Beursverwachting van 15 december 2019

Beursverwachting weekend 15 december 2019

Verwachting vorige week.
De daggrafiek zegt maar een ding: eindejaarsrally. De weekgrafiek is wat kalmer en zegt: gewoon doorstijgen. In beide gevallen gaan we dus hoger.

Daggrafiek AEX:

De kalme weekgrafiek kreeg gelijk: het werd gewoon wat doorstijgen. De rallystand van de daggrafiek kwam niet uit: het werd opnieuw een saaie week met uiteindelijk… 0,5 punt winst.

De daggrafiek ketste duidelijk af op trendlijn T. We kwamen tot 608 en daar liep de weerstand. Volgende week loopt die op 609. De candle van vrijdag sloot ook nog beneden de horizontale weerstand op 604. Die weerstand die vooral in de weekgrafiek belangrijk is, is dus nog steeds van belang.
De indicatoren staan in elk geval positief, het is geen scenario voor een daling. De RSI wil naar boven draaien. De Stochastics staat gewoon sterk en hoog. De MACD blijft al een tijd achter en dat veroorzaakt de zwakte.

Weekgrafiek AEX:

De weekgrafiek is al vijf weken saai. Het stijgt voorzichtig verder en behalve even een snelle duik naar de 580 gebeurt er verder helemaal niets. De candle van deze week is al helemaal niets: een doji, d.w.z. een klein kruisje dat op twijfel duidt. Een doji is in potentie het begin van een toppatroon. Als er volgende week een negatieve candle volgt dan hebben we een toppatroon en dat dan precies bij de belangrijke horizontale weerstand op 604.
De candle van de vorige week echter dook naar de 580 en herstelde zich volledig. Daarmee heeft de markt duidelijk aangegeven niet naar beneden te willen. Dat maakt een top bij 604 minder waarschijnlijk en gewoon doorstijgen meer waarschijnlijk. De indicatoren staan al lange tijd hoog. Ze geven daarmee kracht aan maar nu ze al zo lang hoog staan zou even wat correctie goed kunnen.

Weekgrafiek DOW:

Candles en indicatoren exact hetzelfde als bij de AEX. Dus de DOW volgt de AEX of omgekeerd. Het omgekeerde is meer waarschijnlijk…
Het lijnenpatroon is wel verschillend. Sinds 2018 is de DOW met de trendlijn E2 aan het dollen. Erboven, eronder enz. Het belang van die lijn neemt daarmee af. Maar een nieuwe lijn hebben we ook niet. Via de groene voortzettingsdriehoek kwam de DOW tot een nieuwe versnelling. De te verwachten doorbraak uit de driehoek werd vorige week prachtig teruggetest naar de 27400, dat was het moment dat wij naar de 580 doken. Daarmee is de driehoek afgerond en kan ik deze weghalen. We houden dan niets over: de DOW stijgt verder in “uncharted territory” – we zijn hier niet eerder geweest.

Weekgrafiek Bitcoin:

De indicatoren staan laag en dalen verder. Alleen de Stochastics probeert een positieve divergentie neer te zetten. Dat lukt pas als er nu ook echt een positieve crossing volgt. In het algemeen is de grafiek dus zwak en waarschijnlijk op weg naar de steun op 5840.

Weekgrafiek Bund:

Dit is de enige plek waar het spannend is. Hier staan de indicatoren echt slecht en de Bund is aan het dalen naar de steun op 168. Eerder meldde ik al dat dan trendlijn AM ook dichtbij komt… De kruising van een horizontale steun met een trendlijn is vaak de plek waar een trendbreuk optreedt. We moeten het allemaal nog gaan zien, maar op dit moment houd ik rekening met een trendbreuk door lijn AM in het nieuwe jaar. Dat betekent dus dat de rente kan gaan stijgen. Dat is geen reden voor paniek. De Bund blijft tot aan lijn A in de uptrend. Lijn A is nog ver en nog lang niet gebroken. Bovendien zakte de Bund een paar keer eerder onder lijn AM en kwam steeds weer terug erboven. Maar hier gebeurt tenminste iets.

Verwachting:
De kans op een eindejaarsrally heeft men deze week voorbij laten gaan. Het is nu mogelijk dat er bij 604 een toppatroon ontstaat als we volgende week wat dalen. Meer waarschijnlijk is echter meer van hetzelfde: de grafieken stijgen kalmpjes aan en blijven dat doen. De laatste weken van het jaar is er meestal maar een slappe handel.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email