Beursverwachting van 14 februari 2021

Verwachting vorige week
De daggrafiek geeft matige signalen. Maar de weekgrafiek is en blijft goed. Vorige week leek de VS te gaan draaien maar dat gevaar is geweken. Dus is er toch vooral kans op weer wat hogere koersen.

Beursverwachting voor komende week: (zondag 14 februari 2021)

AEX (daggrafiek):

De candle van vorige week vrijdag (bij de pijl) was niet echt fraai. Een dalende candle die duidelijk de weerstand ondervond van trendlijn Q2. Maar op grond van de sterke weekgrafiek kwam ik toch tot de verwachting: “toch vooral kans op weer wat hogere koersen”. En hoger werd het. Flink hoger. Deze week van 653 naar 677.

De daggrafiek is intussen duidelijk uitgebroken boven het lange termijntrendkanaal BB3. Een belangrijk feit. In eerste instantie leek het op een mislukte uitbraak maar na wat herpakken is het nu toch geslaagd. De daggrafiek breekt ook uit boven sterk stijgend kanaal QQ2. Dat is een krachtig bullish signaal. Zij het dat deze uitbraak nog niet definitief genoemd kan worden.

De mensen die vorige week short waren gegaan op de AEX – en dat was een meerderheid – hadden een slechte week. Vooral vrijdag waren de verdrietige postings in de meerderheid. De visies op de markt zijn dan ook verdeeld. Deze week stuurde ik een klantenbericht aan de geïnteresseerden voor de Aandelenportefeuille en daaruit citeer ik:

“De meningen over de huidige markten zijn verdeeld, zoals dat bij meningen ook hoort te zijn. Sommigen menen dat het logisch is dat de markten stijgen op verwachtingen van een betere economie na de vaccinaties. Anderen menen dat we kijken naar een bubbel van ongekende omvang: gestimuleerd door gratis geld dat over de banken wordt uitgestort en rentes die kunstmatig negatief worden gehouden stijgen aandelen naar een belachelijk niveau. En daar kan alleen maar een crisis op volgen als het kaartenhuis ineenstort. Feit is dat op dit moment wereldwijd de shortposities groter zijn dan de longposities. Maar dat wil nog niet zeggen dat de shorters gelijk krijgen, de markt gaat graag tegen zoiets in.”

Vrijdag gingen de markten in elk geval duidelijk tegen de shorters in. De stijging van vrijdag heeft dan ook kenmerken van een shortsqueeze. Bijzonder dat dit op vrijdag, zo voor het weekend, gebeurt. Je verwacht het eerder op een maandag.

Uiteraard staan de indicatoren nu goed. De RSI gaat de overbought-zone in: ook een krachtig bullish signaal. Veel mensen menen dat een overbought-RSI het moment is om short te gaan. Welnu, dat is het beslist niet. Ja, een RSI die overbought is zal uiteindelijk ook weer tot een afkoeling leiden. Zeker. Maar het is dan wel verstandig om eerst op die afkoeling te wachten. Op dit moment betekent het vooral: hoger.

AEX (weekgrafiek):

Bij het verlaten van de vlag VV2 schreef ik begin november: “u gelooft het misschien niet, maar het koersdoel is van de vlag is 732.” Welnu, intussen is de AEX met een ongekend krachtige stijging al een heel eind op weg. De AEX is in de weekgrafiek op weg naar de weerstand op 693 en daarna de weerstand van de all-time-high op 703. Of we die weerstand kunnen uitnemen en ook de echt de 732 gaan bereiken dat moeten we dan gaan zien.

De weekgrafiek is krachtig (zeer krachtig) en de indicatoren superhoog. De verwachting is hoger maar bij deze indicatoren kan ook altijd een afkoeling tussendoor komen. Een terugtest van de uitbraak boven B3 naar ongeveer 653 is mogelijk zonder dat dat de kracht breekt.

Dow Jones:

De DOW zal nu moeten gaan uitbreken. De sterke stijging in kanaal PQ geeft aan dat dat ook waarschijnlijk is. Ik weet niet of het deze week meteen lukt, de Stochastics staat in principe negatief gecrost. Maar kans geef ik het zeker wel.

DAX:

De DAX heeft geen ASML en heeft het moeilijker. Vorige week was juist de DAX erg sterk, deze week was het kwakkelen. Ook hier indicatoren superhoog. Het zal dus hoger gaan maar tussentijds dalen omdat de indicatoren wat moeten afkoelen kan.

ASMI:

De weekgrafiek van ASM International is echt niet normaal meer. Dit knalt maar door. ASMI stijgt nog harder dan ASML. Deze week profiteerde ASMI van het nieuws dat de EU een eigen chipfabriek in Europa wil. Kan het nog hoger? Ja. In een keer door? Dat is niet te zeggen, maar het lijkt waarschijnlijk.

Bitcoin:

Het lijkt ASMI wel. En dan staat Bitcoin er technisch nog wat beter voor want de Stochastics draait hier naar boven. Elon Musk heeft er goed aan verdiend: eerst koopt hij zelf en vervolgens laat hij Tesla kopen. Mag allemaal want Bitcoin is niet gereguleerd. Maar we mogen er wel wat van vinden. Dus ik vind er wat van.

Verwachting:
Lastig is dat je bij overspannen indicatoren nooit weet wanneer er wat afkoeling komt. Maar het algemene beeld is en blijft: hogere koersen.

En dan nog dit, via nu.nl van 11 februari: (Cboe = beurs Chicago)

Amsterdam is afgelopen maand Londen voorbijgegaan als grootste centrum voor de aandelenhandel, blijkt uit cijfers van handelsplatform Cboe over de maand januari. Oorzaak hiervan is dat diverse platformen en investeerders zijn uitgeweken van Londen naar Amsterdam vanwege de Brexit.

Vorige maand is in de Nederlandse hoofdstad dagelijks voor zo’n 9,2 miljard euro verhandeld. In Londen bleef de teller steken op 8,6 miljard per dag. Dat is een behoorlijk contrast met vorig jaar, toen Londen nog veruit het grootste Europese handelscentrum voor aandelen was, met een dagelijkse handel van 17,5 miljard euro. Frankfurt was toen nummer twee met 5,9 miljard, terwijl Amsterdam het moest doen met een zesde plek (gemiddeld 2,6 miljard).

Door het Britse vertrek uit de Europese Unie, dat technisch gezien plaatsvond op 1 januari 2021, besloten diverse handelsplatformen om te kiezen voor Amsterdam, nu Londen geen onderdeel meer is van de EU. Zo opende Cboe zelf een hub in de Nederlandse hoofdstad, evenals Turquoise, dat onderdeel is van de London Stock Exchange.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email