Beursverwachting van 4 februari 2018

Beursverwachting weekend 4 februari 2018

Daggrafiek AEX:

De verwachting was: “Lezers, ik vrees dat de verwachting de komende weken lastig op de maat van “een week” te snijden zal zijn. De situatie is namelijk glashelder: we zitten al tijden in een uptrend, de indicatoren staan hoog maar blijven relatief wat achter: divergentie. De uptrend betekent dat we elke week in principe hoger kunnen. De divergentie betekent dat we tussendoor ook steeds wat kunnen corrigeren. Per saldo gaan we hoger: het is nog steeds TINA: there is no alternative voor aandelen. De centrale banken houden de rente op nul, de markt is kunstmatig. Kopen die handel. De dollar staat laag, de euro hoog: de VS stijgt veel harder dan wij. Daar is vrijwel elke dag groen. Totale gekte? Nee, het is te verklaren.”

Deze week koos men voor corrigeren. Maar, wel meer dan de verwachting van: de ene week wat erbij, de ander week wat eraf. Er gingen liefst 17 punten af. Na vele weken meer van hetzelfde was daar opeens: het rentespook. Beleggers denken dat de rente niet nul zal blijven en verwachten dat de nieuwe FED-president in maart de rente zal verhogen. “Rentespook” klink wat bizar als de rente van nul naar 0,25 gaat… maar toch, een beweging in rente heeft invloed op aandelen. Van schrik verloor de DOW vrijdag liefst 2,5 procent. Dat hebben we lang niet gezien. Bij het banencijfer in de VS vrijdagmiddag bleek bovendien dat de lonen met liefst 2,9% waren gestegen. Dat voedt de vrees voor oververhitting en renteverhoging.

De AEX bevindt zich nog steeds in de steile uptrend VW maar is wel beneden de vorige top gekomen. Bij deze indicatoren gaan we nog lager, richting trendlijn V nu bij 544.

Daggrafiek DAX:

De DAX heeft bij 13.500 een dubbele top gezet. Een sterk toppatroon. De DAX zet op de heel korte termijn wat lagere bodems. We zien dat de DAX wel uit de steile trend VW is gevallen. Ook de DAX gaat bij deze indicatoren nog wel lager. Wel bevindt de DAX zich nu bij de MA200 die steun kan bieden.

Weekgrafiek AEX:

Tot nu toe een gewone correctie binnen krachtige uptrend VW. Indicatoren nog in orde. Geen paniek.

Maandgrafiek AEX (log):

De maandgrafiek heeft moeite met de vorige top op 559 uit 2007. De maandgrafiek bevindt zich overduidelijk in een uptrend. De laatste maanden zijn de candles klein en een wat grotere beweging kan moeilijk uitblijven. De indicatoren blijven heel hoog, maar we zien dat het de RSI niet lukt om overbought te raken. De meest waarschijnlijke wat grotere beweging is naar beneden, maar dan nog is de uptrend voorlopig niet in gevaar.

Maandgrafiek EUR/USD (log):

Boeiend, boeiend, boeiend. De stijgende lijn A is duidelijk bevestigd. Komt de daling VW sinds 2008 nu ten einde? Of komen we niet boven lijn V danwel niet boven lijn C? De indicatoren staan aan de hoge, sterke kant. Maar zo onderhand kunnen ze ook gaan toppen. Duidelijk is dat de zone 1,25-1,30 beslissend zal zijn: komen we uit de daling VW of niet?

Verwachting
Het kan komende week nog lager. Maar paniek is niet aan de orde. Het is wachten op een bodem in de uptrend. Wie weet wordt die bodem deze week al gezet.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email