Beursverwachting 9 januari 2022

Kerst 2021Verwachting vorige week: De economie is sterk maar heeft wel wat problemen met rente, grondstoffen en corona. Voor wie wil beleggen zijn er eigenlijk alleen maar aandelen: TINA blijft ook bij deze renteniveau’s.

Beursweekverwachting van zondag 9 januari 2021

AEX (daggrafiek):

Wat een week. Zoals verwacht was de start van het nieuwe jaar positief maar woensdag werden de notulen van de FED gepubliceerd. Die bleken dreigender dan verwacht. De DOW en Nasdaq doken 2% en 3% in de min. De AEX ging daardoor alsnog met 1,2% verlies de week uit.

Week eerder schreef ik dat de weg omhoog bezaaid was met problemen. De AEX kwam boven het tweede gap dat op 796/794 lag – dat heb ik nu weggehaald – en boven 800. Maar nu is de AEX gestuit op het eerste gap 815/809, op lijn D en op weerstand 809. Die mix was te zwaar.

Donderdag dook de AEX met een groot nieuw gap naar beneden. Dat gap is nu 800/787. De indicatoren staan redelijk en het geheel beweegt wat zijwaarts. De Moneyflow stijgt sterk, het geld stroomt weer binnen. De steun op 778 werd deze week bevestigd.

AEX (weekgrafiek):

Negatief, maar met twijfel. Moeite nog om boven lijn B te komen. De indicatoren staan redelijk.

DOW JONES:

Potentieel kan er nu een toppatroon komen en dan zijn we weer onder lijn F2. Maar de indicatoren staan vrij goed dus ik ben niet te negatief.

Nasdaq 100:

Tjonge. Wat een lelijke candle. Beleggers in techfondsen springen nu al weken wild heen en weer tussen 16.400 en 15.560. De Nasdaq heeft nu wel een echt toppatroon neergezet. De MACD staat nog steeds hoog dus ik ben niet al te negatief. Maar moeizaam is het zeker.

Besi:

Ook in Nederland krijgen de rentegevoelige techfondsen harde klappen. Besi brak niet uit boven A2 maar zakt juist terug richting lijn A. De laatste drie candles vormen een toppatroon. De MACD wel groen maar alle indicatoren zijn dalend: lijn A gaan we waarschijnlijk wel halen.

ASML:

Ook hier: de MACD wel nog groen – dus geen paniek – maar verder alle indicatoren dalend. Ook hier de laatste drie weken een toppatroon en de laatste maanden lijkt een soort kop-schouderpatroon. Al met al zijwaarts tot wat lager.

Bitcoin:

Juist. Door 45.100 en hier gaat de MACD wel bijna de negatieve zone in. Hier wordt het dus echt oppassen. Komt Bitcoin beneden 38.200 dan hebben we een kop-schouder met een potentieel koersdoel van …. (69.000-38.200 = 30.800 en dan 38.000-30.800) van slechts…. 7.200! Vrijwel alle crypto’s kregen harde klappen.

Verwachting:
De eerste drie dagen van het jaar waren positief en dat duidt statistisch op een positief jaar. De eerste week sloot echter negatief en dat duidt statistisch op een negatief jaar. Een rommelig begin dus. Dat versterkt het beeld dat 2022 minder super wordt dan 2021.

We zullen zien. Voorlopig blijft TINA volgens mij gelden en dus blijf ik optimistisch. De techsector ligt er nu het zwakste bij. We zagen dat de markten donderdag na het gap niet verder daalden en vrijdag ook bleven liggen. Voor de AEX verwacht ik dan ook wat herstel. Van de techfondsen moeten we het echter niet hebben.

Heel veel succes met uw beleggingen de komende week!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

ComputerComputer

Print Friendly, PDF & Email