Beursverwachting van 6 augustus 2017

Analyse weekend 6 augustus 2017

Lezers, de verwachting was: “De Bund corrigeert nog steeds niet. De daling werd opgevangen en het is weer zijwaarts op hoog niveau. Kortom, zoals verwacht, de rente blijft gewoon erg laag. De olieprijs is stabiel, de EUR/USD ging weer flink verder omhoog. De DOW bleef hoog. De verwachting is dus wederom rustig met positieve ondertoon. De maandgrafiek bevestigt die positieve ondertoon. Komen we boven 530? Gaat het dan opeens hard? Dat is nog niet te zien, tot nu toe is de uitbraak uit de vlag zonder power. Maar de negatieve DAX wordt genegeerd, en dat is al heel wat.” Er kwamen deze week bijna 4 punten bij.

Daggrafiek AEX:

De week begon rustig en dalend. Twee candles zijn belangrijk: die van donderdag en die van vrijdag. De candle van donderdag geeft loepzuiver aan dat de horizontale steunlijn op 521,6 voor de korte termijn de bodem is. De candle van vrijdag is vrij fors omhoog en dat kwam door het positieve banencijfer smiddags uit de VS. Opmerkelijk was vooral de reactie van de DAX. Terwijl die al tijden flink achterbleef schoot die nu meer dan een procent omhoog. Dit alles in schrille tegenstelling tot de VS zelf. Daar staan de koersen al op topniveau en was de reactie matig, een plus van 0,3% na een dag moeizaam stijgen. Het verschil EU-VS had waarschijnlijk ook te maken met de EUR/USD. De dollar werd flink duurder. De stijging van de euro stopte deze week bij de weerstandslijn 1,1890.

De AEX zakte deze week door lijntje Q. Dat kon haast niet anders. De lijn is veel te stijl. Het ziet er niet naar uit dat de doorbraak van lijntje Q gevolgen krijgt. Er werd meteen een bodem gezet op 521,6. We houden dus over een AEX die zijwaarts beweegt tussen de bodem 521,6 en de horizontale weerstand op 532 en tevens de trendlijn B2 die volgende week ook bij 532 loopt. Het gaat dus om die 532. De indicatoren staan nog steeds hoog, het is nu echt wachten op de uitbraak.

Daggrafiek DAX:

De DAX heeft op maandag 24 april een gap naar boven gezet. Ik heb met blauwe stippellijnen het gap aangegeven. We zien dat de DAX de laatste week aan het bodemen was precies op de onderste gaplijn G. Met de flink positieve candle van vrijdag is deze bodem op 12.090 nu bevestigd. De DAX kwam vrijdag tot de weerstand van G2, de bovenkant van het gap. Daarmee bevindt de DAX zich nu in een bijzondere situatie. Namelijk in de dalende driehoek ZG. Zolang de DAX zich beneden lijn Z bevindt zijn we aan het corrigeren. De indicatoren draaien voorzichtig naar boven. Ze overtuigen nog niet. Komt de DAX nog beneden lijn G dan dalen we wat verder door, naar de trendlijn V bij 12.000. Ook dan is er nog geen man overboord. Maar meer waarschijnlijk is dat lijn G het houdt en dat we binnen de driehoek ZG blijven. En dan gebeurt er wat er bij een dalende driehoek ook hoort te gebeuren: een uitbraak naar boven. Nu de DAX een bodem heeft gezet in een stijgende trend is dat het meest waarschijnlijke scenario.

Weekgrafiek AEX:

De indicatoren blijven wat achter. De horizontale weerstand 532 (ook hier) zal wel sneuvelen. Dan komt trendlijn B2 bij 539. Het is een lijn die al 7 jaar geldig is. Het blijft mogelijk dat we bij de trendlijn draaien. Maar met de vlag en de positieve candles daarna is een uitbraak toch het meest waarschijnlijk.

Verwachting We bewegen al lang zijwaarts op een hoog niveau. Een draai naar beneden bij de trendlijn is mogelijk, maar een uitbraak naar boven is veel waarschijnlijker. Het is zomer, het is slapjes, het lijkt een geleidelijke uitbraak te worden. De reactie op het goede banencijfer was positief. Dat is mooi. Maar al te vaak wordt op een positief cijfer negatief gereageerd: angst voor minder steun, voor renteverhoging. Laten we hopen dat men zich volgende week niet bedenkt.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email