Beursverwachting van 18 augustus 2019

Beursverwachting weekend 18 augustus 2019

Daggrafiek AEX:

De verwachting van 11 aug luidde: “De verwachting is veel negatiever geworden. Ik had gedacht dat wat opleving mogelijk was. Het werd in de loop van de week zeker ook geprobeerd. Maar door Italië is alles nog zwakker geworden. Nu is 535 het zoekpunt geworden. Daar zijn we snel. En de vraag is dan of die 535 het kan houden. Als er wel een echte bodem komt op 535 dan is er feitelijk weinig aan de hand. Dan valt het weer mee.”

De verwachting kwam geheel uit en dat is bijzonder in zo’n wilde beurs. Woensdag waren we al onder de 535. Donderdag knalden we zelfs naar 528. Maar we sloten toch weer boven de 535 die het als bodem dus goed deed.

Heel bijzonder is dat we vrijdag sloten op hetzelfde punt, 542, als vorige week vrijdag. Je zou bijna denken dat het een kalme week is geweest.

We zien in de daggrafiek het groene toeterpatroon TT (hogere top, lagere bodem) dat grote onrust aangeeft. Het patroon kan leiden naar een crash. Maar we zien ook tekenen van herstel. De candle van woensdag die tot 528 kwam werd een hammer: wegwezen hier. De candle sloot precies op 535, de horizontale steun. De candle van vrijdag voltooit het bodempatroon en wijst naar boven. Deze candle sloot boven de stijgende lijn Z. Aan trendlijn Z hecht ik meer waarde dan aan de 535.

En nu? De indicatoren staan heel zwak, we zijn zeker nog niet uit de gevarenzone. Afgaand op de indicatoren is een nieuwe duik naar 520 goed mogelijk. De bodem moet eerst worden bevestigd. Het is vooral de MACD die laag staat. De Stochastics en de RSI staan ook laag maar deze zijn al lager geweest en proberen nu naar boven te draaien.

Het verhaal dat de candles vertellen is echter positiever. Een duidelijk bodempatroon en een slot boven 535 en boven Z. Maar we zien ook dat de weg omhoog vol met mijnenvelden ligt. Eerste horizontale weerstand is 545, vlak daarboven zware weerstand van onderkant gap op 547,8. Daarna moet het gap worden gevuld. Waarna we weer een horizontale weerstand op 560 en een gap op 560,8 tegenkomen…

Weekgrafiek AEX:

Door de update van de software vorige week heb ik de lijnen in de weekgrafiek opnieuw moeten trekken. De lijnen zijn hetzelfde gebleven, de letters heb ik wel veranderd, ze zijn nu logischer.

Oorspronkelijk steeg de AEX boven trendlijn A. Dit leverde een trendkanaal op, AB. Augustus 2011 trad een versnelling op en ontstond de sneller stijgende trendlijn C. Deze heb ik dik gemaakt, C is nu onze hoofdtrendlijn. De stijging boven C leidde tot hogere toppen en daarmee tot een nieuwe, hogere boven-trendlijn. Als deze lijn parallel zou lopen aan C dan hadden we een nieuw trendkanaal CD. Dat is echter niet zo. De nieuwe lijn loopt niet parallel aan C, de lijn langs de toppen versnelt niet. De toppen stijgen dus niet zo snel als de bodems. De nieuwe trendlijn blijkt parallel aan de oude lijn B te lopen (dat zal geen toeval zijn). Daarom heb ik hem B2 genoemd en niet D.
Dit alles betekent wel dat uiteindelijk het kanaal CB2 uit gaat lopen op een wig. Maar dat is jaren verder.

Wat te vinden van deze weekgrafiek? We hebben even een felle correctie gehad in een op zich zeer gezonde grafiek. De MACD staat gewoon nog hoog en dat geeft de burger moed. De RSI staat redelijk en alleen de Stochastics staat laag. De candles proberen boven de 535 te blijven maar ze vormen nog geen stevig bodempatroon.

Daggrafiek DAX:

Weer zwakker dan de AEX. Indicatoren hetzelfde maar candles zwakker. De DAX gaat het wel proberen maar lijn B en de 11.800 zitten behoorlijk in de weg.

Weekgrafiek DAX:

De DAX gaat het nog moeilijk krijgen. Indicatoren staan niet goed. DAX probeert steun te vinden op de MA200.

Daggrafiek DOW:

Ook zwakjes. Indicatoren zwak maar met goede wil kunnen ze nu weer naar boven draaien. De DOW staat in de buurt van zijn all-time high maar het grote plaatje begint te draaien naar zijwaarts.

Weekgrafiek DOW:

Weinig aan de hand. Zeer sterke grafiek die nu even aan het afkoelen is. Kan nog wat lager, nog geen bodempatroon.

Weekgrafiek Bitcoin:

De verwachting was dat de Bitcoin nog wat verder kon stijgen maar dat het feest dan wel eens voorbij kon zijn. Welnu, het verder stijgen lukte niet meer. Daarmee treedt de vermoeidheid die ik verwachtte dus al eerder op. Dat is geen goed teken, de Bitcoin verzwakt vrij snel en kan nu naar beneden gaan draaien. Op weg naar 8200.

Verwachting
Al met al is het allemaal nog zwakjes. De AEX zou naar een lagere bodem kunnen gaan zoeken. Maar we zien aan de candles dat men dat eigenlijk niet wil. Daarom verwacht ik komende week voorzichtig verder omhoog. Een echte V-shape kan theoretisch, maar de weg omhoog is wel vol weerstanden. Zolang Trump niet tweet zitten we safe.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email