trump.
Weekgrafiek DOW:
Het wil nog niet corrigeren. De indicatoren blijven hoog en sterk. Voorlopig is groen lijntje G de steunlijn. Zolang die lijn houdt stijgen we verder.
Weekgrafiek EUR/USD:
Zoals verwacht uitgebroken boven 1,150 en nu op weg naar weerstand 1,188. RSI gaat naar overbought, het kan nog hoger dus. Maar de grote trend is nog altijd dalend, het is wachten tot het weer naar beneden draait.
Verwachting:
De AEX heeft last van de duurder wordende euro, van de lage olieprijs en van de verwachting dat de ECB het steunbeleid langzaam gaat afbouwen. Technisch gezien zitten we met een zwakke uitbraak uit een vlag, met de weerstand van de trendlijn heel nabij. De speelruimte is dus beperkt en dat is dan ook precies wat ik verwacht: een slappe week. Het is zomer. We kunnen zijwaarts gaan bewegen. Onderliggend blijft de trend sterk en is de VS op kookpunt.
Een winstgevende beursweek toegewenst!
– mr drs Franciscus Roorda
Prorealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.
Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl
Archief: Voorgaande nieuwsbrieven
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.
[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]