Beursverwachting van 3 december 2017

Beursverwachting weekend 3 december 2017

De verwachting was: “Het is rommelig en ik verwacht opnieuw een rommelige week. Vanuit de technische analyse zijn we bezig met een beperkte correctie binnen een gezonde uptrend. Voor de AEX blijft 532 het eerste doel. Een vlag in de AEX en een kop-schouder in de DAX geven negatieve waarschuwingen – als ze worden afgerond. Het gerommel komt door de tegenkrachten: in de eerste plaats is er geen alternatief voor aandelen, dus kopen kopen. In de tweede plaats hoort er een eindejaarsrallye te zijn, geen correctie.”

Daggrafiek AEX:

Zoals verwacht wat heen en weer. Maar vrijdag ging het hard naar beneden vanwege belastingplan VS. Daarmee verlieten we overtuigend de vlag PQ naar beneden. Het negatieve patroon is daarmee afgerond. Tevens zien we dat nu ook de AEX een kop-schouder bouwt, boven de blauwe stippellijn. Indicatoren laag, we blijven op weg naar 532 of lager.  Deze week verloor de AEX 1%.

Maandgrafiek AEX:

De maandgrafiek heeft deze maand exact het koersdoel 559 bereikt en zet bij die weerstand nu een toppatroon neer. Alles volgens het boekje. Volgens hetzelfde boekje zijn we nu op weg naar de steun op 497. Dat zou een normale correctie zijn binnen een krachtige uptrend. Indicatoren nu nog hoog, eerst opnieuw een “eindejaarsrally” naar die 559 om daar dan de top te bevestigen blijft goed mogelijk.

Daggrafiek DAX:

Vrijdagmiddag brak de DAX door de neklijn van het kop-schouderpatroon SKS. Het koersdoel 12.430 ligt nu beneden trendlijn V en iets beneden de MA200. Meest waarschijnlijk lijkt nu steun zoeken op de MA en dan herstel boven de trendlijn.

Maandgrafiek Shell:

Zwaargewicht Shell beweegt al sinds 2000 zijwaarts tussen 16,5 en 31,3. Daar moet de AEX het dus niet van hebben. De olieprijs beweegt de laatste twee jaar zijwaarts, maar Shell dus al veel langer. Er staat nu een half toppatroon, met indicatoren die niet echt hoog willen worden. Verwachting is het zetten van een top bij 28 of 29.

Verwachting
De AEX en de DAX zitten in de vervolgfase van negatieve patronen dus daar is de verwachting vanuit de TA: lager. Voor de AEX lijkt nog steeds 532 of lager – 520 – het doel.
Bij het slot van de AEX vrijdag stond de DOW op het laagste punt van de dag. In de avond herstelde het in de VS flink. Dat hebben we maandagmorgen dus nog te goed. Dus waarschijnlijk rommelen we eerst wat omhoog. Maar ondanks de positieve eindejaarskrachten zouden we eind van de week toch weer wat lager moeten staan.

Een winstgevende beursweek toegewenst!

– mr drs Franciscus Roorda

Reageren? Stuur een email op Franciscus@eurofuture.nl

ProRealtime: Voor onze analyses gebruiken wij de technische analyse software van ProRealTime. Voor dag- en weekgrafieken kunt u er een gratis account aanmaken.

Archief: Voorgaande nieuwsbrieven
Disclaimer
Met deze analyse geven wij onze verwachting weer van de richting van de beurs voor de korte termijn. Het is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling om bepaalde beleggingsposities in te nemen.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_53b80e3bed010_search-form” cat_id=”8299″ cat_select=”1″ default_search=”Beleggen” name=”dsfsdf” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Print Friendly, PDF & Email