Beursverwachting van 11 december 2016

Analyse weekend 11 december 2016

AEX verwachting: stopt hier de Trump-rally?

Daggrafiek AEX:

We moesten een keer uit de driehoek breken. Lang was er twijfel aan welke kant, maar de ondertoon bleef steeds licht positief. En (dus) werd het toch de bovenkant. Weerstand nu op 475 en 480. Alle indicatoren wijzen omhoog.

Weekgrafiek AEX:

Wat een saai jaar was het. Minimale beweging. Er is nu gekozen voor de beweging omhoog en zie: ook de RSI is bescheiden uitgebroken! Het is te vroeg om dit definitief te noemen, en een terugtest is waarschijnlijk. Maar toch. Weerstand ook hier op 480. Verder een oude weerstand op 472, we zullen zien of dat het moment is voor wat terugtest.

Weekgrafiek Bund:

Nog steeds de strijd om de steunlijn, trendlijn B. Het is spannend en niet te zeggen. Indicatoren zwak, lukt het ze omhoog te draaien?

Weekgrafiek Italiaanse “Bund”:

Ai ai ai. Dezelfde beweging als de Bund, maar hier is dat een eind beneden de trendlijn…. Geen steun dus. Er staat een vlaggetje. Verwachting: een duik naar 120.

Weekgrafiek EUR/USD:

Zoals verwacht was er even herstel op de 1,05. Warempel, we kwamen zelfs even weer boven 1,08. Toen deed Draghi op donderdag zijn mond open en ging er 1,5% vanaf! En dus blijft de druk op 1,05 erg groot.

Verwachting Bezien vanuit de AEX is de verwachting hoger. Dat is duidelijk: puur vanuit de TA kan het nu hoger. Er zijn echter ook kanttekeningen. We zitten opeens in een eindejaarsrallye, veroorzaakt door Trump en de hogere olieprijs na het OPEC-akkoord. Kanttekeningen zijn er echter bij de vleet:

  1. De Bund en de Italiaanse obligaties staan op corrigeren. Dat betekent een hogere rente – nog steeds geen drama – en dat is altijd een domper voor de aandelen;
  2. De euro staat op “crashen” als je het mij vraagt. Een lage euro is goed voor Europese export, maar een crash?
  3. De DOW staat op record na record. Die grafiek is goed, maar een keer wat corrigeren is onvermijdelijk, het is nu een rechte lijn omhoog;
  4. OPEC-akkoorden houden het nooit;
  5. De AEX heeft het hele jaar geen kracht gehad. Zou er nu opeens kracht zijn voor een rallye?
  6. We zitten al half december, de laatste weken van december zijn meestal erg flauwtjes.

Kortom, we zitten opeens warempel in een eindejaarsrally maar het zou me niet verbazen als het grootste stuk van die rally al achter ons ligt. Volgende week kalm hoger is het meest waarschijnlijk.

Gaat het lukken om de markten hoog te houden tot eind december en dan begin januari meteen weer een zet erbij? Men wil dat graag, dat is zeker.

Een winstgevende beursweek toegewenst.

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven

Disclaimer

Met deze analyse geven wij onze verwacting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email