Beursverwachting van 22 maart 2020

Verwachting vorige week:

De weekgrafiek heeft steun op 350. Wanneer ik kijk naar de vorige crises dan is 350 geen onrealistisch niveau. Had ik dat zien aankomen? Zeker niet. Voor de daling begon schreef ik wel dat ik verbaasd was dat we zo hoog bleven staan. Maar dit… In een breder perspectief bezien zijn we qua koersen in de buurt van eind 2018. Zo erg is dat nou ook weer niet.

Beursverwachting weekend 22 maart 2020:

Daggrafiek AEX: 

De AEX kwam onder de steun op 412, daalde tot aan 389 en begon toen op donderdag aan herstel. Vrijdag zette het herstel eerst stevig door tot aan 449. Dan heb je het dus wel over 60 punten herstel in twee dagen, het zijn onvoorstelbare getallen.

Het herstel werd ingegeven doordat men meent dat de steun van de centrale banken de bedrijven overeind zal houden. Tegelijk worden er pogingen gedaan de “oliecrisis” op te lossen. We moeten niet vergeten dat een deel van de daling met de olieprijs te maken heeft. Dat het herstel vaart kreeg kan ook door “shortsqueeze” komen: beleggers die short zitten moeten opeens hun posities draaien. Tenslotte was ook een belangrijke factor dat het vrijdag expiratiedag was. De expiratiebelangen lagen ongetwijfeld veel en veel hoger. Na de expiratie werd het touw weer losgelaten. De VS dook alsnog in de min. Dat had tot gevolg dat de AEX in de avondhandel sloot op 417.

Ik had het over een fors herstel van 60 punten. Maar wat is fors? Als je naar de grafiek kijkt dan stelt het in feite niets voor. Het was een zwakke poging om de uitbraak uit kanaal BB3 terug te testen. Met die terugtest had ik vorige week al rekening gehouden. Welnu, de test is geweest en we kunnen weer verder dalen. De indicatoren staan erg laag al probeert de RSI op te krabbelen.

Weekgrafiek AEX:

De candle van deze week doet warempel aan het begin van een bodem denken. Als we volgende week hoger eindigen dan staat er een bodem. Bij de extreem lage indicatoren zou dat hoogstens een tussenstapje zijn, een pauze. Wanneer we bovendien bedenken dat de AEX in de avond sloot op 417 – bij de pijl – dan zou een meer twijfelachtige candle overblijven.

Weekgrafiek DOW:

De DOW eindigde na een positieve dag alsnog op nul (en Nasdaq en S&P500 in het rood) en daarmee is de weekcandle van de DOW gewoon slecht. Vorige week schreef ik dat de DOW terug kon naar 21600…. Nou, daar waren we meteen maandag al. De DOW is nu op weg naar de steun op 18320. Dat is een stevige steun, ik ben benieuwd wat daar gaat gebeuren.

Weekgrafiek Bitcoin:

Vorige week schreef ik dat de daling was gestopt op de MA200, maar dat de druk op die steun groot was. Deze week hield die steun. Er staat een candle vol twijfel. Gezien de indicatoren verwacht ik dat we geleidelijk lager zullen gaan.

Weekgrafiek EUR/USD:

Kijk eens aan. Ook hier speelt de MA200 een belangrijke rol. Ik had verwacht dat we bij de pijl, op de kruising van de steun op 1,0820 en trendlijn C2 naar beneden zouden doorbreken. Maar nee, er kwam een bodem op de trendlijn en we schoten omhoog tot boven lijn C. Het was een merkwaardige opleving, die uiteindelijk gestuit is op de MA200. Een valse uitbraak boven lijn C dus. En dan komt de regel uit de Technische Analyse dat er na een mislukte uitbraak naar boven een uitbraak naar beneden komt…

Weekgrafiek EUR/USD in overzicht:

Kijk. De EUR/USD is nu aangekomen op de stijgende lijn A. Dit is een lijn onder de stijgende bodems. De Stochastics staat nog redelijk, maar de MACD en de RSI wijzen naar beneden. Het is twee weken heel hard gedaald – dat geeft te denken.

Verwachting
Ik neem aan dat we nog lager gaan. De indicatoren staan superlaag. De steun op 375 zullen we wel zien. Daaronder is steun op 345 (vorige week schreef ik foutief 350). Misschien putten beleggers toch weer moed uit de – ongelimiteerde – hulp van de centrale banken. Maar de paniek lijkt te overheersen.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

 

Print Friendly, PDF & Email