Beursverwachting 31 oktober 2021

Verwachting vorige week: “OK, zeker voor de AEX ziet het er weer prima uit. De DOW ook en de Nasdaq zoekt wat voorzichtiger de weg naar wat hoger. Er is rentevrees maar die lijkt voorlopig beheersbaar.”

Beursweekverwachting van zondag 31 oktober 2021

AEX (Daggrafiek):

De prima AEX deed afgelopen week iets onverwachts: de AEX deed het deze keer slechter dan de DOW en de Nasdaq. Er gingen twee punten vanaf. Vrijdag was spannend, de AEX dook naar 800 door winstnemingen aan het einde van de maand. Met het gapje van vorige week vrijdag erbij leek het even een echte island-reversal te worden. Maar toen bleek dat de VS het beter deed dan de futures in de ochtend aangaven werden de koopjesjagers toch nog actief.

Twee punten eraf maar het saldo van deze week is positief: de gebroken weerstand op 800 werd bevestigd als nieuwe steun op 800. En de indicatoren blijven prima.

AEX (weekgrafiek):

Een blauwe candle maar de onderkant is lang: ik wil niet dalen. Al met al een reguliere candle als voortzetting van de trend. Indicatoren uitstekend, Stochastics wijst recht omhoog en dat op hoog niveau. (Er zijn mensen die menen dat je op dat niveau short moet gaan, ikke zeker niet).

AEX (maand):

Jeetje. Wat een mooie candle. Wat een uitstekende indicatoren. Dit betekent voor mij maar een ding: eindejaarsrally.

 Dow Jones:

Goede candle en de DOW steeg dus wel wat. We mogen weerstand verwachten bij het trendlijntje. Maar met deze indicatoren – ook hier Stochastics recht omhoog – is goed mogelijk dat de lijn gebroken wordt.

Dow Jones (maand):

Wat rustiger dan de AEX. Ook hier een mooie candle en uitstekende indicatoren. Eind van het jaar zal er stevige weerstand zijn van lijn B2 bij 39.000/40.000. Of zijn we daar al de komende maand?

Nasdaq 100:

Wow. Dat is nogal wat. Van “aarzelend” gaat de Nasdaq naar “zeer krachtig”. Ook hier zit komende week een trendlijn in de weg. Dus ook hier is “gedoe” mogelijk maar de richting is: hoger.
Intussen weet ik ook waarom de bigtech-aandelen gevoeliger zijn voor rentestijging: het simpele antwoord is dat deze grote bedrijven ook veel meer lenen. Bij Amazon hangt intussen een mega-boete in de lucht van 10.000 dollar per ZZP’er: Amazon heeft de betaling aan ZZP in een advertentie voorgesteld als loon en dat mag niet.

Nasdaq (maand):

De Nasdaq beweegt in het wigje. Ik hecht meer waarde aan de onderkant dan aan de bovenkant. Bij deze extreem goede indicatoren gaat die bovenkant er wel aan.

Bitcoin:

Voorzichtig hoger. De doorbraak door 58.900 is getest en het kan nu verder omhoog. Indicatoren goed.

Bitcoin (maand):

Een mooie uptrend. Ook hier: een weerstand maar ook die kan eraan. Opvallend is dat – in tegenstelling tot de weekgrafiek – de MACD hier hoger is dan bij de vorige top. Ik kan dat niet verklaren maar houd er wel rekening mee.

Bund:

Idem. Bund vindt nog steun op 168 maar de druk is groot. Doorbraak van 168 betekent lagere Bund en dus hogere rente. Het is fifty-fifty, bij deze indicatoren kan de steun het misschien houden. Vervolgens is er dan steun van de MA200 en daarna van de trendlijn A. Dat zijn flinke steunen: de rente kan voorlopig gewoon laag blijven.

Verwachting:
Het was een matige week en daardoor oogt de weekgrafiek wat flauwtjes. De DOW en de Nasdaq staan in de weekgrafiek voor weerstanden. Dat kan wat “gedoe” geven. Tot zover de minpunten. De pluspunten hebben ruim de overhand: in de daggrafiek heeft de AEX een nieuwe steun op 800, de maandgrafieken zijn prima, de Nasdaq verbeterde deze week enorm. En misschien het belangrijkste: ik zie de rente niet zo snel stijgen als iedereen vreest. Het blijft dus gewoon TINA en de verwachting is positief. Again.

Heel veel succes met uw beleggingen de komende week!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email naar Franciscus@eurofuture.nl

Aanmelden gratis wekelijkse nieuwsbrief met beursweekverwachting

Hoe gaan wij om met uw persoonsgegevens?

Archief: Voorgaande Beursverwachtingen

Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

Print Friendly, PDF & Email