Beursverwachting 5 december 2021

WonenWonen

Verwachting vorige week: Al met al kan het even nog lager maar zou ik een herstelweek verwachten. Een hoger slot eind van de week lijkt me dan het meest logisch. Ik ben niet verbaasd als het maandag al draait.”

Beursweekverwachting van zondag 5 december 2021

AEX (Daggrafiek):

Het werd een chaotische week. Totale chaos. Elke dag 20 punten heen en weer, volkomen stuurloos. Vrijdag openden we op 785 en om half vier stonden we nog steeds op 783,5 – dan zou het dus inderdaad een herstelweek zijn geworden… Een half uur later stonden we op 774! Dat ging dus erg hard. Slot op 772, het laagste punt sinds 14 oktober.
De VS had ook een zwarte vrijdag, alleen het laatste kwartier was er wat herstel – wie had dat nou weer kunnen bedenken zo vlak voor het weekend? Het banencijfer van vrijdag in de VS viel flink tegen. Eerst werd dat positief uitgelegd en steeg de markt: minder remmen door de centrale bank. Later vond men het cijfer hoe dan ook toch duiden op een nog steeds groeiende economie, met daarbij gestegen uurlonen, en sloeg de vrees voor de centrale bank weer toe.

Ik heb dit jaar vrijwel elk weekend “hoger” verwacht. Ik heb dat niet eerder meegemaakt. En het kwam nog uit ook, zodat we een ongekende stijging achter de rug hebben. Een paar keer schreef ik erbij dat allerlei analisten meenden dat er nu toch echt een correctie moest komen, maar dat ik daar gewoonweg nog geen teken van zag. “Als het zover is dan zal ik het u laten weten.” De vraag van de week is dan ook: is dit nu het begin van een flinke correctie, of is dit gewoon een deukje binnen de uptrend? Fundamenteel gezegd: wat gaat er winnen, de goede economie met fantastische bedrijfswinsten – of de angst voor Corona, oplopende rente en afnemende steunmaatregelen?

De daggrafiek is door de steun op 778 gezakt, maar nog niet zo overtuigend dat die steun nu al weerstand is geworden. De daling sinds de top op 830 kent twee gaps: we dalen dus in paniek. Trendlijn D vormde deze week weerstand en trendlijn B, met afstand de belangrijkste lijn in de hele grafiek? Welnu, we stopten precies op D. Hoe spannend wil je het hebben.

Als we komende week door lijn B zakken dan verlaat de AEX de uptrend die in maart 2020 na de crisis is ingezet. En dan gaan we dus echt corrigeren. Maar – gaan we ook erdoor? We zien dat de candle van vrijdag lager is geweest en wat steun zoekt op B. We zien dat de RSI nog vrij goed staat. De Stochastics staat laag maar is lager geweest en lijkt klaar om wat naar boven te draaien. Blijft over: de MACD. En die staat toch wel erg beroerd. Dat zegt mij: we kunnen wellicht nog wat opveren bij B maar de druk is zo groot dat het uiteindelijk mis gaat.

Als B het wel weet te houden dan hebben een hogere bodem dan de 750 begin oktober en blijft de trend intact.

AEX (weekgrafiek):

Ook de weekgrafiek is precies op B gestopt. Dat mag, daar is lijn B dus voor. Als we hier omhoog draaien dan is er niets aan de hand. Groot verschil: in de weekgrafiek – die belangrijker is – staat de MACD nog heel gezond.

AEX (Maandgrafiek):

In de maandgrafiek heb ik kanaal BB2 omgedoopt naar CC2 want de B hier is niet de B van de dag- en weekgrafiek. Lijn C is gestart in december 2020.

Woensdag begon de maand december. We kunnen nu definitief zeggen dat de candle van november – de voorlaatste candle – gewoon goed is. Ja, hij daalt, maar hij blijft binnen het lichaam van oktober en boven trendlijn C. De candle van december is pas drie dagen oud en kan nog geheel veranderen. Ik kan nog niet zeggen of we een terugtest naar lijn A2 bij 740 gaan maken. Daarvoor staat met name de MACD hier veel en veel te goed. RSI ook hoog op 68.

DOW JONES:

Vorige week schreef ik “De druk op 34.880 is groot, daar komen we zo te zien ook nog wel onder. Bij deze indicatoren verwacht ik wel dat lijn F de komende week het gaat houden.” Dat kwam uit. De DOW zakte exact naar F (wat is het toch mooi) en herstelde daar donderdag en opnieuw, na de klap, weer op vrijdagavond laat. Conclusie: geen paniek bij de DOW, het lijkt erop dat F het houdt en dan blijft de uptrend intact. Dat komt dan allemaal door dat laatste kwartier vrijdagavond. Hoeveel is dat waard? Hoe slecht zou deze grafiek zijn als we waren geëindigd op F?

Nasdaq 100:

Geen drama. Ook precies gestopt op de steun, hier is dat de lijn 15.720. Wel een duidelijk toppatroon maar de indicatoren zijn gewoon gezond.

Bitcoin:

Vorige week schreef ik: “Het gevecht om de steun 58.900 is verloren. Bitcoin vecht nu om steun 53.770 van de vorige top. Indicatoren gezond maar wel wat dalend. Ik denk dat we beneden 53.770 komen maar niet helemaal zakken tot 45.100: ergens een nieuwe bodem dus.”

Bitcoin zakte vrijdag inderdaad ietsje beneden 53.770 maar ging nog niet over tot bodemvorming ergens tussen 53.770 en 45.100. Het grote nieuws is echter niet te zien in deze grafiek want mijn software werkt in het weekend niet door. Op dit moment – zaterdagmiddag – staat Bitcoin op 47.000…  Ook Ethereum verliest 15%. Het gaat bij Bitcoin nu dus echt om de 45.000.

Docusign:

Het aandeel Docusign is een van de lievelingen van de veel besproken Cathy Wood en haar Ark Innovation Fund. Docusign verloor vrijdag na slechte cijfers……. 46%. Daarmee komt het fonds van Cathie dat na een hoge top in februari alleen maar daalt in steeds zwaarder weer.

Verwachting:
De vraag: is het een correctie of is het een deukje in de uptrend is op dit moment eenvoudig te beantwoorden: de uptrend is nog intact. Dat geldt voor de dag-, week- en maandgrafiek en het geldt ook voor de DOW en de Nasdaq.

In de daggrafiek staat de trendlijn zwaar onder druk en verwacht ik dat we daar volgende week onder komen. De veel betere week- en maandgrafiek zeggen echter dat dat tijdelijk zal zijn en dat herstel verwacht mag worden.

De paniek bij de coins dit weekend is echter een slecht voorteken. Ondanks het herstel vrijdag heel laat lijkt maandag nu zwart te gaan worden. Verwachting: veel chaos, veel beweging, we komen vast nog lager maar nu de uptrends nog intact zijn “zou herstel mogelijk moeten zijn”. Poeh. Op dit moment zet ik nog niet veel geld op mogelijk herstel, het sentiment is erg slecht.

Heel veel succes met uw beleggingen de komende week!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

ComputerComputer

Print Friendly, PDF & Email