Beursverwachting van 16 december 2018

Beursverwachting weekend 16 december 2018

De verwachting was: “Geen positieve berichten. VS had ook een slechte week. Handelsoorlog, arrestatie, aandelen die duur zijn en in de VS gekocht zijn met geleend geld, angst dat de rente ooit gaat stijgen (dat gebeurt overigens niet zolang men vanuit aandelen in obligaties vlucht), angst dat de economie niet veel beter kan dan ie nu al is. Grootste angst op dit moment: mislukt overleg in Engeland, een harde Brexit. Die angst zal maandag maximaal zijn, ik denk niet dat we maandag stijgen zoals dat op maandag anders wel vaak gebeurt. Een Black Monday lijkt me waarschijnlijker. Alles lijkt opeens zwak. Olie steeg niet echt na OPEC-overleg. Bitcoin had opnieuw een beroerde week. Heel beroerd.

Verwachting is dat we komende week koersen beneden 500 zien. Vrijdag zagen we die al even. We  mogen het nog steeds zoeken naar een bodem noemen. Maar dan staat die bodem er in elk geval nog niet.”

Daggrafiek AEX:

De verwachting kwam geheel uit: maandag was een slechte dag met een daling van de 504 op vrijdag naar 493, daarmee kwamen we ook beneden de 500, en het blijft zoeken naar een bodem: de week sloot weer boven de 500.

De daggrafiek vertelt een duidelijk verhaal. Chaos, overal gaten in de grafiek. Angst in de markt. Maar wel zoeken naar een bodem bij 500 zoals ik al enige tijd schrijf. Staat die bodem er nu? Nee. Er staat geen duidelijk bodempatroon. Er staat een groepje zoekende candles. De indicatoren zijn echter wat positiever. Ze maken voor het eerst een draai naar boven. In die situatie volgt vaak nog een prik naar beneden voordat de draai definitief gemaakt kan worden. Met die prik houd ik dus rekening. Maar dan kan uiteindelijk de 500 toch een bodem blijken te zijn. Nu is het nog te vroeg om dat definitief te zeggen.

Daggrafiek AEX met MACD:

Met de pijlen is aangegeven dat de MACD nu hoger staat dan bij de vorige bodem op 500. Terwijl de bodem nu 493 was. Dat is positieve divergentie en het geeft wat hoop voor de toekomst. Maar niet voor de korte termijn. We kunnen het namelijk ook zo bekijken: er is weer ruimte voor de MACD om verder te dalen. Mijn ervaring is dat beide waar zijn: eerst komt er nog een klap naar beneden en dan volgt de draai naar boven. Een beweging naar de steun bij 486 blijft dus mogelijk.

Weekgrafiek AEX:

Het is simpel: zolang we beneden lijn R blijven, dalen we. De trend is dus neerwaarts. Om daaruit te komen hebben we een bodem nodig. We zien dat deze week de AEX probeert te bodemen op de MA200. De candle van deze week is een voorzichtige bodemcandle: een piercing line. Het kan een begin zijn.

Weekgrafiek Bitcoin:

Dit is dus waar beleggers toe in staat zijn. Totale gekte. De Bitcoin lijkt op een belangrijk punt te staan: precies op de MA200 en op de steun 3080. Is hier dus de bodem? Het lijkt er niet op. Alles wijst op verder naar beneden. Volgende steun is 1820.

Weekgrafiek Ethereum:

Nou nou. Helemaal terug naar 6?

Weekgrafiek Boskalis:

Boskalis ging rustig verder naar beneden. Ook deze grafiek lijkt op een belangrijk punt: op lijn B zijn we gestopt, de koers veerde daar iets op. Bodem? Zo te zien niet. Indicatoren beroerd, RSI wil oversold raken. Kan lager dus. Beneden 27,50 afblijven.

Verwachting
De verwachting blijft: gevaarlijk. Ja, men probeert te bodemen op 500. Het zal me niet verbazen als dat deze week nog lukt ook. Maar dat weet ik nu nog niet. Op dit moment blijft het gevaarlijk. Het kan naar 480 dus oppassen.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email