Beursverwachting van 1 september 2019

Beursverwachting weekend 1 september 2019

Daggrafiek AEX:

De verwachting van 25 aug luidde: “Duidelijk is dat alles nu dalende is. Dus we zullen komende week heus wel lagere koersen zien. Veel lager? Dat kan, maar ik verwacht het niet. De AEX is op zoek naar bevestiging van de bodem die momenteel wordt gevormd. Die bodem kan nog steeds bij 535 of 532 komen te liggen. En dan kan het best dat we ook even beneden die bodem piepen. Hoe dan ook, pas een koopmoment als de bodem bevestigd is.”

En jawel, we piepten even beneden de bodemlijn op 535. Maar, dat ziet u niet in de daggrafiek. Het was namelijk de future op de AEX die het hele weekend laag stond en maandag om 8 uur opende op 534. Daarna begon meteen het wonder. Een stevig herstel zette in en om 9 uur opende de AEX maar liefst vier punten hoger dan die 534. Eigenlijk ongekend, vier punten in een uur.

Met wonder bedoel ik overigens niet dat ik verbaasd ben dat de AEX ging herstellen. Integendeel. Het was wachten op de bevestiging van de bodem en dan kunnen we weer omhoog. Er is immers nog steeds sprake van TINA, de rente is laag en men kan alleen maar aandelen kopen.

De daggrafiek dan. Goed, we hebben nu een bodem, dat is duidelijk. Lijn Z is een keer doorbroken geweest maar is toch de steunlijn gebleven. Steun was er ook van het MA200. De weerstand van het eerste gap 548-554, toch een flinke afstand van zes punten, werd ook meteen deze week genomen. Dat geeft de kracht van het herstel aan. De AEX is de week geëindigd bij de horizontale weerstandslijn op 560 en bij de weerstand van de onderkant van het gap op 560,8 naar 564,8.

De indicatoren: de Stochastics staat goed en probeert de MACD en de RSI uit het slop te trekken. Maar feitelijk staan de MACD en de RSI nog zwak. Daarom houd ik met de weerstanden van 560 en 560,8 en 564,8 in de buurt toch rekening met wat nieuwe correcties op de verdere weg naar boven.

Tenslotte blijft het zo dat we in “de toeter” TT zitten: een patroon met een hogere top maar ook een lagere bodem. Een toeter, dus onduidelijkheid op de kortere termijn, binnen de lange termijn uptrend.

Weekgrafiek AEX:

Een prachtige candle, de AEX wil wegblijven van de bodem op 535. Zoveel is duidelijk. ALS de Stochastics en de MACD hier naar boven crossen dan gaan we sprinten. Maar dat is een “als”. Feitelijk staan de indicatoren op dit moment matig.

Maandgrafiek AEX (logaritmische schaal):

Niets aan de hand. Sinds de crisis stijgend boven lijn A. Kanaal AA2 is wigvormig, op lange termijn wordt dat een probleem, nu nog lang niet. Momenteel is 577 de top, we zijn daar twee keer op afgeketst. Zoekt nu steun op 559. Stochastics wil naar boven draaien, MACD naar beneden: zeg het maar. Maar hoe dan ook, een prima grafiek.

Weekgrafiek DOW:

Zelfde beeld als de AEX. Een mooie candle maar zwakke indicatoren. Op weg naar weerstand 26.800 maar daar wordt het lastig.

Weekgrafiek Nasdaq:

Ook idem. Zelfde beeld in de candles, zelfde beeld bij de indicatoren. Gestopt bij de weerstand op 7700.

Weekgrafiek Bitcoin:

Schreef ik vorige week dat de Bitcoin toch sterker leek dan ik dacht en naar boven wilde draaien – gaat ie toch verder naar beneden. Volgende week: verwachting is iets lager. Als het daarbij blijft dan blijft de mogelijkheid open dat de indicatoren alsnog naar boven draaien. Dalen we meer dan wordt het opeens gevaarlijk. Even afwachten dus.

Daggrafiek EUR/USD:

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is dan zoals verwacht de EUR/USD onder de 1,1080 gedoken. Het daalt nu eindelijk hard, de indicatoren staan slecht – gaat dalende trendlijn C2 het houden? Dus opveren vanaf C2 en dus blijven in dalend kanaal CC2?

Weekgrafiek EUR/USD:

Nee, dat gaat niet lukken. De druk op C2 is heel groot en de indicatoren staan beroerd.

Maandgrafiek EUR/USD (logaritmische schaal):

De EUR/USD bevindt zich sinds 1985 in een uptrend. Jawel: uptrend. Dat lijkt niet zo en dat is omdat we sinds de top in 2008 zijn gaan dalen onder lijn Z in dalend kanaal ZZ2. De EUR/USD begint nu zo onderhand drie cruciale steunpunten te naderen. Eerst is er de belangrijke steun van trendlijn A. We mogen daar even onderkomen want daar is dan nog steun van 1,0540 en 1,0330. Komen we ook daaronder dan is de beer los. Voorlopig moeten we aannemen dat A het gaat houden. Bij ongeveer 1,0700.

Verwachting
De AEX is aan het herstellen. Verwachting is verder herstel. Maar dat zal met tussentijdse correcties gepaard gaan. Dat corrigeren is lastig te voorpellen, kan ook deze week gebeuren. Maandag het nieuwe geld van september dus waarschijnlijk hoger. Maar VS maandag dicht.

Veel succes met uw beleggingen!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email