Beursverwachting van 15 maart 2020

Verwachting vorige week:

Wat een slagveld. Totale gekte. Bij een zware daling past een onverwachte, steile bodem. De eerste poging daartoe is echter jammerlijk gesneuveld. Het wordt nu zoeken naar een bodem. Zo te zien is de zone 510- 530 de zone waar het zou moeten gebeuren.”

Beursverwachting weekend 15 maart 2020:

Wanneer ik naar de grafieken kijk van vorige crises (2000 en 2008) – dan kijk ik naar de maand- en de weekgrafieken – dan zie ik twee dingen: 1) de daling zou nog veel verder kunnen gaan 2) de candle van de afgelopen week is echt extreem. Vorige week 530 nu 430 – ik zie dat niet eerder. Ook nog met een gap. Ik las een commentaar dat het wel een keer eerder is gebeurd maar ik zie dat niet. Wellicht is het wel een keer eerder gebeurd als je niet naar punten maar naar % kijkt.
Het extreme wordt nog erger als ik naar de candles van de afgelopen drie weken samen kijk. Die vaart is ongekend.

Het lijkt erop dat in 2000 en 2008 de dalingen uiteindelijk nog verder gingen maar dat de daling toen geleidelijker ging. Dan denk ik: als het nu zo uitermate heftig begint dan kan het uiteindelijk dus nog veel verder gaan.

Daar staat een andere gedachte tegenover. De crises van 2000 en 2008 hadden een economische oorzaak. Nu gaat het om een virus dat uiteraard ook economische gevolgen heeft, maar het is niet zo dat er nu een “fout” in het economisch systeem zit. In China en Korea is het hoogtepunt voorbij dus het lijkt om een klap van twee maanden te gaan. Daarna stel ik me voor dat er ook een hard herstel kan komen.

Daggrafiek AEX:

Bij de pijl waren we op een koers van 630 bezig om uit te breken boven trendkanaal B-B2-B3. Toen ik vorige week de analyse maakten waren we aan het proberen te bodemen. Ik heb het toen niet gezien maar die pogingen hadden de vorm van een vlag. De candle van vorige week vrijdag (tweede pijl) was de doorbraak uit die vlag naar beneden. Was dus een signaal dat we nog veel lager konden.

De doorbraak boven trendlijn B3 bij 630 is mislukt. Ik ging er op dat moment vanuit dat er gewoon weer een nieuwe poging zou komen. Dat is niet gelukt en we zien nu dat de regel uit de TA dat een mislukte doorbraak leidt tot een doorbraak aan de andere kant helaas is uitgekomen: we zijn nu onder ons trendkanaal BB3 gekomen. De candle van afgelopen vrijdag duidt op een terugtest van de doorbraak die nu dus ook al is geweest: we kunnen dan nu verder met de daling. Dat de indicatoren erg laag staan hoef ik u niet te vertellen.

Weekgrafiek AEX:

Onder trendkanaal BB3 gekomen. Indicatoren laag. Hier nog geen terugtest van de doorbraak geweest. Die kan nog komen, dus even een herstel richting 455 is mogelijk. Maar verder wijst alles naar beneden. Steun bij 350 en dat getal lijkt niet bizar.

Daggrafiek DOW overzicht:

De DOW is onder de bodem van december 2018 geweest en daarna flink hersteld. December 2018 konden we leven met die koersen, dus kan dat nu ook.

Daggrafiek DOW:

De DOW is onder vrijdagavond sterk hersteld. De AEX heeft die stijging niet meer meegemaakt. De DOW sloot 9% in de plus, de Nasdaq 10%. Jawel, 10% op een dag. Het zijn ongekende bewegingen. Voorlopig heeft bij de DOW de steun op 21.600 het dus gehouden.

Weekgrafiek DOW:

De DOW vliegt heen en weer tussen de niveaus 23400 en 21600. Zoekt steun bij 21600. De candle van deze week is nog geen candle die echt steun aangeeft. Indicatoren laag. Kan terug naar 21600.

Weekgrafiek Bitcoin:

Dat Bitcoin niet door zou gaan met herstel had ik zien aankomen. De klap is hier niet zo enorm maar de schade aan het technisch beeld is hier wel erg groot. Bitcoin ziet er nu slecht uit. Indicatoren wijzen naar beneden, dit gaat nog lager. Deze week is de daling gestopt op de MA200. Maar de druk op die steun is groot.

Verwachting
De weekgrafiek heeft steun op 350. Wanneer ik kijk naar de vorige crises dan is 350 geen onrealistisch niveau. Had ik dat zien aankomen? Zeker niet. Voor de daling begon schreef ik wel dat ik verbaasd was dat we zo hoog bleven staan. Maar dit… In een breder perspectief bezien zijn we qua koersen in de buurt van eind 2018. Zo erg is dat nou ook weer niet.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

 

Print Friendly, PDF & Email